مقایسه بازده دلاری سهام صنعت حملونقل
کدام سهم در گروه «ح» درخشید؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
بورسان : برنامه «زنگ آخر» در آخرین روز بورسی هفته، به بررسی قیاسی رشد 9 نماد صنعت حملونقل (#حآسا، #توریل، #حتاید، #حسینا، #حتوکا، #حکشتی، #حسیر، #حفارس و #حریل) نسبت به جهش ارزی در مهر 1396 پرداخته است. دلار از زمان جهش ارزی تاکنون 660درصد رشد داشته است.
مرتضی کلهری در این تحلیل نگاهی ویژه به صنعت حملونقل دریایی داشته که پس از تحریمها، متأثر شده و آسیب دید و هنوز هم آثار آن باقی است. هنوز هم وقتی این صنعت را با قبل از سال 96 قیاس میکنیم، شاهد هستیم که حجم عملیات حملونقل دریایی کشور کمتر شده و این سبب شده تا رشد و سودآوری آنها تحت تأثیر قرار بگیرد.
این صنعت بهویژه در حوزه دریایی در سال 98 و 99 تحت تأثیر فضای تجدید ارزیابی قرار داشت و خیلی مورد توجه قرار گرفت. بارزترین آنها حکشتی است که خیلی بر سر آنکه کشتیهای آن میارزد یا خیر، رالی قابل توجهی را تجربه کرد و پس از صعود، بهشدت سقوط کرد.
حآسا : نماد شرکت آریا سیر ارس، نسبت به بازدهی نرخ ارز در سال 96، 3.9برابر رشد کرده است که به نظر میرسد به سبب کوچک بودن این سهم است. این نماد نسبت به ریزش شدیدی که در بازار تجربه شد، افت چندانی نداشته و حتی سقف رشد خود در دوران اوج را شکسته و در حدود 16 درصد رشد کرده است. این سهم، نسبت به ابتدای سال 99، 69درصد رشد کرده که نشان میدهد بازدهی بالایی را در سال 98 تجربه کرده است. رشد یکساله این نماد 321درصد بوده است و مشخص است که از رشد سهام کوچک در این سال بهره برده است.
توریل : نماد مربوط به شرکت توکاریل، بسیار از تجدید ارزیابی متأثر شد و در سال 98 بسیار زیاد در مورد تعداد واگنهای آن صحبت میشد. این سهم نسبت به بازدهی ارز در سال جهش ارزی، 2.9برابر شده است، اما ریزش شدیدی را تجربه کرده و هنوز هم نسبت به اوج خود 28درصد کمتر است. این نماد فقط 58 درصد نسبت به ابتدای سال 99 رشد داشته، اما رشد 256درصدی یکساله آن نشان میدهد که سود خوبی را در سال 98 بدست آورده است.
حتاید : در مورد مدیریت شرکت تایدواتر خاورمیانه در سال 98 بسیار صحبت شد. گفته میشود تغییر مدیریت جدید سبب شد تا پروژههای جدیدی بدست آورد و اقبال خوبی را در سال 98 بدست آورد. رشد 106درصدی یکساله و رشد 97درصدی از ابتدای 99 تاکنون نیز از جمله دستاوردهای این نماد محسوب میشود. این سهم، از ابتدای جهش ارزی تاکنون 2.5برابر دلار رشد کرده است. این شرکت پتانسیل آن را دارد که هم بهواسطه قراردادهای دلاری و هم بهواسطه افزایش حجم مبادلات دریایی، بتواند بهرهوری بالایی را در آینده داشته باشد.
حسینا : نماد شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا نیز نسبت به جهش ارزی، 2.4 برابر نسبت به نرخ ارز رشد داشته است. حسینا هم در سال گذشته و هم در سال جاری، بسیار مورد توجه بازار قرار داشت. در فضای مجازی نیز، شایعه تجدید ارزیابی آن شنیده میشد. این سهم در سطحی مورد توجه بود که حتی ریزشی را تجربه نکرده و از دوران اوج بازار نیز، 28درصد بیشتر رشد کرده است. حسینا، 296درصد رشد یکساله داشته و 264درصد نیز نسبت به ابتدای 99، رشد کرده است که نشان میدهد در سال 98 چندان جذابیتی نداشته و رشد اصلی خود را در سال 99 تجربه کرده است و خوشبینی نسبت به قراردادهای دلاری آن، موجب اقبال بیشتر آن شده است.
حتوکا : شرکت حمل و نقل توکا نیز 1.7برابر بازدهی دلار در زمان جهش ارزی را تجربه کرده است. ریزش 10درصدی آن نیز نشان میدهد که کمتر از دلار ریزش کرده است. این سهم باوجود کوچک بودن، انتظار میرفت بیشتر رشد کند، اما بازدهی خوبی را تجربه نکرده است. رشد 44درصدی نسبت به ابتدای سال 99 و رشد 96درصدی یکساله، نشان میدهد که چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
حشکتی : شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران رشد 403درصد یکساله و 104درصد از ابتدای سال 99 را تجربه کرده که نشان میدهد بازدهی بالایی داشته است، اما تقریبا برابر دلار بازدهی داده است. حواشی این سهم بسیار بالا بود. در سال 99، بحث تجدید ارزیابی کشتیهای این شرکت، بسیار بالا گرفت و بارها در کنفرانسهای خبری نیز از مدیرعامل این شرکت در مورد تجدید ارزیابی آن پرسیده شد و این شرکت نیز آن را تکذیب کرد، اما بازاری که به خبرها توجه نکند، کار خود را میکند و به همین دلیل هم سهام این شرکت، خریداران زیادی داشت. حکشتی 69درصد نسبت به اوج قیمتها در بازار سرمایه، ریزش داشته است و نتوانسته ریزش خود را جبران کند، زیرا نوسانگیرها، با رشد اندک آن، نوسان میگیرند و دوباره آن را میفروشند و همین مسئله سبب میشود دوباره به همان ارزش قبلی خود بازگردد. این مسئله نشان میدهد که احتمالا انرژی خاصی پشت این سهم نهفته نباشد. نکته قابل توجه آن است که این سهم، در زمان تحریمها بسیار دچار زیان شد و آسیب دید. یک حاشیه دیگر این شرکت به صورتهای مالی آن بازمیگردد که به سبب تحریمها، خیلی شفاف نبود. تجمیع این موارد سبب شد که اکنون بازار اقبال چندانی به آن نداشته باشد. البته فراموش نکنیم که ابتدای سال این سهم، تا 10برابر رشد کرد و اگر کسی سوار بر این رالی پیش میرفت، سود بسیار بالایی را از آن خود میکرد.
حسیر : شرکت ریل سیر کوثر، کمتر از دلار رشد کرده و در حد 0.9برابر شده است. ریزش این سهم بسیار بالا بود و نتوانسته آن را جبران کند و هنوز هم 35درصد ریزش را در کارنامه خود دارد. رشد 159درصد یکساله و رشد 117 ساله از ابتدای سال تاکنون این سهم نشان میدهد که در سال 99، توجه بیشتری را به خود جلب کرده است.
حفارس : شرکت حملونقل بینالمللی خلیج فارس نیز همانند حکشتی، شایعات زیادی در پشت سر خود داشت و در تابستان گفته میشد که گروهی برای حمایت آن در بازار سرمایه وارد عمل شدهاند، اما گویا موفقیتآمیز نبوده و نسبت به دلار فقط 0.8برابر رشد کرده است. ریزش 61درصدی آن نشان میدهد که رفتار آن در بازار سرمایه مشابه حکشتی بوده است و هنوز هم نتوانسته ریزش خود را جبران کند. البته این سهم از ابتدای سال 99، 14درصدی منفی رشد کرده است. این سهم 38درصد نیز رشد یکساله داشته است.
حریل : شرکت ریلپرداز سیر، 0.4برابر دلار رشد کرده است و تقریبا میتوان گفت که اصلا نتوانسته ریسک دلار را پوشش دهد. ریزش 54درصدی آن بسیار سنگین بود. حریر هم شایعات زیادی درباره تجدید ارزیابی را تجربه کرد و سر همین موجود نیز رشد را تجربه کرد. این سهم 32درصد از ابتدای سال رشد کرده و 134درصد نیز رشد یکساله داشته است.
تحلیل مرتضی کلهری را بهصورت تصویری اینجا ببینید.
