ماجرای قطعی اینترنت در تهران چیست؟

ماجرای قطعی اینترنت در تهران چیست؟
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • پسندیدن

کاربران از قطعی گسترده اینترنت‌های خانگی در تهران خبر می‌دهند. شکایت‌های متعددی به خبرگزاری‌ها رسیده که حاکی از قطعی گسترده اِی دی اِس اِل های خانگی شرکت مخابرات و سایر شرکت‌هاست.

توضیح شرکت مخابرات ایران در مورد اختلال در اینترنت

اداره کل ارتباطات و امور بین الملل شرکت مخابرات ایران در این زمینه اعلام کرد، از ساعاتی پیش اختلال ایجاد شده باعث قطعی موقت اینترنت در برخی نقاط کشور شده است.

اختلال در اینترنت به خاطر اختلال برق در یکی از ساختمان‌های شرکت ارتباطات زیرساخت بود

مظفری، مدیر ارشد فناوری در یک شرکت دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات اعلام کرد: امروز برای چندمین بار در سال ۱۴۰۱ اختلال برق در ساختمان LCT که یکی از ساختمان‌های شرکت ارتباطات زیرساخت است، تمام شبکه اینترنت کشور در ارتباطات داخل و بین الملل دچار مشکل شده است.

اختلال اینترنت در تهران برطرف شد

شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرد اختلال در شبکه اینترنتی برخی مناطق تهران که از حدود ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه صبح امروز اتفاق افتاده بود، برطرف شد.

نارضایتی ازسرعت اینترنت در ایران

مدتی است طی تماس‌هایی مردم از نارضایتی در حوزه دسترسی به اینترنت صحبت می‌کنند. پاسخ وزیر ارتباطات به گلایه کاربران در خصوص کندی اینترنت این است که برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برای توسعه اینترنت در حال انجام است تا بتوان به‌واسطه آن سرعت اینترنت را افزایش داد، اما واقعیت این است که تجربه کاربران این روزها تجربه خوشایندی نیست. اختلال، کندی، قطع و وصل شدن ارتباط از محتمل‌ترین اتفاقاتی است که برای کاربر در زمان اتصال به اینترنت رخ می‌دهد.

بیش از پنج هزار شکایت از سرعت اینترنت در یک ماه

آخرین آماری که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور از تعداد شکایت‌های حوزه اینترنت در یک ماه گذشته منتشر کرده نیز نشان می‌دهد، میزان نارضایتی کاربر از سرعت اینترنت، اندک نیست. در بازه زمانی یک‌ماهه بیش از پنج هزار و ۴۰۰ شکایت در حوزه اینترنت به ثبت رسیده که از این تعداد شکایت ۷۲ درصد آن مختومه شده است.

در اوایل دهه ۹۰ تنها چهار میلیون نفر از جمعیت ایران به اینترنت دسترسی داشتند که ۸۰ هزار نفر از آن‌ها کاربر فعال اینترنت تلفن همراه بودند. سال ۹۳، تعداد مشترکین ADSL (خط مشترک دیجیتال نامتقارن) در کل کشور چیزی حدود چهار میلیون نفر و ظرفیت سرویسی که برای اینترنت موبایل ایجاد شد، کلاً ۳۰۰ هزار نفر را پوشش می‌داد که از این ظرفیت فقط ۸۰ هزار نفر کاربر فعال به‌حساب می‌آمدند؛ آن‌هم فقط نسل سوم اینترنت همراه.

منبع: ایرنا-جماران

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر