پاداش برای گزارشدهندگان تخلفات بورسی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
مدیریت نظارت بر بورسهای سازمان بورس گفت: به گزارش دهندگان تخلفات بورس، معادل ۱۰ تا ۳۰ درصد جریمه اعمال شده متخلفان، پاداش پرداخت میشود.
پارچینی اظهار کرد: در اواخر سال ۹۸ سامانهای به نام دیدهبان سلامت بازار در تارنمای بازار بورس با رویکرد نظارت افراد به عنوان یک ناظر بیرونی در بازار سرمایه طراحی شد که گزارش دهندگان تخلفات، مشمول دریافت پاداش میشوند.
سهم ۳۰ درصدی پاداش در جریمه متخلفان
به گفته او، طبق مصوبه شورای عالی بورس در سال ۹۸، مقرر شد که ۱۰ تا ۳۰ درصد جریمهای که ناشی از تخلف در بازارها صادر میشود، به عنوان پاداش از محل منابع سازمان بورس پرداخت شود.
مدیریت نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار میگوید: حفظ هویت افراد گزارش دهنده، در اولویت قرار دارد. حدود ۹۰۰ پرونده در سامانه دیدهبان بازار سرمایه ثبت شده است که ۶۰ مورد آنها، مشمول ناهنجاری عمده میشوند. اخیراً دو پرونده به جمع بندی نهایی رسید و با تأیید هیئت مدیره سازمان بورس، قرار است حداکثر پاداش به افرادی که این دو تخلف را اعلام کردهاند پرداخت شود. تا کنون نیز به یک مورد، ۶۱ میلیون تومان و دیگری ۳۰ میلیون تومان پرداخت شده است.
حمید حسن آبادی مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار، بیست و نهم اردیبهشت پارسال گفته بود: سازمان بورس و اوراق بهادار توسعه و پیاده سازی سامانه دیده بان سلامت بازار سرمایه (سوت زن) را در دستور کار قرارداده که به آدرس dideban.seo.ir قابل بهره برداری است. شهروندان میتوانند به دو صورت شناس و ناشناس، در این سامانه اقدام به ثبت گزارش تخلف کنند.
پیشتر در خبرها آمده بود، سازمان بورس و اوراق بهادار افزون بر اعطای پاداش به گزارشگرانی که مطابق با دستورالعمل «حمایت و تشویق گزارشگران ناهنجاری» در بازار سرمابه اقدام به ارسال گزارش ناهنجاری عمده، موثق و دست اول میکنند، در صورت نیاز امکان استفاده از حمایتهای حقوقی از قبیل گرفتن وکیل، پرداخت هزینه وکالت و مشاوره را برای گزارشگر در دستور کار خود قرار داده است.
کشف ناهنجاریها از طریق گزارشگران ناهنجاری یا به بیانی دیگر، توجه به افشاگری و گزارشهای سوتزنها (whistleblower) از جمله اقداماتی است که نهاد ناظر بازار سرمایه سایر کشورها، طی سالهای اخیر توجه شایانی به آن داشتهاند. از سال ۲۰۱۰ تا کنون، افزون بر ایالات متحده بیش از ۱۱۵ کشور اقدام به تدوین مقررات افشاگری/سوتزنی و اجرایی کردن آن کردهاند. ایالات متحده، کانادا، انگلستان و استرالیا نیز بیشترین پاداشها را به سوتزنان پرداخت کردهاند.
منبع: مهر