کدام سهم غذایی 7 برابر دلار رشد کرد؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان: در برنامه زنگ پایان یکشنبه ۲ آذر ۹۹، مرتضی کلهری به بررسی و مقایسه رشد سهمهای صنایع غذا، بانک و سیمان در مقایسه با رشد نرخ ارز از زمان جهش ارزی اخیر یعنی از مهر ۹۶ تاکنون پرداخت. در این مدت دلار رشدی ۶۶۰ درصدی داشته است. در برنامههای قبلی هم گروههای فلزی، شیمیایی و نیروگاه، شوینده و تایر مورد ارزیابی قرار گرفتند.
غمینو: قیمت سهم صنایع غذایی مینو از زمان جهش ارزی اخیر ۶.۸ برابر دلار و نسبت به سال ۹۲ هم ۱۰.۵ برابر بیشتر از ارز رشد کرده که هر دوی این اعداد چشمگیر هستند. البته در ریزش اخیر بازار سهام ۵۰ درصد کاهش داشته که افت سنگینی محسوب میشود. همچنین از ابتدای سال تنها ۳ درصد رشد کرده که نشان میدهد منشا مشکل غمینو کجاست؛ چراکه قیمت این سهم در سال ۹۸ از حوالی ۵۰۰ تومان به حدود ۵۰۰۰ تومان رسید و بعد از آنکه تجدید ارزیابی انجام شد قیمت آن شکست و دیگر پتانسیلی برای رشد نداشت. اگرچه اخیرا افزایش نرخ گرفته، اما به دلیل رشدهای چشمگیر قبلی کمی ریسک آن بالا ارزیابی میشود.
وتجارت: از نمادهای خوب گروه بانکی بوده و با وجود آنکه سهام بانکی مدت زیادی حوالی سالهای ۹۲ تا ۹۳ بسته بودند، اما نسبت به رشد نرخ دلار ۳.۷ برابر شده است. وتجارت هم در بازی تجدید ارزیابی بانکیها حضور داشت و توانست به خوبی از آن بهره ببرد. ریزش ۲۳ درصدی اخیر آن هم نسبتا عدد معقولی است. رشد ۳۷۲ درصدی آن از ابتدای سال ۹۹ نشان میدهد تاکنون نیز بازدهی فوقالعادهای برای سرمایهگذاران به ارمغان آورده است. پس از تجدید ارزیابی وتجارت، قیمت آن به زیر ۱۰۰ تومان کاهش یافته بود که نوعی اثر روانی ایجاد کرد که به رشد قیمت آن کمک کرد.
وبملت: این سهم بانکی در جهش ارزی اخیر ۳ برابر بیشتر از رشد نرخ ارز افزایش داشت و در ریزش اخیر هم ۲۰ درصد عقبنشینی کرد که نسبتا ریزش کمی محسوب میشود. البته نکات مثبتی که در تابستان به وبملت کمک کردند بسته بودن نماد برای مدتی طولانی به دلیل افزایش سرمایه و همچنین اعلام تراز ارزی بود. دستورالعمل جدید نرخ تسعیر ارز بانک مرکزی هم مزید بر علت شد. البته که تراز ارزی بانک ملت عدد بالایی بود؛ به طوری که این بانک دو برابر ارزش بازار فعلی سهم دلار داشت و این هم اقبال بازار را بیشتر کرد. از ابتدای سال جاری ۱۶۹ و در ۱۲ ماهه ۲۸۱ درصد رشد داشته، از سال ۹۲ هم ۵ برابر بیشتر از دلار افزایش یافته که همگی اعداد بسیار خوبی هستند.
وبصادر: بانک صادرات از سال ۹۶، ۲ برابر رشد نرخ ارز صعود کرده است. اگرچه رشد آن نسبت به دو سهم دیگر گروه بانکی که اشاره کردیم محدودتر بود، اما در هر صورت رقم خوبی است. قیمت سهم اخیرا ۲۹ درصد ریخته، اما رشد یکساله آن ۵۳۸ درصد است. وبصادر هم مشابه وتجارت در فضای تجدید ارزیابی و رسیدن قیمت سهم به زیر ۱۰۰ تومان قرار داشت. در سال ۹۹ هم با باقی سهمها بالا آمد و ۳۵۴ درصد رشد داشت که رقم خوبی است. به نظر میرسد نوسانات قیمتی وبصادر با وتجارت به نوعی همگام است. از سال ۹۲ هم ۴.۵ برابر ارز رشد کرده است.
سخوز: در سیمانیها سخوز بهترین عملکرد را داشت؛ از سال ۹۶ نسبت به نرخ ارز ۲.۵ برابر شده و از سال ۹۲ تاکنون نیز ۲.۷ برابر دلار رشد کرده است. از این رو به نظر میرسد حد فاصل سالهای ۹۲ تا ۹۶ عایدی چندانی برای این سهام سیمانی به همراه نداشته است. از ابتدای امسال ۱۴۳ درصد و در یک سال اخیر ۳۹۴ درصد صعود کرده که اعداد خوبی هستند. با توجه به قرار گرفتن کارخانه الاماره بر مدار تولید و همچنین رشد نرخ ارز، احتمالا سخوز بین سیمانیها گزینه جذابی برای سرمایهگذاری باشد.
سهگمت: قیمت سهم از ابتدای جهش ارزی ۹۶، ۲.۲ برابر از دلار بیشتر افزایش یافته است. رشد یکساله ۳۰۹ درصد و از ابتدای سال ۱۱۶ درصد بوده که نشان از رشد کمتر آن نسبت به شاخص دارد. مدتها درگیر گرفتن افزایش نرخ بود و البته نباید فراموش کرد صنعت سیمان کشور با مازاد ظرفیت و بنابراین رقابت بالا مواجه است. در کنار آن سیمانیهای داخل کشور برای صادرات و فروختن محصولات در خارج از ایران مشکل دارند. سهمگت نیز از این مسأله بینصیب نیست، به ویژه نسبت به سایر شرکتهای سیمانی که در نزدیکی مرز یا آب قرار دارند و میتوانند راحتتر بارگیری کنند.
وخاور: بانک خاورمیانه یکی از بهترین بانکهای کشور در حوزه بانکداری است. در دوران ریزش بازار ۳۰ درصد ریخته که مشابه ریزش بازار بوده است، همچنین از ابتدای سال بیش از ۱۰۱ درصد رشد کرده است که کمتر از متوسط رشد بازار بوده است. البته این موضوع طبیعی است چراکه در دوره ای که دلار نیما ۱۰۰ درصد رشد میکند، اقبال بازار به سهمهای دلاری و وابسته به متغیرهای پولی بیشتر میشود و سهمهای چون سهمهای بانکی از رشد بازار عقب میمانند. قیمت این سهم از ابتدای جهش ارزی ۱.۸ برابر دلار رشد کرده که خیلی رقم مناسبی برای یک بانک است. سود وخاور متکی به اقدامات بانکداری است نه نرخ تسعیر ارز که از عملکرد مناسب آن خبر میدهد. ارزش سهم وخاور نسبت به سال ۹۲ جهش قابل توجهی داشته است، از سال ۹۲ وخاور ۷ برابر دلار رشد کرده است. این یعنی اگر سال ۹۲ سهم وخاور میخریدم در حال حاضر ارزش دارایی ما در این سهم ۷ برابر دلار رشد کرده بود.
سخاش: دیگر شرکت گروه سیمانی است که در شرق کشور قرار گرفته. از ابتدای سال تنها ۶۸ درصد رشد کرده هرچند که ریزش این سهم در زمان افت بازار ۲۶ درصد و مطابق با ریزش بازار بوده است. با این حال این سهم رشد یک ساله ۳۹۵ درصدی را به ثبت رسانده است، در واقع در ۹۸ اقبال به این سهم خیلی خوب بود، همین موضوع نیز موجب شد که انرژی لازم برای رشد در سال ۹۹ را نداشته باشد و از بازار عقب بماند. ارزش این سهم از مهر ۹۶ حدود ۱.۸ برابر دلار رشد کرده است. این در حالی است که قیمت آن نسبت به سال ۹۲ حدود ۱۷ برابر دلار رشد داشته است.
غبشهر: این شرکت تولیدکننده روغن خوراکی از ابتدای سال تنها ۵۴ درصد رشد کرده و در زمان ریزش بازار ۳۱ درصد افت کرده است؛ این ارقام نشان میدهد گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری نبوده است. در واقع سهمهایی که همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت میکنند، صنعت را به شدت تحت فشار قرار میدهد. با این حال غبشهر بین غذاییها پتانسیل خوبی برای رشد دارد به خصوص اینکه هنوز احتمال حذف ارز ترجیحی در این سهم وجود دارد. این سهم از زمان جهش ارزی در سال ۹۶ تا کنون ۱.۶ برابر دلار رشد کرده است.
غشهداب: این شرکت که به تولید رب گوجه فرنگی مشهور است و تنها حدود ۵ سال از ورود آن به بازار سرمایه میگذرد. در زمان ریزش بازار افت شدید ۶۷ درصد را تجربه کرد و از ابتدای سال تنها ۲۲ درصد رشد کرده است. دلیل این رشد کم این است که غشهداب زمانی به شدت تحت تاثیر اخبار تجدید ارزیابی داغ شده بود و سهامدار عمده نیز به این اخبار دامن میزد. همچنین زمانی که رب گوجه گران شد این سهم مورد اقبال قرار گرفت با این حال بعدا که قیمت این محصول ارزان شد اقبال بازار به آن کاهش یافت. ۱.۴برابر دلار از زمان جهش ارزی افزایش یافته است.
ساروم: شرکت سیمان ارومیه ۱.۲ برابر دلار رشد کرده و زمان ریزش بازار ۴۵ درصد کاهش یافته و از ابتدای سال تنها ۳۹ درصد رشد کرده است. به نظر میرسد صنایعی که به هر روشی تحت تاثیر دستکاری دولت هستند نمیتوانند خیلی رشد خوبی از خود به جا بگذارند. البته مازاد عرضه در بازار سیمان نیز مزید علت شد.
غپاک: این شرکت لبنیاتی در حتی نتوانسته به اندازه دلار رشد کند و از ابتدای جهش ارزی تا کنون ۰.۸ دلار افزایش یافته است که نشان میدهد حتی در بلندمدت هم نتوانسته مانند بازار رشد کند. در زمان ریزش نیز افت سنگین ۵۹ درصدی را تجربه کرده و از ابتدای سال تنها ۷۷ درصد رشد کرده است. این شرکت اخیرا در محصولات خود افزایش نرخ گرفته است و امروز بابت آن بسته بود. غپاک البته مدتی رالی قیمتی خوبی داشت که تحت تاثیر شایعات افزایش سرمایه قرار گرفته بود، البته به دنبال آن هم به شدت در صف فروش قفل شد.