خبرنامه اقتصاد ایران، چهارشنبه 29 تیرماه 1402
خط و نشان آمریکا برای ایران، یا برجام یا نزدیکی به روسیه
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
ساز مخالف ارقام پولی خرداد ۱۴۰۱
آخرین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در حالی که نرخ رشد پایه پولی در خرداد ۱۴۰۱ منفی ۰.۴ درصد بوده نقدینگی طی یک ماه ۳.۳ درصد رشد داشته و از ۴۹۴۴ همت به ۵۱۰۴ همت رسیده است. به علاوه، نسبت پول (قسمت غیرهزینهزا نقدینگی) به نقدینگی افزایش شدیدی یافته و به سقف ۹ ساله خود رسیده است. اگر چه معمولا این نسبت به عنوان سرعت گردش پول شناخته میشود؛ اما با توجه به تورم ۱۲ درصدی خرداد بعید نیست بخشی از رکوردشکنی مذکور را نیاز بیشتر مردم به منابع نقد در دسترس توضیح دهد. واگرایی رشد نقدینگی و پایه پولی نشان میدهد کنترل بازار بین بانکی لزوما به کنترل بازار پول منجر نمیشود و چنان که در خرداد مشاهده کردیم، علیرغم کنترل موفق پایه پولی (که البته هزینه فرصتهای خاص خود را دارد)، نقدینگی همچنان در سطح بالایی رشد کرده است.
دوئل تهران و واشنگتن بر سر رابطه با مسکو
درحالیکه سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده زمینه برای توافق هستهای فراهم است، رابرت مالی، مسئول میز ایران در وزارت امور خارجه آمریکا گفته عدم تصویب برجام، ایران را به روسیه نزدیکتر میکند. او گفته: «ایران یا باید به فکر اتکای بیشتر به روسیه باشد یا به برجام بازگردد موضوعی که با واکنش پایگاه خبری نورنیوز، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی روبرو شد. این اظهارنظر مقام آمریکایی با واکنش کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز همراه بود. او در این رابطه گفته روابط ایران و روسیه یک روابط کاملا دوجانبه و بر اساس منافع مشترک است و اساسا ربطی به دولت آمریکا ندارد. امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز دیروز در گفتوگو با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأکید کرده بود که ما در موضوع مذاکرات، روی تضمین متمرکز شدهایم و آمریکا دست از زیادهخواهی بردارد.
یار مخفی جهش قیمت مسکن
هر چند مهمترین عامل جهش قیمت مسکن را سیاستگذاری نامناسب اقتصاد کلان و تورم بالای اقتصاد ایران دانست. اما به نظر میرسد افزایش این بیثباتی منجر به قدرت گرفتن دلالان و فضاسازی این دسته از معاملهگران ملکی در پلتفرمهای آگهیهای آنلاین شده است. دلالان ملکی با سه روش مختلف در پلتفرمهای انتشار آگهیهای آنلاین به تلاطم بازار مسکن دامن میزنند. به نظر میرسد با دو اقدام میتوان تا حدی این فضا را کنترل کرد. اقدام اول یکتا شدن آگهیها و احراز هویت آگهیگذار است و دومین کار هم شفاف شدن معاملات ملکی شخصی مشاوران و اطرافیان درجه یکشان است.
حال بورس بعد از مجامع بهتر میشود؟
مجامع عادی سالانه عموما از پیشامدهای جالب توجه بورسی به حساب میآیند. جدا از واشکافی عملکرد یک سال گذشته، تشریح برنامههای آینده و بررسی آخرین وضعیت شرکتها، تقسیم سود نقدی به عنوان بازدهی اصلی سرمایهگذاری در بورس، این نشستها را حائز اهمیت فراوان میکند. از لحاظ تئوریک میزان سود تقسیمی و انتظار برای رشد آن در سالهای آینده اثر قابلملاحظهای در نسبت قیمت به سودی دارد که به سهام یک شرکت داده میشود. به این ترتیب شرکتهایی که سیاست تقسیم سود فراتر از انتظاری در پیش میگیرند بسیاری از مواقع با استقبال سهامداران مواجه میشوند. با این حال و اگر چه بورس تهران با متغیرهای فعلی جای چندانی برای ریزش ندارد، اما بعید است که بتواند به مسیر یکسر صعودی بازگردد.