آیا مبین و بفجر ارزنده هستند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
روز گذشته سهام دو شرکت تامینکننده یوتیلیتی شرکتهای پتروشیمی در منطقه عسلویه و ماهشهر بازگشایی شدند.
بورسان: مبین و بفجر در ماههای گذشته به دلیل انتظار برای تغییر فرمول قیمتگذاری محصولات مورد توجه بودند. شورای رقابت در تابستان سال گذشته سرانجام به دنبال اعتراض مبین و بفجر نسبت به تغییر فرمول اقدام کرد و همین موضوع باعث شد که در نهایت این دو شرکت در شفافسازی اخیر خود خبر از جهش چشمگیر سودآوری با لحاظ فرمول و قیمتهای جدید دهند. با این حال در پی اعتراض دوباره شرکتهای مصرفکننده به خصوص زاگرس به نظر میرسد فرمول جدید برای بررسی بیشتر به شورای رقابت ارجاع داده شده است. اما سوال حالا اینجاست که وضعیت به کجا ختم میشود؟
موافقان فرمول جدید: رانتی برای شرکتهای پتروشیمی
موافقان تغییر فرمول بر این موضوع تاکید دارند که بر اساس فرمول پیشین سودآوری حقیقی این شرکتها مسیر نزولی را در پیش گرفته است و در حالیکه شرکتهای پتروشیمی مصرفکننده مسیر تند صعود سودآوری را در این سالها تجربه کردهاند. شورای رقابت در سالهای قبل به دنبال اعتراض زاگرس به گرانفروشی مبین اقدام به تغییر فرمول قیمتگذاری محصولات کرد و درآمد مبین و بفجر تابعی از سودآوری شرکتهای مجاور (مصرفکننده یوتلیتی) شد. همچنین موافقان اشاره میکنند که با توجه به هزینه بالای سرمایهگذاری، قیمتگذاری پیشین محصولات باعث شده بود که هیچگونه انگیزه سرمایهگذاری برای ساخت واحدهای یوتیلیتی به عنوان واحد لازم راهاندازی هابهای پتروشیمی وجود نخواهد داشت. همچنین موافقان تغییر فرمول قیمتهای پایین یوتیلیتی را رانتی مطرح میکردند که در اختیار شرکتهای پتروشیمی قرار داده میشد.
مخالفان: مبین و بفجر ریسک پتروشیمی را ندارند
مخالفان تغییر فرمول قیمتگذاری اما عنوان میکنند که مبین و بفجر بدون پذیرفتن ریسک در سودهای شرکتهای پتروشیمی شریک شدهاند. در حالیکه شرکتهای پتروشیمی ریسکهای زیادی به خصوص در بخش فروش را تجربه میکنند قیمت بالای یوتیلیتی توجیهی ندارد. همچنین در این بخش عنوان میشود که از همان ابتدا بنا بود که سهام مبین و بفجر به شرکتهای پتروشیمی اطراف واگذاری شود زیرا این دو شرکت پتروشیمی به نوعی در این بخش انحصار داشتهاند و باید سهامداری به خود شرکتهای پتروشیمی واگذار میشد. این افراد عنوان میکنند که اگر بنا بر پرداخت چنین مبالغ سنگینی برای یوتیلیتی بود باید از همان ابتدا شرکتهای پتروشیمی خود واحدهای جداگانه یوتیلیتی را احداث میکردند و حالا نباید انتظار قیمت بالا را داشته باشند.
داستان تکراری صنعت برق؟
طبیعتا هم قیمت بالا و هم قیمت پایین یوتیلیتی ذینفعانی در بازار سهام کشور دارند و موارد بالا تنها بخشی از نظرات دو گروه موافق و مخالف بود. اینکه سیاست منطقی چیست باید گفت نمیتوان اظهارنظر دقیقی داشت با این حال به نظر میرسد قیمتهای پایین یوتیلیتی مانند برق همان بلایی را بر سر توسعه صنعت پتروشیمی خواهد آورد که قیمتهای پایین برق بر اقتصاد کشور وارد کرد. همانطور که قیمتهای پایین برق موجب عدم سرمایهگذاری جدید و قطعی مکرر برق در ماههای مختلف سال شد اگر طرحی از جمله تامین یوتلیتی نیز سودآور نباشد میتواند در نهایت به توسعه بخش پتروشیمی ضربه وارد کند. با این حال اینکه برای دو واحد تامینکننده یوتیلیتی مزبور سیاست درست چیست باید به کارشناسان و تحلیلگران سپرده شود.
شرط ارزندگی مبین و بفجر
اما در خصوص ارزندگی مبین و بفجر باید گفت اگر فرمول جدید همچنان مورد تایید شورای رقابت باقی بماند در نتیجه این دو سهم ارزنده هستند. قیمت به درآمد مبین حدود ۵ و قیمت به درآمد بفجر کمتر از ۴ واحد است و این در حالی است که معمولا در فصل تقسیم سود این دو شرکت عمده سود خالص سالانه خود را تقسیم میکنند. همین موضوع باعث میشود که سهام این شرکت پتروشیمی « در صورت تایید دوباره شورای رقابت» ارزنده بمانند.
احتمال چرخش قیمتی وجود دارد؟
با این حال اگر به دنبال اعتراض شرکتهای پتروشیمی اطراف مشابه سالهای قبل دوباره شورای رقابت تغییراتی در فرمول ایجاد کند برای مثال ضریبی کمتر از یک را برای درآمدهای مبین و بفجر نسبت به فرمول کنونی در نظر بگیرد طبیعتا سودآوری کمتری برای این دو شرکت رقم خواهد خورد. اگر در سناریو بسیار بدبینانه شورای رقابت کل فرمول را زیر سوال ببرد نیز اثر منفی محسوس بر سهام این شرکتها خواهد داشت. بر این اساس وضعیت گنگی را شاهد خواهیم بود. باید توجه داشت که در فرمول جدید سودآوری مبین و بفجر چندین برابر شده است و طبیعتا بازگشت از این رویه میتواند اثر منفی بر این شرکتها داشته باشد.