هشدار قرمز انتظارات تورمی در اقتصاد ایران
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
بورسان: قیمت هر دلار آمریکا در بازار غیررسمی به بیش از ۳۳ هزار تومان رسیده است. دلار را میتوان مهمترین نماگر برای سنجش انتظارات تورمی در اقتصاد ایران دانست. قیمت سکه به رشد خود ادامه داده است و به ۱۶ میلیون تومان نزدیک شده است. قیمت کالاها در بورس کالا مسیر صعودی را در پیش گرفته است. حتی برخی از کالاهای با قابلیت جذب سرمایه پایینتر مانند سکه یک گرمی در حال معامله با دلار ۶۰ هزار تومانی است. ترس تورمی مشابه آنچه جامعه در چند سال گذشته تجربه کرده است در حال سرایت به کل فضای جامعه است و همه با خاطرات تلخ گذشته برای جلوگیری از کاهش ارزش ثروت خود در تلاش هستند. کارشناسان نسبت به انتظارات تورمی سنگین در اقتصاد ایران هشدار میدهند. گرچه از نگاه مدیران بانک مرکزی شاید مورد بیتوجهی قرار گیرد اما نرخ دلار بازار آزاد در سه ماه گذشته نزدیک به ۳۰ درصد رشد داشته است. جهش قیمت دلار در شرایطی که ادعای وضعیت مناسب ارزی وجود دارد بیش از همیشه نگرانی را از آینده اقتصاد کشور ایجاد کرده است.
هشدار آخر دلار به رییسی
نرخ دلار غیررسمی پس از سقفشکنی در روزهای گذشته امروز به بیش از ۳۳ هزار تومان رسید. شدت التهاب بازار ارز زیاد است و هر لحظه ممکن است که قیمتها تغییر کنند. به صورت مشخص علت التهاب بازار ارز را باید عوامل سیاسی عنوان کرد. بر این اساس عدم امید به احیای برجام و حافظه تاریخی فعالان اقتصادی از اثر قطعنامههای بینالمللی یا فضای تحریمی بر اقتصاد ایران تب قیمتی را در بازار ارز بالا برده است. برخی از معاملهگران تکنیکی رسیدن به سطوح بالاتر قیمت را دور از انتظار نمیدانند. در گزارشهای پیشین و همزمان با این موضوع که قیمت دلار از سقف تاریخی خود عبور کند به « هشدار آخر دلار به رییسی » اشاره شد. طبیعتا مسئولان اقتصادی و سیاسی کشور نیز اثر نوسان نرخ دلار آزاد بر انتظارات تورمی و به دنبال ظهور واقعی تورم آگاه هستند.
انتظارات به واقعیت تبدیل میشود؟
اوجگیری انتظارات تورمی مسیر را برای تورمهای سنگین پس از سالهای سخت گذشته فراهم میآورد. در حالیکه دولت رییسی امیدوار به کاهش نرخ تورم با اصلاحات ساختاری در اقتصاد مانند حذف ارز ترجیحی بود اما عوامل غیراقتصادی میتواند دقیقا مسیر عکس را برای اقتصاد ایران رقم بزند. برخی حتی جهش قیمت دلار در بازار آزاد را نشانهای از افزایش موج خروج سرمایه عنوان میکنند. در بازارها شاید بیش از هر چیز دیگری حافظه فعالان بازار و اقتصادی در روند کوتاهمدت قیمتها اثرگذار خواهد بود. اگر تلاشی برای کاهش تب سیاسی انجام نشود احتمال بروز این عوامل هیجانی در عوامل واقعی اقتصاد ایران بالا به نظر میرسد.