نگاهی به مواضع سیاسی نفتالی بنت
جانشین احتمالی نتانیاهو چه رویکردی در برابر ایران دارد؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 4 پسندیدن
بورسان: حکومت طولانی نتانیاهو بر کرسی نخستوزیری رژیم صهیونیستی رو به پایان به نظر میرسد. در کمتر از دو هفته دیگر این احتمال وجود دارد که «نفتالی بنت»، رهبر حزب یامینا (حزب راست افراطی) جای او را بگیرد. اما نفتالی بنت کیست و چه موضعی در رابطه با ایران دارد؟
چه شد که نتانیاهو به آخر خط رسید؟
پیش از این هرگز موضع بنیامین نتانیاهو در مقام نخست وزیری چنین ضعیف به نظر نرسیده بود. چهارشنبه گذشته مخالفان وی توافق کردند که دولتی را تشکیل دهند که قدرت از مردی که طی 12 سال اخیر بر سیاست اسرائیل سلطه داشته است بگیرند.
بر اساس توافق امضا شده بین اعضای «ائتلاف برای تغییر» که هدف اصلی آن برکناری بنیامین نتانیاهو از قدرت است، بنت ابتدا برای دو سال نخست وزیر خواهد بود و پس از آن «یائیر لاپید» رهبر حزب یش عتید (حزب راست میانه) نیز برای دو سال دیگر این سمت را بر عهده خواهد گرفت. تنها گام باقیمانده برای آغاز به کار رسمی این دولت جدید گرفتن رای اعتماد کنست (پارلمان اسرائیل) است.
انتظار میرود نتانیاهو تمام تلاش خود را برای خرابکاری در این مسیر و کسب نظر اعضای پارلمان انجام دهد. اما اگر او شکست بخورد، سلطنت طولانی او به پایان خواهد رسید.
اینها در حالی است که بسیاری از سیاست های نتانیاهو اکنون حتی توسط سیاستمداران مخالفش، به طور کلی پذیرفته شده است. اما او برای پیروزی در انتخابات و حفظ قدرت، تفرقهپراکنی کرده و هر کسی که سر راهش قرار گرفت کنار زد. به گفته خود او مطبوعات ، دادگستری و پلیس همه به دنبال پایین آوردن او از قدرت بودند.
نفتالی بنت کیست؟
بنت که از سال ۲۰۰۶ وارد دنیای سیاست شد در قدیم یار نتانیاهو بود و دو سالی هم تا سال ۲۰۰۸ به عنوان رئیس دفتر او خدمت کرد. اما نهایتا راه خود را جدا کرده و در سال ۲۰۱۸ حزب یامینا را تشکیل داد. وی از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ هم سمت وزیر آموزش و از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ سمت وزیر دفاع داشت. او یک تاجر میلیونر نیز هست و البته تلاش کرده تا از خود چهرهای مذهبی، ملیگرا و در عین حال مدرن به نمایش بگذارد.

مواضع سیاسی بنت در قبال ایران
تحلیلگران میگویند بنت در برابر ایران اگر از نتانیاهو سختگیرتر نباشد، آسانتر نخواهد گرفت. وی طراح دکترین هشت پا (Octopus Doctrine) برای مقابله با ایران است. طبق این الگوی نظری، ایران به هشت پایی شبیهسازی شده که سر اصلی آن در تهران است و پاهای متعدد آن در سطح منطقه و از جمله فلسطین و عراق و سوریه و لبنان و یمن و غیره قرار دارد. این طرح مدعی آن است که رژیم صهیونیستی به جای هدف گرفتن نیروهای مورد حمایت ایران در سطح منطقه، باید خود تهران را هدف بگیرد. در همین او مخالف سرسخت وجود کشور فلسطین نیز هست.
بنت سال گذشته پس از عمل جنایتکارانه ترور شهید فخریزاده ادعا کرد که نمیداند مسئول این حادثه کیست اما جهان بدون او جای امن تری است. وی چند ماه قبل از آن در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که نیروهای ایران را ظرف یک سال از سوریه بیرون خواهد راند و این کشور را تبدیل به «ویتنام» خواهد کرد. او حتی خواستار جنگ سرد با ایران شده بود و گفته بود که تهران مسئول ۷۰ درصد از مشکلات امنیتی اسرائیل است.
با این حال یک ویژگی او که برخی به آن اشاره دارند عدم ثبات وی و غیرقابل پیشبینی بودن در تصمیمات و موضعگیریها است. از این رو احتمالا پس از پیروزی موضع اصلی او در برابر ایران و مواردی از جمله برجام روشنتر شود.