آمار عجیب از مهاجرت نخبگان ایرانی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 4 پسندیدن
بورسان: چند سالی است که بسیار بیشتر از گذشته درباره مهاجرت نخبهها میشنویم تا جایی که به نظر میرسد افکار عمومیتا اندازه زیادی حساسیتش را به موضوع از دست داده است. با این حال وقتی دوباره چهرهای شناخته شده دست روی این موضوع میگذارد فرصت تازهای دست میدهد تا به ابعاد مختلف ماجرا بپردازیم، این بار هم حرفهای عادل فردوسی پور بهانهای شده تا آمارهای جدید را در اینباره مرور کنیم.
با نگاهی به جدول وضعیت ماندگاری، خروج و بازگشت برگزیدگان کنکور و المپیادیها با واقعیتهای تلخی مواجه میشویم. تحلیل آمار دریافتی از اداره گذرنامه در بازه زمانی سال ۱۳۸۰ تا مرداد ۱۳۹۹ نشان میدهد که فقط نزدیک به 57 درصد از «دارندگان مدال در المپیادهای دانشآموزی»، 70درصد از «مشمولان بنیاد نخبگان» و 78 درصد از افراد «حائز رتبههای یک تا هزار» آزمون سراسری تا دو سال پیش در داخل کشور بوده اند و با توجه به داغ تر شدن تنور مهاجرت این تعداد کمتر هم شده اند. در میان گروههای مورد بررسی، به ترتیب المپیادیها با بیشتر ۳۷.۲ درصد، مشمولان بنیاد نخبگان با ۲۵.۵ درصد و رتبههای یک تا هزار آزمون سراسری با ۱۵.۴ درصد بیشترین درصد افراد مقیم خارج را به خود اختصاص دادهاند. بدتر اینکه مهاجرت در نخبگان که در سالهای گذشته در گروههای فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبر،المپیادیها و رتبههای تک رقمیدانشگاهها بسیار پرسروصدا بود، حالا به سطح متوسط جامعه و حتی افرادی با مهارتهای کاری و نه تحصیلی رسیده است.در سالنامه مهاجرتی که سال گذشته تدوین شده، براساس منابع بین المللی جمعیت مهاجر ایرانی در دنیا در سال ۱۹۹۰ میلادی، بالغ بر ۸۲۰ هزار نفر بوده است، کهاین رقم در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۱.۸ میلیون نفر رسیده است، در واقع طی ۳۰ سال گذشته جمعیت مهاجران ایرانی ۲.۲ برابر شده است.
بر اساس آمار سازمان ملل، چهار کشور آلمان، سوئد، هلند و فرانسه در اتحادیه اروپا در حال حاضر میزبان بیشترین تعداد مهاجر متولد ایران هستند. براساس این آمار در سال ۲۰۲۰ ، کشور آلمان با ۱۵۲ هزار و ۵۹۰ مهاجر متولد ایران در جایگاه نخست قرار دارد.بر همین اساس در سال ۲۰۲۰ بیشترین درخواست ویزای ثبت شده و همچنین تعداد ویزای شنگن صادر شده برای ایرانیان در اروپا، متعلق به کشورهای آلمان، فرانسه و ایتالیا بوده است. لذا کشور آلمان اولین مقصد ایرانیها برای مهاجرت به اروپاست. انگستان دومین مقصد مهاجرت ایرانیها در خارج از اتحادیه اروپا است و در حال حاضر حدود ۸۳ هزار و ۵۳۱ نفر ایرانی در این کشور زندگی میکنند. همچنین استرالیا همواره یکی از مقصدهای اصلی مهاجرت ایرانیها در همه انواع مهاجرت از جمله مهاجرت کاری بوده و تعداد کل جمعیت ایرانیها در استرالیا در این سالها روندی صعودی داشته است.