خبرنامه اقتصاد ایران - سهشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱
پشت پرده دیدار سهجانبه سران روسیه، ایران و ترکیه
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
رمزگشایی از سفر پوتین به تهران
سه روز پس از سفر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به منطقه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و رجبطیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه به تهران آمدهاند تا با محور سوریه به مذاکره بنشینند. این سه کشور مواضع متفاوتی در برابر جنگ سوریه دارند . در جنگ روسیه با اوکراین نیز تقابل بین این سه کشور دیده میشود. همچنین روابط بین تهران و مسکو پس از جنگ روسیه با اوکراین، نظرها را به خود جلب کرده است. کارشناسان میگویند این نشست سه جانبه محدود به مساله سوریه و مواضع متفاوت ترکیه با روسیه و ایران بر سر جنگ اوکراین نیست و پوتین در تلاش است که در برابر غرب، خودنمایی کرده و اعلام کند که روابط خارجی او پس از تحریمهای غربی علیه این کشور، تغییری نکرده است.
چرا بورس تهران به کما رفت؟
بورس تهران مدتی است که حال و روز خوشی ندارد و اکثر روزهای آن همراه با بیرمقی معاملهگران، ارزش معاملات پایین، خروج پول و کاهش مداوم قیمت سهام دنبال میشود. برای پیدا کردن دلیل این شرایط، بهانههای زیادی را میتوان نام برد که هرکدام به سهم خود ضربه مهلکی را به تنه کمجان بازار سرمایه وارد کردند. از ریزشهای اخیر بازارهای جهانی و به حاشیه رفتن مذاکرات هستهای گرفته تا ادامه تصمیمها و سیاستهای ضد بازار دولت در جهت کنترل افزایش قیمت محصولات که شرکتها را به دام زیاندهی انداخته است. به نوعی بازار سهام در این دوران وارد کما شد و هنوز نیز از این خواب عمیق خارج نشده است.
گامهای آرام دولت برای حذف یارانه دلاری
امروز سقف فروش ارز مسافرتی برای کشورهای با ویزا از ۲۰۰۰ به ۵۰۰ یورو در سال کاهش یافت. سهمیه مسافران کشورهای بدون ویزا تغییر نکرد و ۳۰۰ یورو (یا معادل آن به سایر ارزها) باقی ماند. با نرخ دلار امروز صرافی ملی (۲۷۸۸۰ تومان) این نوع فروش ارز همچنان ۲ میلیون تومان برای مسافران مقاصد با ویزا سود به همراه دارد. البته بانک مرکزی ابتکار جدیدی هم در پیش گرفته و آن این است که همچنان امکان خرید ارز مسافرتی به سهمیه سابق به نرخ دلار توافقی (که امروز ۳۰۳۰۰ تومان بود) وجود دارد. در این روش رانتی ۳ میلیون تومانی به مسافران داده میشود. ارز چند نرخی سابقهای طولانی در اقتصاد ایران دارد به طوری که تولد دلار مسافرتی به سال ۱۳۶۴ برمیگردد. با این حال آماری از اینکه سالانه چه میزان رانت از این طریق توزیع میشود وجود ندارد، هر چند میدانیم در سال ۹۰ که ۸ میلیون سفر خارجی (تقریبا نیمی از آن هوایی و نصف دیگر زمینی و دریایی) انجام شده بود، یک میلیون نفر ارز مسافرتی دریافت کرده بودند.
رد پای انتظارات تورمی ایرانیان در بازار مسکن ترکیه
گزارش مسکن مرکز آمار ترکیه منتشر شد. در خردادماه تعداد خرید خانه توسط خارجیها در ترکیه با رشد ۴۴ درصدی نسبت به اردیبهشت به رکورد جدید ۸۷۰۷ واحد مسکونی رسیده است. در ماه گذشته روسها باز هم در صدر خریداران خارجی املاک ترکی قرار گرفتهاند. رتبه دوم هم دوباره به ایرانیان اختصاص یافته که با رشد ۳۴ درصدی خریدهایشان در ترکیه، نزدیک به ۱۰۰۰ خانه در این کشور خریدهاند. در خردادماه شاهد تلاطم بازار ارز و افزایش انتظارات تورمی بازارهایی مثل بازار مسکن تهران بودیم. حال به نظر میرسد که رد پای این افزایش انتظارات تورمی در ماه گذشته، در بازار مسکن ترکیه هم پیداست.
دست پخت وارث جدید آمازون برای سیاستمداران آمریکایی
زمانی که جف بزوس مدیر عامل آمازون بود، عموما مواضع خود را با دیدی بلندمدتی در محافل سیاسی و عمومی اتخاذ میکرد و به ندرت با قانونگذاران لابی میکرد. او تنها یک بار تاکنون تهدید به احضار شده و در مقابل کنگره یکبار شهادت داده است. اما اندی جاسی، جانشین بزوس، رویکرد متفاوتی را پیش گرفته است. جاسی، مدیر ۵۴ ساله مدت کوتاه تصدی خود حداقل سه بار به واشنگتن رفته و از کاپیتول هیل و کاخ سفید بازدید کرده است. حتی بر اساس گزارش OpenSecrets که نفوذ شرکتها در واشنگتن را مورد بررسی قرار میدهد و دنبال میکند، به گسترش لابی آمازون در واشنگتن واکنش نشان داده است چراکه در سال ۲۰۲۱، ۱۹.۳ میلیون دلار برای لابی خود در فدرال هزینه کرده است و این عدد جهش قابل توجهی نسبت به سال گذشته پیدا کرده است. از آنجایی که آمازون با احتمال شکایت فدرال در راستای قانون ضد انحصار و شک و تردید مداوم نسبت به قدرت انحصاری خود در بازار مواجه است، آقای جاسی ممکن است در این مقطع یک مدافع قدرتمند برای شرکت محسوب شود.
اخباری که نباید از دست داد: