در این قسمت از برنامه زنگ بورس همراه با فرزانه یاری کارشناس بازار سرمایه به بررسی مباحث حقوقی بازار سرمایه ایران پرداختیم.
با تصویب قانون بازار اوراق بهادار در سال 1384، ارکان و تشکیلات بازار به شکل بنیادی دگرگون و نهاد ناظر از نهادهای مجری مجزا شد. از جمله نوآوریهای این قانون و قوانین مصوب بعدی، پیش بینی ناهنجاریهای بازار در سه قالب حقوقی«اختلاف»، «تخلف» و «جرم» و تعیین چارچوب قانونی برای رسیدگی به هر کدام در مراجع اختصاصی ویژه است.
از آنجا که آشنایی با قوانین و مقررات، «شرط ضروری» و نه «کافی» برای فعالیت در هر حوزه تخصصی است و جهل به قانون نیز رافع مسئولیت کیفری و انضباطی نیست و همچنین موجبات مسئولیت مدنی را نیز لزوماً مرتفع نمیکند، از طرف دیگر مشاهده میشد که بسیاری از نقض قوانین و مقررات توسط فعالان بازار اعم از ناشران و نهادهای مالی، نه به طور عامدانه بلکه ناشی از سهو، غفلت، سهل انگاری و بی مبالاتی یا تقصیر کارکنان یا مدیران اشخاص تحت نظارت واقع میشود، لذا در این دوره سعی خواهد شد مباحث شکلی و تشریفات رسیدگی به تخلفات انضباطی، حل و فصل اختلافات حرفه ای و جرایم بورسی و همچنین مراجع رسیدگی کننده و مقررات هر کدام، به علاوه نمونه دعاوی و ناهنجاریهای واقع شده و راهکارهای پیشگیری از وقوع آنها شرح و بیان شود.