رابرت مالی: این موضوع یک علامت سوال بزرگ است
ابراز تردید آمریکا درباره احیای برجام
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان: رابرت مالی، نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران در مصاحبهای با پولتیکو، در مورد سرنوشت برجام ابراز تردید کرد. وی همچنین گفت اگر در ماههای آینده توافقی صورت نگیرد، ۲ راه پیش رو خواهد بود.
او در پاسخ به این پرسش که آیا فکر میکند میتواند در ماموریت خود برای احیای توافق هستهای موفق شود گفت: «این یک علامت سوال بزرگ است.»
مالی با اشاره به عدم تمایل ایران برای شرکت ایران در مذاکرات گفت بازگشت به این پیمان چندملیتی «چیزی نیست که ما بتوانیم بهطور کامل کنترل کنیم.»
مذاکرات وین برای احیای برجام در انتهای خرداد و پیش از انتخابات ریاست جمهوری متوقف شد و دولت رئیسی اگرچه نشانههایی از امکان بازگشت به توافق نشان داده است، اما کمتر از زمان روی کار آمدن، به صورت عمومی درباره برجام صحبت کرده است.
راب مالی همچنین در گفتوگو با پولتیکو از بیان صریح درصد امکان و شانس آمریکا برای بازگشت به برجام، خودداری کرد و گفت: اگر درصد به شما بدهم چندان به شما کمکی نمیکنم.
او اجتناب خود از گفتن درصد امکان بازگشت آمریکا به برجام را به متغیرهای ناشناخته درباره آنچه ایرانی ها در آینده چه خواهند کرد و چه نخواهند کرد، گره زد و با بیان این که «ما برای ازسرگیری مذاکرات آمادهایم» افزود که اگر توافق را ممکن نمیدانستیم اعلام آمادگی نمیکردیم.
این مذاکرهکننده ارشد آمریکایی در وین، در مورد این که اگر ایالات متحده و ایران نتوانند در چند ماه آینده به توافق برسند گفت تیم او برای رویدادهای محتمل آماده میشود: یکی آن که واشنگتن و تهران یک توافق کاملا جداگانه امضا کنند که دارای پارامترهای متفاوت از توافق فعلی است و دیگری یک رشته واکنشهای تنبیهی با هماهنگی متحدان اروپایی است. او جزییاتی در مورد این اقدامات ارائه نکرد.
مالی تاکید دارد که موضوع بازگشت به توافق همچنان مطرح است، چرا که هم واشنگتن و هم تهران، در دولت رئیسی، گفتهاند این چیزی است که خواهان آن هستند. او در مورد علت توقف مذاکرات وین و تاخیر در از سرگیری این مذاکرات گفت: این تاخیر به دلیل بی اعتمادی است که در جریان کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ علیه تهران و گذار سیاسی در ایران ایجاد شده است.
وی در ادامه مدعی شد: «داشتن علامت سوال (درباره سرنوشت برجام) کاملاً توجیه دارد؛ زیرا اگر تاکنون (به توافق) نرسیدهاید، مذاکرات به درازا خواهد کشید. اگر پیشرفتهای هستهای ایران تداوم یابد و ایران به برداشتن گامهای تحریکآمیز ادامه دهد، تازه اگر به فعالیتهای تحریکآمیز منطقهای این کشور اشارهای نکنیم، این ما را به سمت دیگری هدایت میکند» یعنی دور شدن از یک توافق.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران همچنین اظهار داشت٬ این حداقل ما را نسبت به این واقعیت آگاه میکند که این قطعا یک توافق انجامشده نیست، این پرسش مشروعی است که آیا قادر هستیم (به توافق) بازگردیم و این که آیا باید برای دنیایی آماده شویم که در آن ایران قصد ندارد حداقل نه به صورت واقعبینانه به توافق برجام بازگردد.