در این قسمت از چهارراه ابتدا به تکنیک جدید بازارساز دلار برای کاهش نرخها و شرط موفقیت آن میپردازیم. آخرین وضعیت بازار سکه و خودرو پس از افزایش قیمت دلار را نیز بررسی میکنیم. در بخش دوم به موضوع دریافت یکجای اجاره خانه توسط مالکها به عنوان پدیدهای که این روزها در بازار ملک زیاد مشاهده میشود پرداختیم. آرمان علایی، عضو تحریریه بورسان نیز در بخش سوم برنامه به تفاوتهای مشاوران املاک در ایران و باقی کشورهای دنیا میپردازد و اینکه چگونه در خارج از کشور مسأله تضاد منافع مشاور املاک و خریدار (یا مستاجر) را حل کردهاند.
فرمان ایست بازارساز به دلار
پس از صدور قطعنامه شورای حکام علیه ایران و واکنش تهران به این اقدام، ترس از تشدید تنشها با غرب و ناکامی برجام دلار را به ۳۳ هزار تومان کشاند. امروز هم طبق اعلام کانالهای غیررسمی قیمت دلار روی مرز ۳۳ هزار تومان قرار گرفته است.
در شرایطی که عموم کارشناسان محرک رشد نرخ ارز را غیراقتصادی میدانند، بانک مرکزی در تلاش است تا با ابزار اقتصادی افزایش عرضه ارز، دلار را کنترل کند. بانک مرکزی دیروز به صرافیها اجازه داد ارز اسکناس صادرکنندگان را با نرخ توافقی، خریداری و به متقاضیان ارز بدون محدودیت بفروشند. منابع آگاه به بورسان گفتند این فروش به روش گذشته (فروش ارز سهمیهای به هر کارت ملی بدون نیاز به ارائه مدارک مسافرتی) خواهد بود.
اما موفقیت این سیاست یک شرط لازم و یک شرط کافی دارد. شرط لازم آن است که ارز سهمیهای همچون گذشته به نرخ پایینتر از بازار آزاد فروخته نشود. در غیر اینصورت، ارزپاشی احتمالا همچون سالهای گذشته نتیجهای جز خالی شدن خزانه بدون اثر پایدار بر نرخ ارز نخواهد داشت. اما شرط لازم و ضروری، تداوم جریان منابع ارزی است که به عقیده اکثر کارشناسان بدون برجام غیرممکن است. اگرچه این برآورده کردن این شرط در محدوده تواناییهای بانک مرکزی نیست ولی باید دقت داشت افت دلار در بلندمدت به کاهش پایدار انتظارات تورمی وابسته خواهد بود.