- اشتراکگذاری
- 💜
- 👁️130
- 💬0
بورسان: در آستانه دیدار وزیران اوپکپلاس در روز دوشنبه و سهشنبه همین هفته، برای تمدید محدودیت عرضه در سال میلادی آینده، با اعلام گلایههای برخی از تولیدکنندگان عضو، این گروه با مشکل برخورد کرده است. برخی اعضا سودای خروج از اوپکپلاس را در سر دارند و برخی نیز بر تمدید توافق کاهش تولید تأکید دارند. در این میان، امارات متحده عربی ممکن است از اوپک جدا شود و عراق و نیجریه خواستار موافقت با تولید بیشتر نفت شدهاند. مدیرکل امور خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE در گفتوگو با «بورسان» از دوراهی تصمیمگیران اوپکپلاس و احتمال از خودگذشتگی عربستان برای حفظ توافق خبر میدهد.
صبر اوپکپلاس به سر آمده
ایمان ناصری، مدیرکل امور خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE با بیان اینکه تنش اوپکپلاس اتفاق جدیدی نیست، میگوید: «تقریبا تمام اعضای اوپک پلاس صبرشان را از دست دادهاند، بهویژه پس از شنیدن خبر احتمالی اینکه سه تا ششماه ممکن است افزایش تولید از ژانویه، به تعویق بیفتد. برای کشورهایی که زیر فشار اقتصادی هستند، مانند عراق و نیجریه یا کشورهایی مانند امارات که برنامه افزایش تولید دارند، این خبر خوبی نیست.»
ناصری ادامه میدهد: «خبر بدتر آن است که آنها نمیدانند این کاهش سقف تولید تا چه زمان ادامه دارد. تولید سال 2018 که مبنای این کاهشها نگاه کنیم، بین پنج تا ده سال آینده، نیاز به نفت اوپکپلاس با قیمتهای40 تا 50 دلاری به اندازه سال 2018 احساس نخواهد شد.»
مدیرکل امور خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE با اشاره به اینکه در حال حاضر قیمت برنت به 48 دلار رسیده است و این قیمتها کماکان تولید نفت غیراوپکپلاس و آمریکا را توجیه میکند، ادامه میدهد: «این امر موجب میشود نیاز دنیا برای نفت اوپک پلاس زیر سقف 2018 بماند. به این معنا که این کاهش تولید، شاید سالها به طول انجامد که بازار کشورهای دیگر در حال واقف شدن به آن هستند و چون با این موضوع مشکل دارند، به فکر راهحلهای دیگر میافتند.»
تمدید توافق یا جنگ قیمتی؟
ناصری در ادامه تصریح میکند: «راه دیگری نیز جز اینکه قیمتها را کاهش دهند و به نوعی وارد جنگ قیمتی شوند، وجود ندارد. یا باید کاهش تولید را با قیمتهای بین 40 تا 50 دلاری نگه دارند یا باید محدودیت کاهش تولید را بردارند و هر تولیدکننده بتواند هرچه میخواهد تولید کند که این اقدام موجب ریزش قیمت به محدوده 20 تا 30 دلار در هر بشکه میشود. در آن شرایط نفت غیراوپکپلاس از بازار حذف خواهد شد و به این موضوع خاتمه میدهد، اما تحمل نفت با آن قیمت پایین برای همه کشورها، آسان نیست. کمااینکه در سال 2018 که قیمتها به 18دلار رسیده بود، اگر کشورهای عضو اوپکپلاس بهسرعت توافق سنگین کاهش تولید را در پیش نمیگرفتند، قیمت به بازه 40دلار بازنمیگشت.»
او با اشاره به تنش جلسه آینده وزرای اوپکپلاس، میافزاید: «این تنش احتمالی به دلیل آن است که میخواهند اعلام تمدید سقف فعلی بین سه تا شش ماه را به جای افزایش تولید اعلام کنند و این خبر، بعد از شش ماه انتظار در شرایط کاهش تولید بالای اعضا، برای برخی کشورها سخت است و این سوال را ایجاد کرده است که تا چه زمان میخواهیم به این وضعیت ادامه دهیم. برخی کشورها مانند عراق فشار اقتصادی بالایی را تحمل میکنند و در همین بازه زمانی نیز نتوانستد به توافق کاهش تولید پایبند بمانند و احتمالا باز این اتفاق خواهد افتاد. بنابراین باید صبر کرد تا نتیجه این جلسه روشن شود. به هر حال شاید اعمال قدرتی از جانب عربستان احتیاج خواهد بود و شاید هم تغییر چیدمان سهمها.»
عربستان فداکاری میکند؟
مدیرکل امور خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE به راهحل دیگری نیز اشاره میکند: «اگر عربستان نرمش به خرج دهد، ممکن است به چند عضو که در وضعیت اقتصادی نامطلوبی قرار دارند اجازه دهند تا افزایش تولید داشته باشند و عربستان کاهش تولید بیشتر را به جای آنها تقبل کند تا از این طریق بتوانند آن قرارداد را حفظ کنند و از هم نپاشد.»
افزایش قیمت با ترور دانشمند هستهای
او با اشاره به افزایش قیمت هیجان نفت در روزهای اخیر، تأکید میکند: «علت این افزایش علاوه بر نگرانی و تنش بین اعضای اوپکپلاس بر سر تمدید توافق کاهش سقف تولید، به ترور دانشمند هستهای ایران و در ادامه آمادهباش در خلیج فارس نیز بازمیگردد، اما در صورت آنکه حمله نظامی رخ ندهد، پایدار نخواهد ماند.»
به گفته او، چه بسا اگر اوپک از هم بپاشد، از اول ژانویه تولید نفت را افزایش دهند که موجب فشار رو به پایین قیمت نفت در سطح جهان خواهد شد و قیمتها را به زیر 40 دلار خواهد کشید.