ماجراهای جذاب سهام کوچک فلزی؛ سهمی که ۱۵ برابر دلار رشد کرد

ماجراهای جذاب سهام کوچک فلزی؛ سهمی که ۱۵ برابر دلار رشد کرد
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 5 پسندیدن

بورسان: در برنامه زنگ پایان امروز، مرتضی کلهری به بررسی سهام کوچک در گروه فلزات نگاهی داشت و هجوم پول پرقدرت به خرید آنها را مورد ارزیابی قرار داد. قیاس بازدهی این سهام نسبت به بازدهی دلار نشان از اقبال آنها در این مدت داشت، هرچند انتهای این برنامه با هشداری نسبت به بازی در بازار سرمایه با سهام کوچک به انتها رسید. واگرایی شاخص کل و شاخص هم‌وزن به گفته این کارشناس بازار سرمایه احتمالا چندی دیگر نپاید و در آن صورت، به احتمال زیاد با قفل شدگی سهام کوچک تا جهش ارزی بعدی روبرو شویم.

کلهری در این برنامه در بررسی سهام کوچک گروه فلزات به نکته جالبی اشاره کرد. براساس بررسی‌های این کارشناس، برخی از سهام این گروه در این مدت، از سقف سوددهی خود در جهش شاخص نیز فراتر رفته و حتی برخی از آنها هیچ ریزشی را تجربه نکردند.

کویر : شرکت تولیدی فولاد سپید فراب کویر که اواسط سال 1398عرضه اولیه آن بود و از آن زمان تاکنون 15.2برابر نرخ دلار (رشد 120درصدی دلار از آن زمان تاکنون) رشد کرده است و از عرضه اولیه‌های جذاب به شمار می‌رفت. با اینکه این سهم پس از افزایش سرمایه، آن هم در اوج ریزش شاخص، به‌شدت با افت روبرو شد، اما توانست بسیارخوب، زیان خود را جبران کند و اکنون 8درصد بالاتر از سقفی است که ریزش را از آن شروع کرده بود. این سهم از ابتدای 99، 178درصد رشد داشته که تقریبا برابر با بازار بوده است. رشد یکساله 474درصدی آن نشان می‌دهد که این سهم به خوبی توانسته از زمان عرضه در بازار سرمایه، سرمایه‌ها را به سوی خود جذب کند و جزرو سهامی است که خیلی خوب می‌توان روی آن بازی کرد. بازیگران این سهم، بسیار خوب آن را حفظ می‌کنند و نمی‌گذارند چندان ریزشی را تجربه کند.

فنورد : شرکت نورد و قطعات فولادی با هیچ ریزشی همراه نبود و حتی بازدهی آن 112درصد از اوج بازار بالاتر رفته است. فنورد از ابتدای 99 تاکنون، 394درصد رشد کرده است. رشد 405درصدی یکساله آن نیز نشان می‌دهد که احتمالا ریتم افزایشی از سهم از اواسط دی ماه سال گذشته آغاز شده و یک ضرب نیز ادامه پیدا کرده است. این روند در بین شرکت‌های بیمه و نماد بپاس هم رخ داد که هیچ ریزشی را تجربه نکرد و یک ضرب افزایش یافت. فنورد 7.7برابر نسبت به بازدهی دلار، رشد داشته است.

فمراد : شرکت آلومراد نیز ریزش کمی را تجربه کرد که نشان می‌دهد سهام کوچکی که ریزش داشتند به خوبی توانستند ریزش خود را جبران کنند. فمراد نیز 6.6برابر بازدهی دلار رشد داشته است. در نگاهی قیاسی، فولاد مبارکه که پرچمدار این گروه به شمار می‌رود نزدیک به سه برابر بازدهی دلار را تجربه کرده بود. این امر نشان می‌دهد که هرچند سهام کوچک ممکن است ریزش‌های شدیدی را هم تجربه کنند، اما در عین حال، سودهای بالاتری را نیز در کارنامه خود ثبت می‌کنند. رشد یکساله 474درصدی و از ابتدای سال 145درصدی آن نشان می‌دهد که عمده رشد این سهم مربوط به انتهای سال 98 است که سهام کوچک به خوبی تواستند رشد کنند.

فالوم : شرکت آلومتک که از مجتمع‌های قدیمی آلومینیوم‌سازی به شمار می‌رود، خرید و فروش خوبی داشت و فقط 15 درصد ریزش را تجربه کرد. این سهم نسبت به دلار، 6 برابر رشد کرده است. فالوم از ابتدای 99 تاکنون، 242درصد و یکساله 456درصد رشد را تجربه کرده است که نشان می‌دهد توانسته‌اند بازی خوبی داشته باشند. این شرکت تحولات ویژه‌ای را در این مدت نداشته، اما در عین حال، گاهی در سامانه کدال، قراردادهای خود را اعلام می‌کرد و اثر مثبتی روی این سهم داشت.

فسازان : شرکت غلتک‌سازان سپاهان از جمله شرکت‌هایی است که است که شمش فولادی تولید می‌کند و 15درصد ریزش را تجربه کرده است. فسازان مدتی با ریزش شدیدی روبرو شد و بسیار بد نیز معامله می‌شد و صف فروش‌های طولانی داشت. زمانی‌که این سهم روی نرخ 4هزار تومان بود، تارگت‌های 10هزار تومانی برای آن در نظر گرفته می‌شد، اما متأسفانه در زمان ریزش شدید بازار تا دو هزار تومان نیز ریزش داشت، هرچند اکنون این وضعیت خود را جبران کرده است. فسازان نیز تقریبا 4 برابر بازدهی دلار، رشد داشته و اما رشد 58درصدی از ابتدای 99 و 186درصدی یکساله آن، چندان چنگی به دل نمی‌زد. درحالی‌که این سهم زیرمجموعه چدن (شرکت تولیدی چدن سازان) محسوب می‌شود و چدن نیز مدتی خیلی خوب به فروش می‌رفت، زیرا سودهای بالایی برای آن شناسایی می‌شد و عجیب بود که چرا درصد سهامداری خود را کاهش می‌دهد، هرچند در سطحی سهامداری خود را پایین نیاورد که جایگاه خود در هیئت مدیره را از دست بدهد و توانست از طریق فسازان در مدتی، سود خوبی را شناسایی کند.

فسپا : گروه صنعتی سپاهان با ریزش 23 درصدی مشابه شاخص ریزش داشته است. رشد 156درصدی از ابتدای سال تاکنون و 253درصدی یکساله این سهم نشان از رشد خوب آن دارد. بازدهی 3.8برابری نسبت به دلار برای این سهم نیز نشانگر آن است که نسبت به فولاد مبارکه به‌عنوان بزرگ این گروه، بازدهی جالبی داشته است. فسپا با رشد نرخ دلار توانست از حاشیه سود منفی که داشت خارج شود. از آنجاکه محصولات تولیدی این شرکت، به‌عنوان حلقه‌های آخر زنجیره فولاد شناخته می‌شود، از نظر حاشیه سود، بازدهی کمتری نسبت به حلقه‌های اولیه زنجیره دارند.

فولای : شرکت صنایع فولاد آلیاژی یزد نیز 27 درصد ریزش داشت. رشد یکساله 161درصدی و رشد 86 درصدی از ابتدای سال تاکنون این شرکت نشان می‌دهد چندان جذابیتی برای بازار نداشته است. با این حال، بازدهی 3.2برابری نسبت به رشد نرخ دلار از ابتدای جهش ارزی، سود خوبی محسوب می‌شود. فولای از جمله سهم‌هایی است که گه‌گاه شنیده می‌شود که روی آن سفته‌بازی می‌شود و هر از گاهی داغ می‌شود.

فولاژ : شرکت فولاد آلیاژی ایران تقریبا همپا و هماهنگ با فولای رفتار می‌کند. رشد 3.1برابری آن نسبت به بازدهی نرخ دلار نیز نزدیک به رشد فولای است. البته فولاژ رشد یکساله 245درصدی و رشد 207 درصدی از ابتدای سال 99 تاکنون بهتری را نسبت به فولای تجربه کرده است که بهتر از برادر دوقلویش فولای محسوب می‌شود.

فنوال : سهام شرکت نورد آلومینیوم با اینکه مدتی در بازار شایعه شده بود که دو فرد شناخته شده روی آن، کار می‌کنند، اما ریزش بدی را تجربه کرد و ثبت 45درصدی کنونی آن نشان می‌دهد که هنوز نتوانسته آن را جبران کند. رشد یکساله 409درصدی و 118 درصدی از ابتدای 99 تاکنون آن، تقریبا مناسب است. رشد یکساله آن نشان می‌دهد که سود بالایی را تا پیش از عید کسب کرده است.

کیمیا : شرکت معدنی کیمیای زنجان گستران با حوزه فعالیت روی، 21درصد ریزش را هنوز در کارنامه خود دارد. رشد 115درصدی از ابتدای سال و 202درصدی یکساله آن نشان می‌دهد که برای سهامدران خیلی چنگی به دل نمی‌زند و رشد 1.8برابر آن نسبت به بازدهی دلار از جهش ارزی، نمایشگر آن است که نسبت به سایر اعضای گروه خود، مانند فاسمین، فسرب، کروی عقب‌تر عمل کرده است.

فروس : شرکت فروسیلیس ایران نیز 1.4برابر دلار بازدهی داشته است و 28درصد ریزش کرده است. رشد 75درصد یکساله و 69درصد از ابتدای سال تاکنون نشان می‌دهد که بازار نسبت به آن چندان اقبالی نشان نداده است. یکی از عیوب سهام کوچک آن است که بازار چندان شناختی نسبت به آنها ندارد و همین مسئله می‌تواند عاملی باشد که نتوان روی آن سود قابل توجهی گرفت، مگر آنکه بازار آنها را از پیش شناسایی کند که در آن صورت با هجوم نقدینگی بالا روبرو می‌شوند و سودهای بالایی می‌دهند. به هر حال سهامداران باید توجه کنند که ریسک بالاتر هم می‌تواند سود بالاتر و هم زیان بالاتری را نصیب سهامداران کند.

فوکا : شرکت فولاد کاویان پیشتر کارمزدی کار می‌کرد و حدود یکسالی است که خود وارد تولید شده تا از ظرفیت خود استفاده کند. این باعث شده تا سودآوری آن افزایش یابد. این شرکت در فصل بهار برخلاف فصول قبل، به سود رسیده بود. سهامدار عمده آن تغییر کرده بود، اما از آنجاکه در بازار پایه قرار داشت، سودهای اندک ثابتی را تجربه کرد. تعویض سهامداران و خروج سهامدار عمده، موجب نگاه مثبت بازار به آن شد، اما در ریزش نتوانست مقاومت کند و ریزش 36درصدی خود را هنوز جبران نکرده است. رشد 0.8برابری نسبت به بازدهی دلار نیز عدد معقولی است، زیرا این شرکت مدت طولانی حتی باوجود رشد دلار، زیان‌ده بوده است و توانسته از بهار 99، وارد سوددهی شود. از این حیث، رشد 187درصد از ابتدای سال و 540درصدی یکساله آن نشان می‌دهد که این سهم از ابتدای سال 99 تاکنون توانسته اقبال بازار سرمایه را از آن خود کند.

پایان واگرایی دو شاخص، به ضرر کیست؟

کلهری در انتهای این برنامه در مورد واگرایی بین شاخص کل و شاخص هم‌وزن گفت: شاخص هم‌وزن که به نوعی نماینده شرکت‌های کوچک محسوب می‌شود، چندوقتی است که رشد نکرده بود. از طرفی سهام بزرگ از ابتدای 99 به شدت رشد کردند. بعد از آنکه جو رشد بالا و همینطور ریزش پس از آن فروکش کرد و نقدینگی که از بازار خارج شده بود تصمیم گرفت که به بازار بازگردد، طبیعی بود که نخواهد تا حد زیادی ریسک سهام بزرگ را به جان بخرد. پیش‌بینی می‌شد که بازگشت نقدینگی با هدایت به سمت سهام کوچک همراه باشد، اما باید دقت کرد که دوباره به سمت روال غیرمنطقی قبل با سودهای عجیب بازگردد. به نظر من این واگرایی در طولانی‌مدت ادامه پیدا نمی‌کند و پول پرقدرتی که سهام کوچک را تکان می‌داده بالاخره این دوره را پشت سر می‌گذارد و احتمالا در کوتاه‌مدت، بازی حرکت سهام کوچک با پول پرقدرت نیز تمام شود، اما متأسفانه وقتی این بازی تمام می‌شود، آخرین خریداران سهام کوچک، قفل می‌شوند و حرکت آنها تا جهش ارزی بعدی که احتمالا چند سال طول می‌کشد، متوقف می‌شود و سهامداران باید سهامداری کنند تا موقعیت فروش آن سهم، دوباره فرا برسد.

Loading...
بازدهی سهام کوچک گروه فلزات در قیاس با بازدهی دلار
اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر