لرزه دوباره بر اندام کامودیتیها
چهارشنبهای مهم در انتظار بازارها
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
بازارهای جهانی امروز شرایط منفی را پشت سر میگذارند و شاهد ریزش قیمت اکثر کامودیتیها هستیم. این درحالی است که در شروع هفته جدید میلادی، برخلاف انتظارات بازارهای جهانی و کالاهای پایه با رشد قیمتی همراه بودند اما اکنون به نظر میرسد که دوباره نگرانیها افزایش یافته است.
بورسان-سروش بهرامی : طی معاملات روز جاری نفت برنت افت بیش از ۴ درصدی را تجربه کرده و حوالی ۱۰۲ دلار به ازای هر بشکه معامله میشود. طلا با از دست دادن کانال ۱۷۰۰ دلاری، به ۱۶۸۰ دلار در هر انس سقوط کرده است و مس نیز با کاهش بیش از یک درصدی نزدیک به ۷۲۵۰ دلار در نوسان است و دیگر کامودیتیها نیز شرایط یکسانی را دنبال میکنند.

پس از اتمام انتظار بازارها برای انتشار آمار نرخ بیکاری و تورم ماه ژوئن آمریکا، اکنون تمام نگاهها به چهارشنبه هفته آینده و جلسه فدرال رزرو برای افزایش دوباره نرخ بهره دوخته شده است.
دولتها در تلاش برای کنترل تورم
مدتی است که تورم افسارگسیختهای اقتصاد کشورهای توسعه یافته دنیا را فراگرفته است و از همین رو بانکهای مرکزی و در صدر آنها فدرال رزرو، سیاستهای انقباضی خود که اصلیترین آنها افزایش نرخ بهره است را شروع کردهاند.
روز چهارشنبه هفته گذشته نرخ تورم آمریکا برای ماه ژوئن منتشر شد و این پارامتر اقتصادی با افزایش ماهانه ۱.۱ درصدی (۰.۳ درصد بیشتر از انتظارات)، تورم سالانه این کشور را به رقم ۹.۱ درصد رساند تا بازارهای مالی و کالایی را با شوک بزرگی همراه کند. جمعه قبلتر از آن نیز نرخ بیکاری این کشور منتشر شده بود که بدون تغییر در عدد ۳.۶ درصد باقی ماند و کمی از نگرانیها بابت ورود اقتصاد جهانی به یک رکود را کاهش داد. به همین دلیل فدرال رزرو اکنون میتواند با خیال آسودهتری به جنگ با تورم برود.
بازارهای جهانی اما روز دوشنبه هفته جاری در بازگشایی خود نشانهای از ریزش نداشتند و توانستند بخشی از ریزش قبلی را نیز جبران کنند. دلیل اصلی این موضوع نیز کاهش تلاطمات و انتظارات تورمی با توجه به اقدامات بانک مرکزی ایالات متحده بود که شاید همچون بار قبلی، دست به افزایش بیش از انتظار نرخ بهره نزند.
شروع انتظار برای افزایش بعدی نرخ بهره
روز چهارشنبه هفته آینده، نشست بعدی فدرال رزرو برای تعیین نرخ بهره برگزار میشود و انتشار آمار جدید میتواند رنگ بازارها را مشخص کند. اکنون نیز با نزدیک به شدن به آن شاهد واکنشهای منفی بازارها هستیم و این موضوع میتواند همچون دفعات قبلی ادامهدار باشد.
در ابتدای شروع سیاستهای انقباضی، صحبت از افزایشهای ۰.۲۵ و ۰.۵ درصدی نرخ بهره در هر دوره بود اما با توجه به رشد بیش از انتظار تورم، فدرال رزرو در نشست قبلی به جای ۰.۵ درصد اعلامی، نرخ بهره را ۰.۷۵ درصد دیگر افزایش داد تا این نرخ پس از حدود ۴ سال به ۱.۷۵ درصد برسد.
این بار نیز دوباره صحبت از افزایش ۰.۷۵ درصدی در میان است و به نظر میرسد که بازارها نیز با آن کنار آمدهاند اما اگر طبق برخی اظهار نظرات فدرال رزرو اقدام به افزایش یک درصدی کند، آن زمان است که باید در انتظار یک پنیک جدی در بازارهای مالی و به خصوص کامودیتیها باشیم و قیمتها بیش از آنچه که هستند، ریزش خواهند کرد.

ریزش کامودیتیها تا چه زمانی ادامه دارد؟
اینکه بتوان به صورت دقیق به زمان پایان ریزش قیمتها اشاره کرد، کار اشتباهی است و این موضوع به طور کلی در بازارهای مالی دور از ذهن است اما شاید بتوان به نکاتی اشاره کرد که نشانههایی از پایان ریزشها باشد.
اکنون دنیا پس از فرار از همهگیری کرونا و شروع جنگ روسیه و اوکراین، در شرایطی به سر میبرد که با کمبود عرضه در بسیاری از کالاهای پایه مواجه است که عمدهترین آن میتواند نفت و گاز باشد. از سمتی تلاشهای کشورها برای افزایش تولید و عرضه نیز بینتیجه مانده است که میتوان به مذاکرات بیحاصل آمریکا و عربستان و کشورهای عضو اوپک پلاس اشاره کرد که حتی باعث شد قیمت نفت طی دو روز به حوالی ۱۰۸ دلار نیز افزایش یابد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که در صورت پایان سیاستهای شدید انقباضی توسط کشورهای توسعه یافته، پتانسیل بالایی برای افزایش دوباره قیمتها وجود دارد. در این میان نباید از قرنطینه چین نیز چشمپوشی کرد زیرا یکی از اصلیترین مصرفکنندگان و خریداران کامودیتی در دنیاست که با عبور از سیاست «کووید صفر» میتواند تقاضای جدیدی را در بازار ایجاد کند.
حال اگر در ماههای آینده نرخ تورم به شکلی حرکت کند که نرخ رشد آن کمتر از انتظارات باشد و شتاب بالای کنونی خود را از دست دهد، فدرال رزرو نیز کمی عقبنشینی میکند و دیگر نیازی به افزایش بیشتر نرخ بهره نخواهد داشت. بنابراین زمانی که به این شرایط برسیم، میتوانیم انتظار توقف ریزشها، ثبات قیمتی و حتی افزایش دوباره را نیز داشته باشیم.