بررسی گزارش سالانه دیوار نکته‌های جالبی از رفتار اقتصادی مردم ارائه می‌کند

پراید پر تعدادترین جست‌وجوی مردم

پراید پر تعدادترین جست‌وجوی مردم
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 1 پسندیدن
گزارش سال ۱۴۰۰ پلفترم دیوار که یکی از بزرگ‌ترین پلتفرم‌های خرید و فروش اینترنتی است منتشر شد. این گزارش بیشتر با این هدف منتشر شده که توسعه فعالیت های این پلتفرم را نشان بدهد اما نکات جالب دیگری هم دارد که به نوعی رفتار اقتصادی کاربران ایرانی را نشان می دهد.
  • اینطور که دیوار گزارش کرده بیشترین آگهی ها در ساعت ۱۲ تا ۱۳ روز بارگزاری شده اند اما بیشترین بازدید ها مربوط به ساعت های انتهایی روز هستند یعنی ساعت ۲۳ تا ۲۴ و ۳۸ درصد کل بازدیدها بین ساعت ۱۹ تا یک بامداد انجام شده. این احتمالا یعنی آگهی گذاشتن به شکل یک فعالیت که بخش بزرگ آن از طرف شاغلان حوزه های مختلف انجام شده در ساعت اداری و فعالیت های روزمره صورت می گیرد اما مردم وقتی دنبال چیزی برای خریدن یا خبردار شدن از محدوده قیمت کالاها یا خدمات مورد نیازشان هستند ترجیح می دهند این کار را در ساعت های انتهایی روز وقتی مشغول استراحت و چرخ زدن در اینترنت هستند انجام دهند. این داده تا اندازه زیادی می تواند به کمک فعالیت کسانی که در شبکه های اجتماعی کار فروش آنلاین انجام می دهند بیاید و مخصوصا در فضایی مانند اینستاگرام به آنها بگوید که چه ساعتی برای انتشار پست های مهمترشان زمان بهتری است.

  • وسعت فعالیت ایرانی ها در این پلتفرم خرید و فروش آنلاین هم جالب است. بنابر این گزارش از هر سه ایرانی یک نفر اقدام به آگهی گذاشتن و فروش کالا یا خدمت کرده است و همچنین این پلتفرم از طرف بیشتر از ۵۰ میلیون گوشی تلفن باز شده است که نشان می دهد واقعا بازار بزرگی به شکل اینترنتی در جریان است. در همین گزارش مقایسه های جالبی هم در مورد میزان هزینه اگهی های کاغذی در مقابل آگهی های آنلاین و آسیب های آگهی های کاغذی به محیط زیست آمده که جالب است مثلا نوشته شده که در سال ۱۴۰۰ در این پلتفرم ۱۳۹ میلیون آگهی منتشر شده که اگر قرار بود برای آنها تراکت کاغذی در سایز یک چهارم کاغذ آ۴ چاپ شود ۲۸۰ میلیون لیتر آب مصرف می شد که برابر با یک مصرف یک هفته آب شهری مانند سمنان است.

  • طبق این گزارش بیشترین آگهی های انلاین در این پلتفرم در سال ۱۴۰۰ به وسایل خانه و آشپزخانه با سهم ۲۴ درصدی مربوط بوده است و بعد از آن سهم املاک با ۱۶ درصد بیشتر از بقیه بیشتر است. رتبه سوم هم به صورت مشترک به وسایل نقلیه و سرگرمی با ۱۳ درصد می رسد.

  • از بین نزدیک به ۷۷ درصد آگهی ها که در دسته کالاها منتشر شده ۴۶ درصد مربوط بـه کالاهای نو و ۵۴ درصد مربوط به کالاهای دست‌دوم بوده است یعنی نزدیک نیمی از کالاهایی که برای فروش گذاشته شده اند قبلا استفاده نشده اند و این نشان می دهد که راه اندازی پلتفرمی مخصوص فروشندگان چقدر منطقی به نظر می رسد کاری که همین پلتفرم ثبت آگهی مدتی است دنبال می کند و سعی دارد جای فروشگاه های آنلاینی مانند دی جی کالا را بگیرد.

  • اینکه مردم بیشتر چه آگهی هایی منتشر می کنند نشان می دهد که بازار فروش چه کالاهایی داغ تر است اما اینکه کدام آگهی ها بیشتر با استقبال مواجه می شوند شاید اهمیت بیشتری داشته باشد و میزان برقراری تماس با آگهی گذارها شاید معیار خوبی برای استقبال از آگهی ها باشد. طبق گزارش جدید بیشترین تعداد دریافت اطلاعات تماس به آگهی های بخش استخدام و کاریابی مربوط است و اطلاعات تماس این آگهی ها به طور متوسط ۶۳ بار دریافت شده است. رتبه بعدی به وسایل نقلیه مربوط است که به طور متوسط اطلاعات تماس هر آگهی در این بخش ۲۰ بار دریافت شده . در مقابل کمترین تعداد دریافت اطلاعات تماس مربوط به آگهی های وسایل شخصی بوده آن هم با میانگین ۳ بار دریافت اطلاعات تماس برای هر آگهی.

  • یکی از بخش های جالب و شاید بامزه این گزارش مربوط به کلماتی است که بیشترین جست و جو را در نوار جست و جوی این پلتفرم داشته اند. این نکته شاید نشان بدهد مردم بیشتر به دنبال چه کالاهایی هستند یا می خواهند از قیمت کدام کالاها سر در بیاورند. رتبه اول با اختلاف به کلمه «پراید» با نزدیک به ۲۷ میلیون بار جست و جو مربوط است و بعد از آن کلمه «مبل» با نزدیک به ۱۸ میلیون بار جست و جو در رتبه دوم قرار دارد. عجیب اینکه بعد از آن کلمات «کبوتر» و «سگ» قرار گرفته اند که هر دو نزدیک به ۱۵ میلیون بار جست و جو شده اند. به طور کلی حیوانات نقش خیلی پررنگی دارند مثلا قناری، گاو، عروس هلندی، بز، گوساله، بره، جوجه، خرگوش، ماهی و خروس، لاری، گربه و... همگی در فهرست هستند و حتی کلمه «قفس» هم در فهرست قرار دارد در حالی که خرید و فروش حیوانات سهم چندانی در خرید و فروش های آنلاین ندارد شاید دلیل این جست و جوی زیاد این باشد که حیوانات جای مخصوصی در دسته بندی های پلتفرم های فروش آنلاین ندارند و کاربران برای پیدا کردن آگهی های مربوط به آنها باید کلمه مورد نظرشان را جست و جو کنند. حضور انواع اتوموبیل هم در این فهرست خیلی پررنگ است که البته با میزان استقبال از آگهی های مربوط به ماشین تناسب داردو بعد از پراید، ۲۰۶، تراکتور و سمند بیشتر از بقیه ماشین ها جست و جو شده اند.

  • نکته دیگری که در گزارش آماری پلتفرم بزرگ فروش آنلاین دیده می شود رشد بسیار زیاد آگهی های رد شده است. طبق این گزارش ۷۶ درصد از بررسی‌ها به پذیرفته ‌شدن آگهی و ۲۴ درصد به رد شدن آن منجر شده است در حالی که نرخ رد آگهی در سال ۱۳۹۹، ۱۸ درصد بوده است. خود گزارش می گوید که افزایش نرخ رد آگهی به نسبت سال ۱۳۹۹، به دلیل مقابله جدی با آگهی‌های جعلی یا تکراری بوده است اما فشار دستگاه های ناظر بر عملکرد پلتفرم های فروش آنلاین در مورد تنظیم قیمت ها و دستکاری بازار و البته خرید و فروش کالاها و خدمات غیرقانونی هم حتما در این مورد موثر بوده است. در نهایت بررسی آگهی ها که به دو روش استفاده از روبات و ناظر انسانی انجام می شود باعث شده که بیشتر از ۳۰۲ هزار نفر مسدود شوند که تعدادشان ۵ برابر سال گذشته بوده است.

  • در نهایت گزارش تازه منتشر شده نشان می دهد که بیشتر از ۱ و نیم میلیون نفر از کاربران فعال این پلتفرم فروش آنلاین کاربران غیر شخصی هستند که نشان از بازار بزرگی که به وجود آمده می دهد. کاربران غیر شخصی کاربرانی هستند که از پنل کسب‌وکارها (نمایشگاه ماشین، فروشگاه یا املاک) یا در زیردسته «عمده‌فروشی» آگهی گذاشته، حداقل چهاربار هنگام ارسال آگهی خود را مشاور املاک معرفی کرده یا در دسته‌های «خدمات» و «استخدام و کاریابی» نشانه‌های کسب‌وکاری داشته اند. گزارش می گوید که اگر این یک و نیم میلیون کاربر غیر شخصی بخواهند همین فعالیت را در فضای فیزیکی انجام بدهند و برایش به ده متر مربع نیاز داشته باشند به فضایی ۱۴ برابر مساحت بازار بزرگ تهران نیاز پیدا می کنند.
اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر