سازمان بورس معتقد به حفظ دامنه نوسان نامتقارن است
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان: رئیس سازمان بورس امشب میهمان برنامه گفتوگوی ویژه خبری بود. او توضیحاتی در خصوص دامنه نوسان ارائه داد که چکیده اظهاراتش نشان میدهد احتمال اینکه در نشست فردای شورای عالی بورس تصمیم به تغییر دامنه نوسان نامتقارن گرفته شود، اندک است.
از اظهارات دهنوی اینگونه بر میآید که نظر سازمان بر این است که یک بسته منعطف برای دامنه نوسان طراحی شود. اما از آنجایی که تغییر مداوم تصمیمات به نفع بازار نیست سازمان معتقد است مادامی که این بسته طراحی نشده دامنه نوسان به شکل فعلی(نامتقارن) باقی بماند. با این حال باید دید که نظر شورای عالی بورس چیست و در مورد دامنه نوسان در نشست روز سهشنبه چه تصمیمی در نهایت اتخاذ خواهد شد.
دیروز وزیر اقتصاد با اعلام اینکه عملکرد یک ماهه دامنه نوسان در نشست سهشنبه شورای عالی بورس بررسی خواهد شد؛ از سه سناریو پیشروی دامنه نوسان خبر داده بود. در این خصوص گزارش«سه سناریو پیشروی دامنه نوسان بورس » را بخوانید. با این حال اظهارات دهنوی نشان میدهد شانس ابقای دامنه نوسان نامتقارن بیشتر است.
در ادامه خلاصهای از اظهارات محمدعلی دهقان دهنوی را میخوانید.
چرا دامنه نوسان نامتقارن؟
متغیرهای اقتصادی و تحولات سیاسی پیش رو، فضای نااطمینانی را برای سهامداران و سرمایهگذاران ایجاد کرده بود. در فضای نااطمینانی، وقتی که قدرت تصمیم گیری کاهش مییابد، باید به سهامداران فرصت داد، پس دامنه نوسان به این دلیل بود که آرامش در فضای بازار ایجاد شود.
وقتی که دامنه نوسان منفی ۵ بود و فضای بازار هیجانی و به دور از تحلیل است، بازارگردان تبدیل به نوسانگیر میشود و روی منفی ۵ سهام را از دست مردم میگیرد و با کوچکترین فضای مثبت، بازدهی بالایی را کسب میکند. لذا باید توجه داشت که هر تصمیمی هزینه و فایده دارد؛ ما در این مقطع از زمان به این نتیجه رسیدیم که فایده دامنه نوسان منفی ۲ و مثبت ۲ کمتر از زیان آن است.
دستکاری قیمتی در بورس نیست
دستکاری قیمتی در بازار سرمایه معنی ندارد، قیمتها را عرضه و تقاضا تعیین میکنند.
دستکاری قیمتی را در جایی به کار میبریم که برای اهداف نادرستی، منافعی را متوجه عدهای کنیم؛ اما ما دامنه نوسان نامتقارن را تعیین کردیم که بتوانیم فضای نااطمینانی را مدیریت کنیم.
هر چقدر دامنه نوسان محدود شود، نقدشوندگی محدود میشود، سازمان بورس در صدد است کمک کند تا نقدشوندگی بازار بالا رود. در ابتدای امسال به خاطر اینکه روند صعودی شدیدی در بازار سرمایه وجود داشت، حدنصاب صندوقهای سرمایهگذاری و سقف سهام آنها را تغییر دادیم.
بازار خوب بود حدنصاب را کم کردیم و حالا دوباره بالا بردیم. سازمان به عنوان ناظر ابزارهایی در دست دارد یکی از این ابزارها همین حدنصاب سقف سهام صندوقهای درآمد ثابت بود.
نمی توان از سازمان بورس انتظار داشت که تنظیمگری صورت دهد و اسم کارها و اقدامات آن را دستکاری قیمتی بدانیم.
(به اعتقاد بسیاری از کارشناسان دامنه نوسان چه از نوع متقارن و چه از نوع نامتقارن به معنای دستکاری قیمتی در بورس است. در این خصوص «مقصر دستکاری قیمتی در بورس کیست؟ » را بخوانید.)
دامنه نوسان تغییر نمیکند؟
موقعی که پیشنهاد دامنه نوسان نامتقارن را دادیم خود من طرفدار دامنه باز بودم. ولی دامنه نوسان باز برای زمانی است که بازار شرایط نرمالی دارد.
ایجاد فضای آرامش، فرصت تحلیل، جو آرام بازار سرمایه و رفع نگرانی از سهام دارانی که به روند منفی بازار نگاه می کنند، از مزایای این تصمیم به شمار می رود. اما در مقابل، نقدشوندگی بازار کاهش یافت.
دامنه نوسان نامتقارن، فردا در جلسه شورای عالی بورس بررسی می شود و از ابتدا قرار بود این تصمیم ماهانه مورد بررسی قرار بگیرد، برای شرایط موقت تصمیم موقت میگیریم. این روزها، فضای اقتصادی به سمت روشنی پیش رفته و شرایط اقتصادی از غبارآلودگی خارج شده است.
اما تغییرات متعدد خودش هزینه و فایده دارد. البته چشم انداز نهایی، حذف دامنه نوسان یا بازشدن آن است. در این بین هم پیشنهاد سازمان بورس این است که دامنه به شکل فعلی باقی بماند تا بسته نهایی را طراحی و ارایه کنیم. البته تصمیم نهایی توسط شورای عالی بورس گرفته می شود.
سازمان بورس اعتقاد دارد که باید یک بسته برای دامنه نوسان طراحی شود که بسته به شرایط بازار و فضای اقتصادی منعطف باشد. بنابراین چشمانداز حذف دامنه نوسان است. البته باید گفت که در خیلی از بورسهای دنیا، دامنه نوسان وجود دارد؛ اما خیلی دامنه بزرگی است و به ندرت به چشم میآید.
بازارگردانی مسئولیت ناشر در برابر بازار است
بازارگردانی تجربه جدیدی در بازار سرمایه است و در چندماه اخیر به این شکل وسیع به کار گرفته شد. مطمئنا قوانین آن ایراداتی دارد و ما به دنبال رفع آنها هستیم. اما باید بازارگردانی را مسئولیت ناشر نسبت به بازار دید.
شرکتها زمانی که وارد بازار سرمایه میشوند منافع بسیاری کسب میکنند، میتوانند افزایش سرمایه بدهند، اوراق منتشر کنند و ... تا طرحهای خود را توسعه دهند. زمانی که بازار دچار رکود میشود ناشر باید به کمک بازار بیاید و اگر فکر میکند سهامش با ارزش است با عملیات بازارگردانی این پیام را به بازار بدهد.
توسعه نهادهای مالی
سرمایهگذاری غیرمستقیم را میتوان در صندوقهای سرمایهگذاری دید؛ این در حالی است که باید نهادهای سرمایهگذاری را گسترش داد؛ ضمن اینکه امروز در جلسه هیات مدیره بورس ۸ نهاد مالی را تصویب کردهایم و به همکاران اعلام کردهام که به سرعت نهادهای مالی را توسعه دهند.
قبل از اینکه به سازمان بورس بیایم، دبیر هیات مقررات زدایی بودم و آنجا از سازمان بورس درخواست کردیم که اجازه ورود صندوقهای سرمایهگذاری را بدهیم. از این پس مصوبات هیات مدیره سازمان بورس را دنبال کنید و گزارش هم خواهیم داد که چه طور کار را سرعت خواهیم داد.
دستورالعمل کارگزاریها بازنگری خواهد شد و تا فروردین و اردیبهشت کار بازنگری را صورت خواهیم داد و امیدواریم از اردیبهشت ۱۴۰۰ بتوانیم مجوز کارگزاریهای جدید را صادر کنیم.
بازدهی بازار سرمایه در همه بازارها طی سنوات گذشته بسیار بالا بوده؛ پس سرمایهگذاری غیرمستقیم سودآوری بسیار بالایی دارد؛ پس مردم با نگاه بلندمدت به استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری رو بیاورند و خود را از دغدغههای روزانه بورس رها کنند.
با خرید و فروش رمزارز مقابله شود
ماینینگ و استخراج رمزارز قانونی است ولی استفاده از رمزارز در خرید و فروش و راهاندازی سایتها برای خرید و فروش غیرقانونی است؛ پس درخواست ما این است که مراجع نظارتی با تخلفات برخورد کنند.