خبرنامه اقتصاد ایران - چهارشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰
روسیه چقدر در حمله اتمی جدی است؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
تامین مالی مسکن ملی؛ دو راهی رکود یا تورم
شیوه تامین مالی ابرپروژه مسکن ملی یکی از مبهمترین و نگرانکنندهترین موضوعات مرتبط با این پروژه است. دولتیها برای اجرای این طرح سالانه ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی در نظر گرفتهاند و اعتقاد دارند که سهم مسکن از کل تسهیلات بانکی باید به بیش از ۲۰ درصد برسد. اما بررسیها نشان میدهد چنین افزایشی در تسهیلات بخش مسکن به صورت دستوری، میتواند تبعات بزرگی برای اقتصاد ایران داشته باشد. در صورتی که این وامها به صورت تکلیفی به تسهیلات قبلی اضافه شود و سقف تسهیلات بانکی خارج از روند عادی خود رشد کند، میتوان انتظار تکرار تجربه مسکن مهر و فشار بالا بر نقدینگی و تورم را داشت. این تسهیلات جدید تنها در صورتی تورمزا نخواهند بود که از سهم دیگر بخشها کاهش و به سهم تسهیلات مسکن اضافه شود. در این سناریو هم با توجه به جنس تسهیلات مسکن، بیش از نیمی از کل تسهیلات غیرکوتاهمدت (غیر تامین سرمایه در گردش) اقتصاد ایران را به خود اختصاص خواهد داد که در این سناریو هم امکان ایجاد رکود عمیق و آسیب به دیگر بخشهای اقتصادی به شدت بالا میرود.
بمب اتمی؛ سلاح بعدی پوتین؟
روسیه امروز جریان گاز به لهستان و بلغارستان را متوقف کرد و گفت تا زمانی که دو کشور با خواستههای مسکو مبنی بر پرداخت هزینه سوخت به روبل موافقت نکنند، عرضه گاز متوقف خواهد ماند. اروپا حدود ۴۰ درصد از گاز وارداتی خود را از روسیه تامین میکند و این وابستگی مانند سلاحی در دستان پوتین بود که از ابتدای شروع جنگ و آغاز تحریمها علیه مسکو، اروپا را بارها با آن تهدید میکرد. حالا به نظر میرسد جنگ اوکراین و روسیه وارد مرحله جدیدی شده است و سلاحی که بارها از آن در طول جنگ سخن گفته شده بود استفاده شده است. بنابراین این سوال مطرح است در گام بعدی افزایش تنشها غرب و روسیه وارد جنگ جهانی سوم که احتمالا یک جنگ هستهای است خواهند شد ؟
خیالپردازی یا واقعیت وعده ایلان ماسک
بحث خرید توییتر توسط ایلان ماسک سر و صدای زیادی ایجاد کرده است. با نگاهی به صورتهای مالی این پلتفرم درمییابیم که از بعد اقتصادی سرمایهگذاری بر روی آن چندان جذاب نیست. ایلان ماسک توییتر را میدان عمومی شهر توصیف کرده و اعتقاد دارد که یک پلتفرم عمومی فراگیر و مورد اعتماد، برای آینده تمدن، ضروری است. اما آزادی بیان کامل هدفی سخت و دشوار است که تبعات زیادی را برای این پلتفرم و حتی اجتماع خواهد داشت. به عقیده اغلب کارشناسان یا ایلان ماسک مجبور به تعدیل این آزادی بیان خواهد شد و یا محبوبیت توییتر رو به افول خواهد رفت. به نظر میرسد این هدف ایلان ماسک کمتر به واقعیت نزدیک است .
مهمانی بزرگ دیپلماتیک در تهران
امروز روز پرخبری در عرصه دیپلماتیک بود. همزمانی سفر رئیسجمهور عراق و سرپرست وزارت برق این کشور با آمدن هیئتی عالیرتبه از حماس به ایران و همچنین سفر وزیر دفاع چین به کشور هرچند براساس چارت دیپلماتیک میتواند از پیستعیینشده باشد، اما به نظر معنایی دیگر هم دارد. علاوه بر اینکه رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی که پیشتر در قامت وزیر نفت دولت احمدینژاد و پس از آن، در زمره افراد سرشناس در دور زدن تحریمهای نفتی ایران به شمار میرفت، دو گمانه را در پیش رو میگذارد. نخست آنکه کشورها در آستانه رفع احتمالی تحریمهای ایران بهدنبال گسترش روابط با ایران و احتمالا برآوردی از فضا برای سهمگیری هستند؛ دوم، جنگ روسیه و اوکراین که میتواند سیگنال هماهنگی بین کشورها برای رصد تحولات و احتمالا درسآموزی از تحریم نفت و گاز برای روسیه بدهد.
تردید دلار به نرمش آمریکا
قیمت دلار امروز به رشد در کانال ۲۸ هزار تومان ادامه داد. اگرچه اظهارات دیشب وزیر خارجه آمریکا حذف سپاه پاسداران از لیست ادعایی سازمانهای تروریستی را ممکن نشان میداد، اما ادامه صعود دلار میتواند حاکی از عدم خوشبینی فعالان این بازار نسبت به احیای برجام باشد. فشار داخلی زیادی در ارتباط با رفع تحریم سپاه مواجه دولت بایدن است و به نظر میرسذ معاملهگران بازار ارز با تردید نسبت به قبول این فشار توسط دولت بایدن و همچنین به واسطه سیگنالهای تورمی جدید، دوباره به خرید ارز روی آوردهاند. کلسی دیون پورت، کارشناس سازمان کنترل تسلیحات اما تحلیل میکند «اگر بایدن تصمیم غیرمسئولانه ترامپ برای خراب کردن توافقی را که مؤثر و قابل راستیآزمایی بود ادامه دهد، بهای سیاسی بسیار بالاتری را نسبت به لغو تحریمهای خاص سپاه خواهد پرداخت».