فرصتسوزی گروه غدیر و پارسان
سهامداران در انتظار پاسخگویی مدیران پتروشیمی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 7 پسندیدن
پتروشیمیهای اورهساز یک سال گذشته چالشهای بسیاری را برای سهامداران خود رقم زدهاند. موضوع فروش اوره حمایتی به جهاد کشاورزی و انباشت مطالبات چند ده هزار میلیارد تومانی یکی از این موارد بود. موضوع جهش نرخ خوراک این پتروشیمیها به واسطه رشد قیمت گاز طبیعی در بازار اروپا دیگر عامل چالشانگیز این صنعت بود. در این میان همه امید سهامداران این پتروشیمیها به جهش قیمت جهانی اوره بود. با این حال نکته جالب توجه آن بود که شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه پارسان و وغدیر به صورت عجیبی در این مسیر فرصتسوزی کردند.
بورسان: قیمت اوره در بازار جهانی در سطوح بیش از ۷۰۰ و ۸۰۰ دلار نیز معامله شد و اما بخش عمدهای از شرکتهای اورهساز ایرانی از این موقعیت جا ماندند. علت اصلی جا ماندن از فرصت فروش در قیمتهای بالای اوره را احتمالا باید تحریم دانست. اما وقتی به صحبتهای مدیران عامل شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه هلدینگ پارسان و غدیر نگاه میکنیم و حتی با دیگر پتروشیمیهای اورهساز مقایسه میکنیم تفاوت چشمگیری در نرخ فروش صادراتی اوره مشاهده میشود. همچنان نیز این سوال مطرح است که دلیل این تفاوت عمده چیست؟
دو سناریو از دلیل فرصتسوزی اورهسازان
وقتی به نرخهای فروش پتروشیمی خراسان نگاه میکنیم از شهریور و با رشد محسوس قیمت اوره در بازار جهانی اختلاف قیمت فروش صادراتی این شرکت با سایر شرکتهای پتروشیمی زیاد شد. چندین ماه این انتظار وجود داشت که شاید شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه پارسان و غدیر نیز رشد قیمت فروش را تجربه کنند. اما نگاه سهامداران به کدال خشک شد. بعضا شنیده میشد که برخی از مدیران پتروشیمی علت سطوح پایین قیمت را پیشفروش کردن اوره خود مطرح میکردند و وعده میدانند در ماههای آتی با توجه به فروشهای آتی قیمت فروش این شرکت به سطوح مورد انتظار خواهد رسید.
اما به صورت مشخص با ریزش قیمت اوره دیگر اثری از قیمتهای رویایی اوره در شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ غدیر مشاهده نشد. پتروشیمی شیراز در شفافسازی ذیل گزارش دیماه در این خصوص گفته است: در ارتباط با کاهش مقداری فروش های صادراتی لازم به توضیح است شرکت در حال فروش موجودی انبارهای داخلی و مقاصد صادراتی است. به دلیل روند نزولی و عدم تثبیت قیمتها، خریداران در دیماه حاضر به حمل محصول نشدهاند.
قیمت اوره در بازار جهانی در یک ماه گذشته مسیر تند نزولی را در پیش گرفت و مطابق با انتظار کارشناسان، خریداران نیز از خرید اوره در قیمتهای بالا پا پس کشیدند. با این حال باید گفت حداقل باید مبالغی بابت وجه تضمین از سوی خریدار پرداخت شده باشد و شرکت باید حداقل شفافسازی را در این خصوص ارائه دهد.
۱۵۰۰ میلیارد تومان اختلاف حساب برای شپدیس
در سناریوی دیگر اما این موضوع مطرح میشود که مگر میشود چندین ماه قیمت اوره در سطوح بالا بماند و مدیران این پتروشیمیها نقض قرارداد مشابه خریداران، که در ماه گذشته و به دنبال ریزش قیمت اوره انجام دادند را در ماههای اوجگیری قیمت اوره اجرا نکنند. در این میان این سوال مطرح میشود که دلیل این خطا چه بوده است. آیا واقعا موضوع صرفا قراردادهای فیوچر و عملکرد اشتباه مدیران شرکتهای پتروشیمی است؟

برای اینکه اثر تحریم لحاظ شود مقایسه قیمت بین دو پتروشیمی اورهساز داخلی نظیر خراسان و پردیس انجام شده است. خراسان به گروه تامین اختصاص دارد و پردیس به گروه غدیر. سایر شرکتهای پتروشیمی اورهساز نظیر شیراز و کرمانشاه نیز وضعیت مشابه پتروشیمی پردیس داشتهاند. به هر حال نیازمند شفافسازی دقیق در این خصوص هستیم. اختلاف نرخ فروش صادراتی شپدیس و خراسان میتوانست ۱۵۰۰ میلیارد تومان به درآمد شپدیس اضافه کند.