بررسی اطلاعات شرکتها در سامانه کدال
هنر مدیریت زیان در خودروسازان ایرانی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
در برنامه زنگ پایان امروز، صورتهای مالی منتهی به 29/12/1400، چهار خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو و زامیاد بررسی شد.
بورسان: بالاخره صورت های مالی ۱۲ ماهه منتهی به سال 1400، خودروسازان داخلی منتشر شد و این گزارشات در سامانه کدال قرار گرفت.
نکته مهم این گزارشها، زیان قابل توجه و وضعیت نابسامان این شرکتهاست، به نظر میرسد، در واقع وضعیت صنعت خودرو، آینه تمام نمای مدیریت و پیشرفت فرآیندهای کشور است که روزهای خوبی را پشت سر نمیگذارد.
مجموع تولیدات ۴ خودروساز داخلی ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو و زامیاد در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ به هشتاد هزار دستگاه رسیده، که نسبت به فروردین رشد قابل توجهی داشته، در صورتی که در تمام ماههای سال جدید این تعداد تولید توسط خودروسازان تثبیت شود به عدد ۹۶۰هزار دستگاه میرسیم که عدد ۱۶۰۰ دستگاه خودرو هدفگذاری شده وزیر صمت فاصله زیادی دارد.
بهترین عملکرد در ۲۰ ماه اخیر در دی ماه سال گذشته اتفاق افتاده که شاهد تولید ۹۰ هزار دستگاه خودرو بودهایم، اما حتی با تکرار تولید این تعداد خودرو درسال ۱۴۰۱ هم به عدد مذکور نخواهیم رسید.
تولید روزانه ۲۹۰۰ دستگاه در ایرانخودرو محقق میشود؟
ایران خودرو در دوره یک ساله منتهی به اسفندماه سال قبل، ۴هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان زیان ساخته که با وجود افزایش نرخها و دخالت ستاد تنظیم بازار معادل زیان پاییز بوده و تغییری نداشته است.
بسیاری از سهامداران خودرویی، این گروه را به خاطر نوسانات دنبال میکنند اما شرکت در ۱۰ سال گذشته، ۲۵ درصد زیان دلاری داشته است.
شرکت در سال گذشته، ۱۳ هزار میلیارد تومان زیان خالص ساخته و میزان تولید و فروش ایران خودرو به استثناء دوره برجام که رشد قابل توجهی داشته، در دهه گذشته روند کاهشی داشته است.
تولید شرکت در اردیبهشت ماه با جهش همراه بوده و به عدد ۴۰ هزار دستگاه در ماه رسیده که همچنان با عدد ۹۰ هزار دستگاه هدفگذاری شده فاصله زیادی دارد.
نرخ فروش محصولات شرکت نیز به ازای هر دستگاه خودرو به ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است.
زیان سایپا سنگینتر شد
سایپا در دوره ۱۲ ماهه سال گذشته ۴۴ درصد افزایش زیان را تجربه کرده است و ارزش دلاری آن در دوره ۱۰ ساله کاهش ۶۰ درصدی داشته است.
شرکت در سال ۱۴۰۰، ۹۰۰۰ هزار میلیارد زیان داشته، این درحالی است که شرکت در سال گذشته بیشترین افزایش نرخ را در ادوار مختلف تجربه کرده است، لازم به ذکر است که این زیانهای خودروسازان فشار و هزینه زیادی را به بانکها تحمیل میکند.
تولید سایپا در اردیبهشت نسبت به فروردین رشد پیدا کرده و در محدوده میانگین بلندمدت شرکت بوده است.
اما نکته مبهم در صورتهای مالی شرکت ثبت تعهدات قدیمی شرکت با همان قیمت قبلی در صورتهای مالی است.
ضربه سنگین خروج فرانسویها به خپارس
پارس خوردو در سال گذشته، زیان ۱۳۰۰ میلیاردی ساخته، اما نسبت به سال ۹۹ وضعیت بهتری داشته است.
میزان تولید شرکت پس از برجام کاهش قابل توجهی داشته، که مهمترین دلیل آن قطع همکاری با شرکت رنو فرانسه بوده است.
در سال ۹۶ همزمان با برجام شرکت ۲۵۰ هزار دستگاه تولید داشته، که ۱۱۰ هزار دستگاه آن تولید شرکت رنو بوده است، این در حالی است که کل تولید شرکت در سال ۱۴۰۰ در محدوده همان ۱۱۰ هزار دستگاه بوده است.
نرخهای فروش برای پارس خودرو نزولی بوده، اما شرکت بر خلاف سایر خودروسازان ارزش دلاری خود را حفظ کرده است.
سبقت نیسان آبی از خودروهای داخلی
خزامیاد تنها شرکت سودده در میان خودروسازان داخلی بوده که سال ۱۴۰۰ را با سود سپری کرده است، اما این شرکت در بازه ۱۰ ساله زیان دلاری ۳۸ درصدی را به سهامداران خود تحمیل نموده است.
دلیل عمده سودآوری شرکت در سال ۱۴۰۰ مجوز افزایش نرخ وانت های تولیدی زامیاد است، که این نرخ براساس تصمیم هیئت مدیره شرکت تعیین میشود.
مهمترین محصولی که به افزایش سودآوری خزامیاد منجر شده، نیسان است که در صنعت باربری کشور همچنان مورد اعتمادترین گزینه برای رانندگان است.
در حوزه تولید عملکرد شرکت بهترین عملکرد در ۱۰ سال اخیر بوده و تولید شرکت به ۳۷۰ هزار دستگاه رسیده است.
نرخهای فروش شرکت به بالای ۲۶۰ میلیون تومان به ازای هر دستگاه رسیده که با تداوم افزایش نرخ ها عملکرد شرکت به شدت میتواند تحت تاثیر قرار بگیرد.