وزیر خارجه هند: چابهار دسترسی امن، کارآمد و آزاد به دریا را برای آسیای مرکزی فراهم کرده است

پیشنهاد هند برای ورود چابهار به کریدور شمال-جنوب

پیشنهاد هند برای ورود چابهار به کریدور شمال-جنوب
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • 1 پسندیدن

بورسان : چابهار به‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، مهم‌ترین بندر برای دسترسی کشورهای محصور در خشکی منطقه محسوب می‌‌شود.

علاوه بر آنکه مسیر افغانستان را به آب‌های آزاد باز کرده و از وابستگی این کشور به پاکستان می‌کاهد. همین امر نیز همواره مورد توجه هند قرار داشته و هندوستان عمده بار گندم خود در مسیر افغانستان را از طریق چابهار به این کشور روانه می‌کند.

با حضور پررنگ طالبان در افغانستان و حمایت پاکستان از طالبان، حالا این نگرانی ایجاد شده است که پاکستان بار دیگر بخواهد افغانستان را به خود نیازمند کند. باید در نظر داشت که در حال حاضر افغانستان به سبب بالادستی در منابع آب، پشتوانه افغانستان محسوب می‌شود و اگر پاکستان بتواند این کشور را متقابلا به خود نیازمند کند، می‌تواند توازنی را بین روابط دو کشور ایجاد کند.

به نظر می‌رسد تغییرات و تحول رخ داده در منطقه سبب شود تا وزیر خارجه هند در آخرین اظهارات خود بر چگونگی بهره‌برداری کامل و کارآمد از بندر چابهار بپردازد.

در همین رابطه سوبرانیام جایشانکار، وزیر خارجه هند در توییتی نوشت: پیشنهاد شد که بندر چابهار برای دسترسی امن، معتبر و بدون مانع کشورهای آسیای مرکزی به دریا در چارچوب کریدور شمال-جنوب قرار گیرد. از [طرح] کارگروه هند-ایران-افغانستان-ازبکستان برای استفاده مشترک از بندر چابهار استقبال می‌کنیم.

به گزارش پایگاه خبری هندی فِرست‌پست، وزیر امور خارجه هند روز جمعه در کنفرانس آسیای مرکزی و جنوبی از بندر چابهار ایران به‌عنوان یک قطب حمل و نقل از جمله برای افغانستان یاد و تأکید کرد که ایجاد ارتباط در این منطقه اقدامی در راستای اعتمادسازی و باید مطابق قوانین بین‌المللی، استقلال و تمامیت ارضی باشد.

جایشانکار همچنین در این کنفرانس مطرح کرد که پروژه‌های ارتباطی باید مبتنی بر سوددهی اقتصادی و ضمانت مالی بوده و نباید بدهی‌های سنگین به بار بیاورند.

او در بخشی از اظهاراتش در این باره، برخی اقدامات عمل‌گرایانه انجام شده از سوی هند از سال ۲۰۱۶ را برای راه‌اندازی و بهره‌برداری از بندر چابهار برشمرده و شکل‌گیری گروه چهارجانبه هند-ازبکستان-ایران-افغانستان برای بهره‌برداری مشترک از این بندر را «پیشرفتی مطلوب» توصیف کرد.

وزیر خارجه هند در این راستا گفت: این بندر دسترسی امن، کارآمد و آزاد به دریا را برای کشورهای آسیای مرکزی فراهم کرده است. اکنون ثمربخشی آن به وضوح ثابت شده است. ما پیشنهاد کرده‌ایم که بندر چابهار را در ساختار کریدور حمل‌و‌نقل بین‌المللی شمال به جنوب بگنجانیم.

جایشانکار در ادامه تأکید کرد که در حین توسعه اتصالات میان آسیای مرکزی و جنوبی لازم است نه تنها به زیرساخت فیزیکی، بلکه به تمام جنبه‌های دخیل در آن پرداخته شود.

به گزارش بورسان، هند برای سرمایه‌گذاری در چابهار مذاکره کرده بود، اما به سبب تحریم‌های آمریکا و باوجود آنکه این بندر از تحریم‌های امریکایی معاف بود، این سرمایه‌گذاری تکمیل شد. این کشور بنا بود در راه‌آهن چابهار-زاهدان نیز مشارکت کند که به همین دلیل مسکوت ماند. با این حال باتوجه به زمزمه‌های رفع تحریم کشورهای مجاوری که در این بندر مشارکت داشته‌اند، اکنون برای حضور در آن مجددا ابراز تمایل کرده می‌کنند.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر