گزارش هفتگی کیان منتشر شد

بهبود قابل ملاحظه سیاست‌های تقسیم سود در سال مالی 1400

  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 1 پسندیدن
۱۸۶مین گزارش هفتگی کیان منتشر شد. با فرا رسیدن هفته مجامع، مقدمه این گزارش به سیاست تقسیم سود شرکت‌ها بورسی پرداخته است. پرونده ویژه این گزارش نیز به بررسی وضعیت و طرح‌های توسعه آهن و فولاد ارفع اختصاص یافته است.

مروری بر سیاست‌های تقسیم سود بنگاه‌ها در سال مالی 1400:

در انتهای فصل مجامع، و با بررسی سیاست‌های تقسیم سود بنگاه‌های بزرگ * ، می‌توان به نتایج زیر رسید:

1- بنگاه‌ها به سمت تقسیم سود بالاتر حرکت کرده‌اند: میانگین درصد تقسیم سود بنگاه‌ها، از 57 درصد در سال 99 به 65 درصد در سال جاری افزایش یافته است. در 4 سال اخیر، درصد تقسیم سود بنگاه‌ها، از 52 درصد در سال 97 به 65 درصد در سال جاری افزایش یافته است. افزایش این نسبت می‌تواند نشان دهنده الف) نیاز سهامداران بزرگ به سود نقدی شرکت‌های تحت مدیریت، ب) کاهش سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه توسط این شرکت‌ها و یا ج) بهبود حاکمیت شرکتی و اتکای کمتر به منابع سهامداران برای انجام پروژه‌ها، قلمداد شود.

2- 7.5 درصد، بازدهی نقدی بنگاه‌های بزرگ ایرانی: بازدهی نقدی(Dividend Yield) بنگاه‌ها، از 3 درصد در سال مالی 98 به نزدیک به 7.5 درصد در سال 1400 ارتقاء یافته است. بهبود ارزشگذاری بازار در این فاصله (کاهش نسبت قیمت به درآمد بازار) و بهبود سیاست‌های تقسیم سود بنگاه‌ها، سبب شده است تا بازدهی نقدی بنگاه‌های بزرگ ایرانی، ارتقاء یابد. بازدهی نقدی مناسب، یکی از ارکان نمایش دهنده ارزندگی بازارهای مالی است و همین موضوع، خاطر سرمایه‌گذاران بلندمدت را نسبت به سرمایه گذاری در این بازارها، بیشتر جلب می‌کند.

3- بهبود مشهود در صنایع پالایشگاهی و فلزی: برای سال‌های طولانی، صنایع پالایشی و فلزی، با تقسیم سود کم، سرمایه گذاران بلندمدت و ارزشی را برای حضور در این دو صنعت ناامید و یا مردد می‌کرده‌اند. بهبود مشهود در سیاست تقسیم سود صنایع پالایشی و فلزی که از محدوده 40 درصد سود خالص به حدود 60 درصد در سال جاری افزایش یافته است، چشم انداز جدیدی برای سرمایه گذاران بلندمدت در این صنایع ایجاد خواهد کرد.

4- بانک‌ها ** ، همچنان کمترین گروه تقسیم کننده‌اند: بانک‌ها، باوجود سودهای کاغذی بالا، همچنان تقسیم نمی‌کنند؛ نشانه‌ای آشکار از اینکه مشکلات نظام بانکی، که از سال‌های ابتدایی دهه 90 آغاز شده، هنوز به پایان نرسیده است. سیاست تقسیم سود 11 درصدی در این سکتور بزرگ بازار سرمایه نشان دهنده آن است که سرمایه گذاران هنوز باید به صحت و سلامت صورت‌های مالی بانک‌ها، با دیده تردید نگاه کنند.

Loading...
خلاصه تقسیم سود شرکت‌ها در ۴ سال اخیر

*شرکت های بزرگ بازار سرمایه، شامل 24 شرکت برتر از نظر ارزش بازار در تاریخ 29 تیر 1401 هستند که جمعاً 44% از ارزش کل بازار بورس و فرابورس در این تاریخ را شامل می‌شوند. شرکت‌هایی که سال مالی آنها قبل از 30 آذر 1400 به اتمام رسیده (شامل فارس، شستا، تاپیکو، پارسان، شپدیس، رمپنا)، در این محاسبات لحاظ نشده‌اند. برای پتروشیمی جم با توجه به شفاف‌سازی کدال، تقسیم سود 112% درصدی در نظر گرفته شده و تقسیم سود فولاد مبارکه اصفهان معادل 130 تومان به ازای هر سهم (46% سود خالص) فرض شده است.

**در محاسبات فوق، بانک پاسارگاد و بانک ملت لحاظ شده‌اند.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر