واحد نظرسنجی بورسان بررسی کرد
رای ۵۵ کارشناس بازار سرمایه به دامنه نوسان نامتقارن چه بود؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 4 پسندیدن
بورسان: در یک نظرسنجی از ۵۵ تن از کارشناسان بورس و بازار سرمایه، بیش از نیمی تصمیم به اعمال دامنه نوسان نامتقارن را نامناسب و به زیان آینده بازار سرمایه دانستند و در عین حال تنها ۳ نفر به ادامه اعمال دامنه نوسان نامتقارن رای دادند.
به گزارش بورسان ، به دنبال افت دامنه دار شاخص بورس تهران، شورای عالی بورس تصمیم به تغییر دامنه نوسان گرفت. به طوریکه از شنبه ۲۵ بهمن ماه، دامنه نوسان نمادهایی که تا حالا از مثبت و منفی ۵ بود به منفی ۲ تا مثبت ۶ تغییر میکند. همچنین دامنه نوسان صندوق ها از مثبت و منفی ۱۰ به منفی ۴ تا مثبت ۱۰ و دامنه نوسان بازار پایه زرد فرابورس از مثبت و منفی ۳ به منفی ۲ تا مثبت ۳ تغییر میکند. دهنوی، رئیس سازمان بورس با اعلام این تصمیمات تغییر دامنه نوسان را در شرایط خاص با ایجاد بستر زمانی مناسب هموارکننده مسیر تحلیل دانسته و بر این باور است که با این تغییرات سهامداران در فضای آرامتری تصمیمگیری میکنند.
او هرچند بر لزوم حداقل تغییرات در بازار سرمایه تاکید و تغییرات پی در پی را برای مدیریت بازار نامناسب دانسته است، اما اعلام کرده: «این تصمیم به صورت موقتی و به دلیل شرایط خاص بازار اخذ شد؛ در صورت رسیدن به شرایط ثبات اقتصادی، دامنه نوسان می تواند تغییرات دیگری را تجربه کند.»
اما کارشناسان بازار سرمایه در این خصوص چه میگویند؟
تاثیر دامنه نوسان نامتقارن بر جریان بازار سرمایه
در یک نظرسنجی که توسط واحدنظرسنجی بورسان برگزار شد، ۵۵ تن از تحلیلگران بازار سرمایه شرکت کردند. در این نظر سنجی از تحلیلگران دو سوال پرسیده شده است. اولین سوال این بود «تغییر دامنه نوسان به طور نامتقارن را چگونه ارزیابی میکنید؟»
۲۹ نفر از این کارشناسان معادل ۵۳ درصد شرکت کنندگان دامنه نوسان نامتقارن را برای آینده بازار سرمایه زیانآور دانستهاند و در مقابل ۱۹ نفر معادل ۳۵ درصد معتقد بودند که این اقدام میتواند موجب کنترل هیجان بازار شود. ۶ تن از تحلیلگران معادل ۱۱ درصد نیز بر این باور بودند که این تصمیم نمیتواند تاثیری در روند بازار سرمایه داشته باشد.
در این میان هیچکدام از تحلیلگران به گزینه «جلوی سفته بازی را میگیرد» رای نداده بودند.
دامنه نوسان نامتقارن ادامه یابد؟
اما پاسخها به سوال دوم جالب و به نوعی مکمل پرسش اول بود. دومین سوالی که از ۵۵ تحلیلگر بازار سرمایه پرسیده شد، این بود: «اکنون چه راهکاری به سیاستگذار پیشنهاد میکنید؟»
در پاسخ به این سوال تنها ۳ نفر از تحلیلگران دامنه نوسان نامتقارن منفی ۲ تا مثبت ۶ را برای ادامه مسیر در بازار سرمایه مناسب تشخیص داده بودند. این موضوع نشان میدهد که غالب ۱۹ نفری که در سوال اول به نوعی به دامنه نوسان رای مثبت داده و آن را برای کنترل هیجان بازار مناسب دانسته بودند، دامنه نوسان نامتقارن را تنها در کوتاه مدت مناسب ارزیابی کرده و در بلندمدت نامناسب میدانند.
اما گزینهای که بیشترین رای را از تحلیلگران بازار سرمایه گرفته بود، «دامنه نوسان پویا» بود به این معنا که «درصورت قفل شدن در صف، دامنه نوسان تا متعادل شدن سهم افزایش یابد» به این گزینه ۱۹ تن از تحلیلگران معادل ۳۵ درصد رای مثبت دادهاند. برخی از این ۱۹ نفر با تاکید بر اینکه دامنه نوسان در هر موقعیتی نامناسب است به بورسان گفتند از آنجایی که شورای عالی بورس و سازمان بورس در اصلاح مقررات بازار سرمایه با تعلل رفتار کرده و با وجود عیان بودن مضرات دامنه نوسان در برابر حذف آن مقاومت میکند، دامنه نوسان پویا میتواند اجراییتر از گزینه حذف دامنه نوسان باشد.
گزینه دومی که بیشترین رای را از تحلیلگران کسب کرد «حذف دامنه نوسان» بود. ۱۶ تن معادل ۳۰ درصد به این گزینه رای مثبت دادند.
در این میان ۱۰ نفر معادل ۱۸ درصد خواهان «اافزایش همزمان دامنه نوسان و حجم مبنا» شدند و ۶ نفر معادل ۱۱ درصد نیز به بازگشت دامنه نوسان به شکل سابق یعنی مثبت و منفی ۵ رای مثبت دادند.
بنابراین میتوان گفت که تنها ۹ نفر از این ۵۵ تحلیلگر معادل ۱۶ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی سیاستهای قدیم و جدید شورای عالی بورس و سازمان بورس را در خصوص دامنه نوسان را مثبت دانسته و ۴۶ نفر معادل ۸۴ درصد این سیاست را نقد کرده و بر این باورند که دامنه نوسان یا باید به کلی حذف شود یا پویا شود و یا افزایش یابد.
در همین رابطه بخوانید:
چه جریانی پشت تصمیمهای خلقالساعه بورس است؟
نظر بازوی پژوهشی سازمان بورس درباره دامنه نوسان

