کدام سهم برنده گروه شیمیایی‎ها در رقابت با دلار بود؟

مقایسه بازدهی سهام شیمیایی با دلار + جدول

مقایسه بازدهی سهام شیمیایی با دلار + جدول
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 5 پسندیدن

بورسان: دیروز در برنامه زنگ پایان بورسان تغییر قیمت 12 شرکت پتروشیمی و شیمیایی بررسی شد و تغییرات قیمت آنها با تغییرات نرخ دلار از ابتدای جهش ارزی از محدود مهر 96 مورد بررسی قرار گرفت. در این بازه زمانی دلار از حدود 3500 هزار تومان به حدود 26 هزار تومان رسیده که به معنای رشد 660 درصدی است؛ سپرده بانکی اما تنها 75 درصد رشد کرده است.
شرکت‌های پتروشیمی از آنجایی که معمولا دارای طرح‎های توسعه هستند و این طرح‎ها آرام آرام به بهره‌برداری می‌رسند، پتانسیل خوبی برای رشد بیشتر از دلار دارند. 12 شرکت شیمیایی مورد بررسی رشد بیشتری از رشد دلار ثبت کرده‌‎اند و در سرلیست آنها شرکت شکربن با رشد نزدیک به 4 برابری دلار قرار دارد. با این حال برخی از این شرکت‌ها از ابتدای سال بازدهی منفی داشته‌اند. بدترین عملکرد از ابتدای امسال را شتوکا و شپاکسا داشته‌اند. سهم‌های کوچک در سال جاری بازدهی کمی داشته‌اند، چراکه در سال 98 به شدت مورد توجه بازار قرار گرفتندو امسال پتانسیل رشد کمتری داشتند. در مجموع شرکت‌های بزرگ از آنجایی که غالبا صادراتی هستند، کمتر تحت تاثیر قوانین و نرخ‌گذاری دستوری قرار می‌گیرند و رشد مناسب‌تری داشته‌اند.


شکربن: این شرکت قدیمی که تولیدکننده لوله و مواد اولیه لاستیک است، بین شیمیایی‌ها بیشترین رشد را از زمان شروع جهش ارزی تجربه کرده است. ارزش شرکت 3.9 برابر دلار رشد کرده است. با این حال قیمت سهام شکربن امسال نسبت به اوج خود 40 درصد کاهش داشته و از ابتدای سال نیز تنها 46 درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده است. ظاهرا بازی گروهی که سهامدار عمده این شرکت شدند، موجب رشد خیره‌کننده سهام شکربن شده است.


شیران: این شرکت LAB (ماده پایه تولید مواد شوینده‌ها) را تولید می‎کند. شیران نیز رشد خوبی در برابر دلار داشته، تقریبا 2.8 برابر دلار افزایش یافته است. این شرکت برخی حواشی در خصوص فروش شرکت زیرمجموعه خود و همچنین فروش سهام بلوکی توسط سهامدار عمده داشت. یکی دیگر از دلایل رشد این سهم نیز تغییر نرخ ارز دریافتی از 4200 تومان به نرخ نیما بود که باعث شد شیران مورد توجه بازار قرار گیرد. در مجموع می‌توان رشد سهام این شرکت را تحت تاثیر عوامل بنیادی و غیربنیادی دانست. افت سهام شیران از اوج 31 درصد و تقریبا مطابق با بازار بوده است.


شپدیس: یکی از شرکت‎های شیمیایی قدیمی کشور است. طرح توسعه خاصی نداشته، با این حال 2.7 برابر دلار رشد کرد و برای سرمایه‌گذاری جذابیت زیادی داشته است. یکی از دلایل رشد سهام شپدیس به عنوان یکی از تولیدکنندگان اوره کشور این است که نرخ اوره کمتر از دیگر کالاهای اساسی در بازار جهانی ریزش کرد. این شرکت صادرات‌محور است و حتی نسبت به دیگر تولیدکنندگان اوره درصد بیشتری از محصولات خود را صادر می‎کند، از این رو از رشد نرخ دلار هم بیشتر متاثر شده است. دلیل دیگر رشد شپدیس این است که در سال‌های اخیر نرخ خوراک گاز کاهش یافته که به رشد سودآوری این شرکت منجر شده است. شپدیس به دلیل مجموعه‌ای از عوامل به خصوص بعد از رشد دلار به شدت مورد توجه بازار بوده است. این شرکت منتظر انتشار گزارش صورت مالی سالانه خود است و انتظار می‌رود به دلایلی از جمله افزایش نرخ تسعیر ارز گزارش سالانه شپدیس حاوی نکات مثبتی باشد. با این حال به دلیل فروش داخلی و قدرت نقدینگی پایین، نمی‌توان انتظار داشت که شپدیس مانند شرکت‎هایی چون نوری و فارس مبالغ بالایی تقسیم سود داشته باشد. این شرکت تنها 27 درصد نسبت به اوج خود در سال جاری کاهش یافته که از متوسط بازار پایین‌تر است.

فارس: هلدینگ خلیج فارس 2.5 برابر دلار رشد کرده است؛ یکی از دلایل آن طرح‌های این شرکت است که به آرامی به بهره‌برداری می‎رسد و این موجب افزایش سود تلفیق این هلدینگ می‌شود. فارس زیر مجموعه‎های شیمیایی خوبی نیز دارد. همچنین بازارگردان این نماد به خوبی عمل می‌کند و چه در زمان ریزش بازار و چه در زمان رونق به خوبی از این سهم حمایت می‌کند. فارس با وجود اینکه سهم بزرگی است در ریزش‎های اخیر تنها 23 درصد کاهش یافته که رقم خوبی محسوب می‌شود و برای یک سال رشد 168 درصدی را به ثبت رسانده است.


شکلر: این شرکت از میزان اوج تنها 18 درصد کاهش و از زمان جهش ارزی 2.2 برابر دلار رشد داشته است. با این حال رشد سهام این شرکت از ابتدای سال چندان مساعد نبوده که یکی از دلایل آن برخی حواشی بود که حول سهام این شرکت وجود داشت. زمان صعود بازار، وصنعت به عنوان سهامدار عمده سهام شکلر را فروخت و از سهامداری آن خارج شد؛ این موضوع به عرضه شدید سهام شکلر منجر شد. شکلر نشان می‌دهد که سهم‌های کوچک در بازه‎های بلندمدت بعضا پتانسیل خوبی برای رشد دارند؛ چراکه با فشار پول‌ کمی به خوبی افزایشی می‎شوند.


پارسان: سهام این شرکت با توجه به اینکه هلدینگ است و انتظار می‎رفت ریسک کمتری داشته باشد، افت شدیدی را تجربه کرد که یکی از دلایل آن داغ شدن بیش از اندازه آن در زمان رونق بازار بود. در ریزش‌های اخیر تقریبا ارزش سهام این شرکت نصف شد. با این حال سهام پارسان از ابتدای سال رشد 168 درصدی را به ثبت رسانده است. پارسان جزو گروه اوره‌ای‌ محسوب می‎شود، اما در صنعت پالایشی نیز سهامداری می‎کند. در زمان رونق سهام پالایشی مورد توجه بازار قرار گرفت. طبیعتا افت‌های اخیر سهام پالایشی دامن پارسان را هم گرفت.


زاگرس: سهام این شرکت 1.7 برابر دلار رشد کرده است. زاگرس به شدت تحت تاثیر قیمت جهانی متانول به عنوان ماده اصلی تولیداتش قرار گرفت. قیمت متانول از حدود 390 تا 400 دلار بعد از شیوع کرونا به زیر 170 دلار ریزش کرد، در حالی که هزینه تولید آن حدود 160 دلار بود. قیمت این محصول در حال حاضر مقداری متعادل شده و حدود 240 دلار قرار دارد. یکی از مزایای زاگرس تقسیم سود این شرکت است. زاگرس تقریبا 90 درصد از سود خود را تقسیم می‌کند و به خوبی رشد دلار را پوشش می‌دهد.


شپاکسا: سهام این شرکت از گروه شوینده 47 درصد نسبت به اوج خود کاهش و از ابتدای سال نیز بازدهی منفی داشته است، این شرکت درگیر قیمت‌گذاری دستوری است. سهام شپاکسا 1.7 برابر دلار رشد کرده است و این نشان می‌دهد که حتی صنایع دستوری نیز در بلندمدت بعضا پتانسیل خوبی برای رشد دارند. البته باید در نظر گرفت که شوینده‎ها در سال 96-97 در کف قیمتی خود بودند و بازار چندان به آنها توجه نمی‌کرد. این موضوع خود یکی از عوامل رشد بیشتر از دلار سهام این شرکت است.


پارس: سهام این شرکت امسال کم ریخت؛ البته خیلی کم هم رشد کرد. چراکه پارس تقسیم سود خوبی دارد و این موضوع در شرایط ریزشی بازار سرمایه‌گذاران را جذاب این شرکت می‎کند. افت قیمت‌‎های جهانی روی قیمت سهام این شرکت تاثیر داشت. به دلیل تحریم‎ها تا پایان سال 97 با مشکل فروش مواجه بود و همین موضوع به عقب ماندگی پارس نسبت به دیگر پتروشیمی‌ها منجر شد.


شتوکا: این سهم کمتر شناخته شده، تولیدکننده رنگ است و در اصفهان قرار دارد. تقریبا ریزش سهام شتوکا مطابق بازار بوده است و 1.5 برابر دلار در بازه سه ساله رشد کرده است. تحت تاثیر افزایش نرخ در سال 98 رشد شدیدی را تجربه کرد، از این رو امسال رشد چندانی نکرد.


شخارک: این شرکت از گروه متانول بوده اما تفاوت‌هایی با زاگرس دارد. 1.2 برابر دلار رشد کرده است. با این حال تحریم‎ها و تفاوت در محصولات جانبی در کنار مشکل خوراک موجب شده که رشد کمتری از زاگرس داشته باشد. با وجود این، می‌توان گفت بازدهی معقولی دارد.


جم: بزرگترین شرکت گروه الفین کشور بوده و حدود 1.2 برابر دلار رشد کرده است. الفین در سال‌های گذشته از رونق افتاده بود، اما الان اوضاع الفین‌سازها بهتر شده و امسال خیلی کم ریخته است.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر