مقایسه جدیدترین محصولات ایرانخودرو و سایپا
خودرو تارا بخریم یا شاهین؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
سال گذشته شرکت ایران خودرو و سایپا هرکدام از خودروهای جدید خود رونمایی کردند. خودروی تارا محصول جدید ایران خودرو و رهام محصول متفاوت سایپا که بعدها نام آن به شاهین تغییر کرد.
خودرو تارا و خودرو شاهین مدتی است که پس از حاشیههای بسیار وارد بازار شدهاند و دارندگان هرکدام تعصب خاصی نسبت به آنها نشان میدهند.
در نگاه اول چهره متفاوت و جذاب این دو خودرو نسبت به محصولات قبلی این دو شرکت، به خصوص سایپا که بیشتر در تولید خودروهای کم مصرف و شهری فعالیت میکرد، توجه را به خود جلب میکند.
طراحی خودرو تارا طبق گفته مهندسان آن براساس یوزپلنگ ایرانی و طراحی خودرو شاهین سایپا نیز بر اساس چهره شاهین ایرانی ساخته شده است.
این دو خودرو هم از لحاظ طراحی داخلی و خارجی و همچنین از لحاظ امکانات و نکات فنی تفاوتهای بسیاری دارند که به هرکدام از آنها خواهیم پرداخت.
چه خبر از کف بازار خودرو؟
چهرههای جذاب و متفاوت خودروهای ایرانی
از شاهین شروع کنیم که تفاوت زیادی با محصولات قبلی خود همچون کوییک و ساینا و تیبا دارد. سایپاییها پلتفرم شاهین را اولین پلتفرم ملی ایرانی میدانند؛ اما طبق گفتهها، شاهین در اصل بر اساس نسل دوم تویوتا یاریس یا گریت وال C۳۰ شکل گرفته است.
شاهین بر روی پلتفرم SP100 سوار شده و طراحی بیرونی جذابی دارد که میتوان آن را نسبت به تمامی محصولات تولید داخل زیباتر دانست. هماهنگی نمای جلو، طرفین و عقب این خودرو، چهره جذابی به آن داده که یادآور خودورهایی مانند اکسنت، آریزو5 و از این دست محصولات است.
قیمت شاهین سایپا چند؟
طراحی داخلی را میتوان سادهتر از طراحی خارجی دانست. شاهین در نمای داخلی بسیار شبیه به خودروهای چینی است و میتوان طراحی آن را قابل قبول دانست؛ هرچند که جا داشت از مواد بهتری در ساخت آن استفاده شود.

اما خودروی تارا طراحی متفاوتی از لحاظ ظاهری نسبت به شاهین دارد و بر روی پلتفرم پژو 301 ساخته شده است. این خودرو از لحاظ داینامیکی مانند شاهین نیست و طراحی صلبتری دارد که سلیقههای مختص به خود را جلب میکند.
طراحی جلویی خودروی تارا نمایی خشن و زیبا دارد اما تناسب خوبی بین چهره جلویی و عقب ماشین وجود ندارد. به نظر میرسد که تارا به اندازه کافی عریض ساخته نشده و جذابیتی که میتوانست داشته باشد را از آن گرفته است. هرچند که چهره آن نسبت به محصولات قبلی این شرکت جذابتر است.
طراحی داخلی آن نیز تا حدودی منحصر به فرد است و میتوان گفت طراحی خشکی دارد. نبود توازن کافی در خطوط داشبورد و دکمههای سیستم صوتی و تهویه و همچنین دکمههای آینه ممکن است به مذاق عدهای خوش نیاید و شاید برای عدهای هم جذاب باشد.
به طور کلی شاید بتوان در زمینه طراحی از لحاظ استانداردهای معمول، شاهین را برنده این رقابت دانست هرچند که طراحی و زیبایی کاملا پارامتری سلیقهای است.
قیمت کارخانهای خودرو چقدر گران شد؟
مقایسه ویژگیهای فنی خودروی تارا و خودروی شاهین
تارا به نسخه ارتقا یافته پیشرانه TU۵ مجهز شده که EC۵ یا TU۵ پلاس نام دارد. به گفته مدیرعامل ایرانخودرو: " موتور تارا به طور چشمگیری ارتقاء پیدا کرده و بین ۱۱۰ تا ۱۱۵ اسب بخار قدرت دارد و ۱۴۵ تا ۱۵۰ نیوتن متر گشتاور تولید میکند". علاوه بر این، پیشرانه به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها هم مجهز شده که موجب کاهش مصرف سوخت میشود.
مدت زمانی که نیاز است تارا از سرعت صفر به صد برسد طبق گفته خود شرکت ۱۲.۵ ثانیه به طول میانجامد اما در تستهای انجام شده توسط کاربران دیگر، ۱۴ ثانیه به ثبت رسیده است.
این ماشین در دو مدل دستی و اتوماتیک روانه بازار شده است که گیربکس دستی آن ۵ سرعته و گیربکس اتوماتیک آن ۶ سرعته است. در این گزارش صرفا به مقایسه نوع دستی تارا و شاهین پرداختهایم.
اما موتور شاهین با تحولات زیادی همراه بود. در ابتدا قرار بود که سایپا برای موتور این خودرو با شریک چینی خود یعنی برلیانس همکاری کند؛ اما پس از قطع این همکاری سایپا تصمیم گرفت که موتور M15 که همان موتور ۸ سوپاپ تیبا و کوییک است را به توربوشارژ مجهز و برای شاهین استفاده کند. هرچند که مهندسان سایپا ادعا میکنند اکثر قطعات این موتور از جمله سیلندر و پیستون ارتقا یافتهاند، اما استفاده از یک موتور ۸ سوپاپ حواشی بسیار زیادی را برای این خودرو ایجاد کرده است.
صفر تا صد خودرو شاهین نیز توسط شرکت همان حوالی ۱۲ ثانیه اعلام شده بود اما در تستهای انجام شده عدد ۱۳.۶ ثانیه به ثبت رسیده است.
شاهین نیز همچون تارا دو نسخه دستی ۵ سرعته و اتوماتیک ۶ سرعته دارد که نسخه اتوماتیک آن قرار است تا آخر امسال به تولید انبوه برسد.
به نظر میرسد که در قسمت فنی، تارا حرف بیشتری برای گفتن نسبت به شاهین داشته باشد اما موتور هردو خودرو تفاوت چندان زیادی با مدلهای قبلی خود ندارند.
اما در مبحث ایمنی سایپا شاهین تبلیغات زیادی کرده است. شاهین تنهای خودروی ایرانی است که توانسته آزمایشات ECE R95 را پشت سر بگذارد. به همین علت این خودرو را از لحاظ امنیت، ایمنترین خودروی ساخت داخل مینامند.
مقایسه امکانات رفاهی تارا و شاهین
سایپا در محصول جدید خود امکانات (آپشنهای) رفاهی متنوعی را تعبیه کرده است. استارت دکمهای (کی لِس)، ورود و خروج بدون کلید، سانروف، روکش صندلی و فرمان چرم، مانیتور ۷ اینچی به همراه سنسور و دوربین دنده عقب، سنسور نور و تعویض دنده، رینگ آلومینیومی، تهویه اتوماتیک و... از امکاناتی است که سایپا برای لوکسترین خودروی حال حاضر خود درنظر گرفته است.
اما ایران خودرو در تجهیز تارا دستی به امکانات کمی خست به خرج داده است. تارا برخلاف شاهین سانروف، روکش چرمی، سنسور باد لاستیک، کی لِس، ورود و خروج بدون کلید، رینگ آلومینیومی، و... ندارد و قرار است که این امکانات در مدل اتوماتیک این خودرو لحاظ شود.
همانطور که مشخص است، شاهین در بخش امکانات رفاهی نسبت به تارا دستی، آپشنهای بیشتری را به مشتریان ارائه میدهد و با اختلاف در این بخش پیروز خواهد بود.


خودرو تارا بخریم یا خودرو شاهین؟
قیمت تارا و شاهین در کارخانه تقریبا با یکدیگر برابری میکنند و هر دو قیمتی بالغ بر ۲۹۰ میلیون تومان دارند. با توجه به صحبتهای گفته شده، تفاوتهای زیادی بین این دو خودرو چه از لحاظ ظاهری و چه از لحاظ فنی و امکاناتی وجود دارد. انتخاب هرخودرو بستگی به سلایق فرد دارد. تارا در بازار آزاد قیمتی حدود ۴۰۰ میلیون تومان دارد، در حالی که قیمت شاهین در رسانهها حدود ۳۶۰ میلیون تومان اعلام میشود.
اگر فردی هستید که مشخصات فنی خودرو را به امکانات و ایمنی آن ترجیح میدهید تارا به دلیل سابقه خوبی که موتور TU5 دارد، گزینه مطمئنتری است. اما اگر دنبال ماشین زیباتر و با امکانات بیشتری هستید به نظر میرسد که شاهین گزینه بهتری برای شما باشد.
به طور کلی با توجه به اینکه موتور شاهین نیز از لحاظ آماری تفاوت چندانی با تارا ندارد و حتی گشتاور بیشتری نیز تولید میکند، و همچنین تفاوت قیمت زیادی که در بازار آزاد دارند، شاهین گزینه به صرفهتری برای خرید است.