حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، سلسلهای از حملات انتحاری توسط گروه تروریستی القاعده در خاک آمریکا بود که نزدیک به سه هزار کشته به جای گذاشت.
حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، سلسلهای از حملات انتحاری توسط گروه تروریستی القاعده در خاک آمریکا بود که نزدیک به سه هزار کشته به جای گذاشت.
در این حمله، ۱۹ تن از عناصر القاعده، چهار هواپیمای تجاری-مسافربری را ربودند. آنها دو هواپیما را به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک کوبیدند. هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند. هواپیمای چهارم در محلی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا سرنگون شد.
اسامه بنلادن، رهبر گروهک القاعده پس از این حملات به افغانستان و نزد طالبان پناه برد. آمریکا از افغانستان خواست تا او را تحویل دهند. طالبان از تحویل او سر باز زد و در نتیجه آن، ایالات متحده در عملیاتی تحت عنوان «عملیات آزادی پایدار» در 7 اکتبر 2001 به افغانستان حمله کرد.
حالا پس از ۲۰ سال همزمان با خروج آمریکا از افغانستان، طالبان مسلط شده و یک ماه پس از استقرار برخلاف توافق جهانی برای تشکیل دولتی فراگیر، کابینهای متشکل از ۳۳ نفر که جملگی طالب و با قومیت پشتون (منهای دو تاجیک و یک ازبک) هستند، معرفی کرد. آنها وعده دادهاند که این کابینهای موقت است و مردم منتظر انتخابات سراسری باشند.
انتخاب روز اعلان رسمی کابینه موقت اما درخور توجه و احتمالا حاوی پیامی خاص به جهان است؛ سالروز ۱۱سپتامبر روز حملات تروریستی القاعده که در حمایت طالبان منجر به اشغال خاک افغانستان ازسوی آمریکاست، بهعنوان زمان اعلان عمومی کابینه موقت انتخاب شده بود که پس از عدم اقبال از سوی جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن طالبان، لغو شد.
مولوی هبتالله آخندزاده، رهبر و امیرالمومنین طالبان، قاضیالقضات پیشین آنها بود. او تصمیمگیرنده نهایی از سال ۲۰۱۶ به این سو در امور سیاسی، نظامی و مذهبی طالبان است. طالبان اعلام کردهاند که همه باید با امیرالمومنین بیعت کنند.
ملا محمدحسن، رئیسالوزرای طالبان اعلام شد. او چهره شناختهشدهای نیست و پس از آن در این سمت قرار گرفت که اختلافاتی بین طرفداران ملا عبدالغنی برادر و شاخه حقانی ایجاد شد. پیشتر مقرر بود که عبدالغنی برادر بهعنوان رئیس دولت طالبان اعلام شود.
ملا عبدالغنی برادر پس از اختلافات، بهعنوان معاون اول رئيسالوزرا منصوب شد. او رهبر شاخه متعادلتر طالبان است که مذاکرات دوحه با آمریکا را راهبری میکرد.
عبدالسلام حنفی، بهعنوان معاون دوم رئيسالوزرا منصوب شد. او عضو سابق گروه مذاکرهکنندگان طالبان در قطر بود.
سراجالدین حقانی، فرمانده ارشد عملیاتی شبکه حقانی، اکنون به سمت وزارت داخله (وزارت کشور) منصوب شده است. او فرزند جلالالدین حقانی از فرماندهان نظامی و تندروی طالبان به شمار میرود. او اکنون در لیست تروریستی طالبان قرار دارد و پس از اعلام نام او، پنتاگون جایزه معرفی و شناسایی او را از ۵ میلیون دلار به ۱۰ میلیون دلار افزایش داد که با واکنش منفی طالبان روبرو شد. طالبان میگوید پیرو توافق دوحه هیچ نامی از اعضای کابینه نباید در لیست تحریمها قرار داشته باشد.
محمدیعقوب مجاهد از معاونان سابق اختر محمد منصور، رهبر کشته شده طالبان بود. او اکنون وزارت دفاع را برعهده دارد. تاکنون تصویری از او منتشر نشده است.
امیرخان متقی، یکی از اعضای مذاکرهکننده طالبان در دوحه بهعنوان وزیر خارجه منصوب شده است.
هدایتالله بدری، وزارت مالیه را برعهده دارد. تاکنون عکسی از او منتشر نشده است.
ملا عبدالحکیم شرعی بهعنوان وزیر دادگستری منصوب شد. او نیز چهره کمتر شناختهشدهای از طالبان محسوب میشود.
خیرالله خیرالله بهعنوان وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان آغاز به کار کرد. ذبیحالله مجاهد بهعنوان معاون او منصوب شده است.
شیخ مولوی نورالله منیر، وزیر معارف (آموزش) طالبان. اخیرا اظهارنظری جنجالی از او منتشر شده است که گواهی است بر عدم تغییر ماهیت طالبان. او در یک سخنرانی گفته مدرک کارشناسی ارشد و دکترا در این کشور دیگر ارزش ندارند. طالبها چنین مدارکی ندارند ولی با این وجود از همه بالاتر هستند!
حاج محمد ادریس، عضو جنجالی کابینه هم رئیس کل بانک مرکزی شده است. در سابقه حاج محمد ادریس آمده که او خواندن و نوشتن پشتون را بلد است و پولهای خلیفه قبلی «ملا اختر منصور» را برایش پنهان و نگهداری کرده است.
اینامالله سمنگانی، یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی طالبان روز جمعه (۱۰ سپتامبر/ ۱۹ شهریور) در بیانهای از لغو مراسم تحلیف دولت جدید افغانستان به ریاست طالبان خبر داد. او همچنین برگزاری مراسم تحلیف در روز ۱۱ سپتامبر را شایعه خواند. به نظر میرسد اعلام این تصمیم پس از عدم همکاری کشورهایی که برای تحلیف دعوت شدهاند (روسیه، ایران، چین، قطر و پاکستان) صورت گرفته است.