ریزش بازار سهام متوقف شد؟
پایان سبز هفته سرخ بورس تهران
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
بورسان: بورس تهران در هفته گذشته روزهای بسیار سختی را پشت سر گذاشت و به جز امروز، باقی روزها با ریزش درصد بالایی از نمادها مواجه شد تا هفته دردناکی را برای سهامداران رقم بزند. امروز اما شرایط متفاوت دنبال شد و نمادها توانستند با افزایش قیمت همراه شوند. شاخص کل بورس امروز ۰.۴۴ درصد افزایش یافت و بار دیگر درحال نزدیک شدن به شاخص ۱.۵ میلیون واحد است. از سمت دیگر شاخص هموزن به عنوان نماینده سهام کوچک بازار نیز توانست به میزان ۰.۳۸ درصد از ریزشهای اخیر خود را جبران کند.
ارزش معاملات اما متاسفانه در هفته گذشته یک کانال پایینتر آمد و چند روز است که به زیر کانال ۳هزار میلیارد تومانی وارد شده است. امروز نیز دوباره عدد ... میلیارد تومان به ثبت رسید تا همچنان چشمانداز صعود احتمالی بازار سرمایه در کوتاه مدت، در هالهای از ابهام باشد. این موضوع در کنار خروج مداوم پولی که ۲۲ روز کاری (معادل یک ماه) طول کشیده است، اجازه ورود پولهای بزرگ را به بازار نمیدهد. بسیاری از کدهای حقوقی و حقیقی برای ورود به بازار نگاه اصلی خود را به میزان ارزش معاملات دوختهاند و همین موضوع باعث میشود که در بازه کوتاهمدت چشمانداز صعودی قدرتمندی را برای بازار انتظار نداشته باشیم.
طی هفته جاری دلایل متفاوتی باعث شد که بورس تهران روند ریزشی نسبتا قدرتمندی را تجربه کند. ریزش بازارهای جهانی و پیش نویس وزارت صمت به بورس کالا برای تغییر در شیوه عرضه و قیمتگذاری محصولات، هرکدام به شکلی ضربه سنگینی را به بازار وارد کردند که تبعات آن را نیز به طور کامل در تابلوی معاملات مشاهده کردیم. حال سوال این است که چه عواملی باعث شد که امروز، روند نزولی بازار متوقف شود و آیا این موضوع میتواند ادامهدار باشد؟ چه ریسکهایی همچنان بورسیها را میترساند؟
انتظار بازارها برای نرخ تورم آمریکا
امروز (چهارشنبه) راس ساعت ۱۷ به وقت تهران آمار تورم آمریکا منتشر میشود. در خصوص اهمیت بالای این آمار همین موضوع کافی است که در هفتههای گذشته شاید بتوان دلیل اصلی ریزشهای سنگین قیمت نفت، مس یا سایر فلزات و محصولات پتروشیمی را همین موضوع مطرح کرد.
مس در سطوحی از قیمت قرار گرفته است که به عقیده برخی از تحلیلگران تکنیکال عدم بازگشت از این سطوح میتواند قیمت مس را به کانال ۶ هزار دلار بر تن بازگرداند. نفت برنت دوباره سطوح کمتر از ۱۰۰ دلار را به خود دیده است و با وجود تمام نگرانیها از تنگنای عرضه نفت اما افت شدید بیش از ۷ دلاری را روز گذشته به ثبت رساند.
امروز عصر این آمار منتشر میشود و اگر نرخ تورم آمریکا برای ماه گذشته میلادی، ژوئن بیش از انتظارات باشد بازارها حتی ممکن است به استقبال سیاستهای انقباضی شدیدتر در جلسات آتی فدرال رزرو بروند. همین موضوع نگرانی سنگینی را برای فعالان بازارهای مختلف ایجاد کرده است. طبیعتا اقتصاد ایران و بورس تهران نیز از این تغییرات قیمت در بازار جهانی اثر میپذیرد.
اخباری که خودروییها را سبز کرد
روز گذشته خبر رسید که شورای عالی بورس با حضور وزیر اقتصاد و وزیر صنعت عرضه خودرو در بورس کالا را به تصویب رسانده است. همچنین خبر داده شد که واگذاری سهام دولت در خودروسازان میشود. دو خبر جالب توجه امروز سهام خودرویی را روی تابلو بورس سبز کرد.
پس از کش و قوس فراوان و تقاضاهای عجیبی که برای حذف خودرو از بورس کالا مشاهده میشد روز گذشته عرضه خودرو در بورس کالا به تصویب رسید. حالا خودروسازان هم میتوانند امیدوار باشند که از قید قیمتگذاری دستوری رها شوند. قیمتگذاری دستوری و رانتپاشی سالهای گذشته در صنعت خودرو باعث زیانهای سنگین برای خودروسازان کشور شده بود. در عین حال مدیریت دولتی تخریب بیشتر این صنعت را به همراه داشت. حالا این امید وجود دارد که با دو اقدام مزبور صنعت خودرو اندکی از بحران خارج شود.
در این میان اگر تحریمهای بینالمللی رفع میشد و حتی اجازه ورود خودروسازان بزرگ بینالمللی به لیست سهامداران دو خودروساز بزرگ کشور وجود داشت حتی امکان تحول قابل توجه برای صنعت خودرو وجود میداشت. هر چه دست دولت از بازار کوتاهتر شود اثرات مثبت بیشتری برای تولیدکننده و مصرفکننده به همراه دارد.
امیدها برای سودآوری چشمگیر پالایشیها زنده شد
سرانجام شب گذشته انتظارات به سر رسید و عملکرد فصل بهار پالایش نفت لاوان روی کدال نشست. شاوان در بهار سود حدود ۲۰۳ تومانی را به ازای هر سهم در حالی محقق کرده است که قیمت این سهم در معاملات امروز در سطح ۲۵۲۰ تومان قرار دارد. انتظار برای عملکرد درخشان از شرکتهای پالایشی در فصل بهار وجود داشت.
شاوان در سال مالی ۱۴۰۰ حدود ۳۵۷ تومان سود محقق کرده است و اگر سیاست تقسیم سود ۷۰ درصدی تکرار شود قیمت این سهم پس از برگزاری مجمع عمومی سالیانه حدود ۲۲۷۰ تومان میرسد. پیشبینی سود شرکت برای سال مالی جاری سود بیش از ۵۰۰ تومانی است و بر این اساس این سهم با نسبت قیمت به درآمد حدود ۴ واحد بعد از مجمع روبرو خواهد بود. البته باید توجه داشت که تکرار عملکرد فصل بهار در فصلهای بعد میتواند سودآوری به مراتب بهتری را برای شاوان نسبت به پیشبینیهای شرکت رقم بزند.
در این میان اما همچنان دو نگرانی در خصوص پالایشیها وجود دارد که باید مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرد. نخست اینکه باید منتظر ماند که آیا تغییری در فرمول ابلاغی پالایش و پخش رخ خواهد یا خیر. طبیعتا انتشار عملکرد شاوان نشان داد که فعلا احتمالا خبری از تغییر نرخ نیست. نکته دوم به وضعیت نامناسب بازار جهانی باز میگردد. گرچه همچنان کرک اسپرد محصولات پالایشی تا هفته گذشته در سطوح بالا و رویایی (حتی بالاتر از میانگین بهار) قرار داشت با این حال ریزشهای اخیر قیمت در بازار جهانی نگرانی را میان فعالان بازار افزایش داده است.
انتظار برای عملکرد بهار دیگر شرکتهای پالایشی وجود دارد و امروز سه نماد پالایشی با توجه به افزایش امیدواری به سودآوری چشمگیر آنها، توانستند معاملات خوبی را پشت سر بگذارند.