- اشتراکگذاری
- 💜2
- 👁️135
- 💬0
بورسان: مرکز آمار در آخرین گزارش خود، تورم ماه گذشته را به تفکیک استانها و مناطق شهری و روستایی منتشر کرد. این آمار نشان میدهد که کمترین تورم ماهانه را در آبان شهر تهران با 3.1 درصد داشته و بیشترین تورم را ایلام به خصوص روستاهای این استان با نرخ 13.7 درصد ثبت کرده است. معمای چرایی چنین اختلافی در نرخ تورم دو منطقه کشور به ترکیب سبد هزینهای خانوارها و سهم بیشتر خوراکیها در سبد خانوارهای روستایی و دهکهای پایین درآمدی باز میگردد.
تهران متوسط تورم ماهانه را کاهش داد؟
کمترین تورم ماهانه بر اساس تفکیک استانی را استان تهران با رقم 3.2 درصد در آبان تجربه کرده است. در حالی که این رقم در استان ایلام به 8.8 درصد میرسد. این ارقام در حالی است که متوسط تورم ماهانه کشور 5.2 درصد اعلام میشود که نسبت به نرخ تورم 7 درصدی مهرم ماه کاهش را نشان میدهد.
با این حال بررسی بیشتر آمار نشان میدهد که تنها 4 استان تهران، سمنان، قم و البرز تورمی کمتر از متوسط تورم ماهانه کشور داشتهاند و تورم در دیگر استانها بیشتر از متوسط تورم کشور بوده است. به نظر میرسد فاصله زیاد نرخ تورم ماهانه استان تهران از دیگر استانهای کشور در کنار وزن بالای این استان موجب شده که میانگین نرخ تورم ماهانه کشور به سمت پایینتری کشیده شود.
اما فاصله بیش از 5 درصدی نرخ تورم در استان تهران و ایلام در حالی مطرح است که پیش از این آمار مرکز آمار نشان میداد که در آبان ماه تورم دهک اول درآمدی(کمترین درآمد) حدود 8.8 درصد و در بیشترین سطح قرار داشته و با افزایش سطح درآمد، میزان تورم کاهش یافته است. به طوریکه تورم در دهک دهم(بیشترین سطح درآمدی) به کمتر از یک درصد رسیده و در کمترین سطح قرار داشته است.
به نظر میرسد، موضوع به اینجا باز میگردد که از ابتدای سال قیمت محصولات غیرخوراکی از جمله خودرو و کالاهایی که مستقیما از افزایش نرخ دلار متاثر میشوند، به شدت افزایش یافت. از این رو تا آبان تورم بخش دهکهای بالای درآمدی با افزایش بیشتری نسبت به دهکهای پایین درآمدی رشد میکرد. اما از آبان همزمان با به تعادل رسیدن نسبی بازارها، تورم محصولات خوراکی به شدت افزایش یافت. از آنجایی که خوراکیها بخش اعظم هزینه دهکهای پایین درآمدی را تشکیل میدهد، تورم برای این گروهها با شدت بیشتری رشد کرده است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» در ماه گذشته به ترتیب 13 درصد و 1.6 درصد بوده است. این موضوع برای تورم خانوارهای روستایی و شهری نیز صادق است. از این رو مشاهده میشود که بخش روستایی در آبان افزایش قیمتها را با شدت بیشتری نسبت به خانوارهای شهری حس کرده است.
تورم در خانوارهای شهری
آخرین دادههای مرکز آمار نشان میدهد، در آبان ماه عدد شاخص کل برای خانوارهای شهری نسبت به ماه قبل 4.7 درصد افزایش نشان می دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری مربوط به استان ایلام با 7.8 درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان تهران با 3.1 درصد افزایش است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای شهری کشور 45.7 درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری مربوط به استان كرمانشاه (53.9 درصد) و کمترین آن مربوط به استان مازندران (42.1 درصد) است.
تورم در خانوارهای روستایی
در آبان ماه نرخ تورم ماهانه 7.6 درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی مربوط به استان ایلام با 13.7 درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان سيستان وبلوچستان با 4.2 درصد افزایش می باشد. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای روستایی 50.3 درصد می باشد. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان بوشهر (٦٠.٤ درصد) و کمترین آن مربوط به استان تهران (41.8 درصد) است.