پشت پرده دیدار سهجانبه سران روسیه، ایران و ترکیه چیست؟
رمزگشایی از سفر پوتین به تهران
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
بورسان: سه روز پس از سفر جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا به منطقه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و رجبطیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه به تهران آمدهاند تا با محور سوریه به مذاکره بنشینند.
آخرینباری که روسای جمهور این دو کشور برای نشست سوریه به تهران آمده بودند، سپتامبر ۲۰۱۸ بود. این آخرین سفر پوتین به تهران نیز محسوب می شد. اما اردوغان در آوریل ۲۰۲۱ در سفری جداگانه به ایران آمده بود.
این سه کشور مواضع متفاوتی در برابر جنگ سوریه دارند؛ تهران و مسکو از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه و آنکارا از مخالفان او حمایت میکنند.
نشست تهران، اولین نشست بینالمللی است که از زمان روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در پایتخت ایران برگزار میشود.
این دومین سفر پوتین به خارج از روسیه پس از حمله به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ نیز به شمار می رود که خود نشان از اهمیت این دیدار دارد که میتواند حامل پیامی مهم به غرب پس از سفر منطقهای بایدن باشد.
نکته دیگر اینکه در جنگ روسیه با اوکراین نیز تقابل بین این سه کشور دیده میشود؛ اوکراین از زرادخانه پهپادهای بیرقدار ساخت ترکیه برای عقب راندن نیروهای روسیه استفاده میکند و آمریکا مدعی است که ایران در حال برنامهریزی برای تأمین پهپادهای جنگی برای روسیه است.
از سویی روابط بین تهران و مسکو پس از جنگ روسیه با اوکراین، نظرها را به خود جلب کرده و دو کشور از زمان روی کار آمدن رئیسی به هم نزدیکتر شدهاند. ابراهیم رئیسی فقط در همین امسال، دو بار با پوتین ملاقات کرده است؛ اولین دیدار در ماه فوریه در مسکو و دومین دیدار در ماه ژوئن در عشقآباد پایتخت ترکمنستان.
این دیدار سهجانبه واکنش آمریکا را نیز به دنبال داشت. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا دیروز در نشست خبری خود اعلام کرد که هرگونه معامله پهپادی ایران و روسیه مورد تحریم قرار خواهد گرفت. نکته آن است که ایران ارسال فناوری پهپاد به روسیه را تکذیب کرده است.
اما آیا این نشست سه جانبه محدود به مساله سوریه و مواضع متفاوت ترکیه با روسیه و ایران بر سر جنگ اوکراین است یا پوتین در تلاش است که در برابر غرب، خودنمایی کرده و اعلام کند که روابط خارجی او پس از تحریمهای غربی علیه این کشور، تغییری نکرده است؟ یا برجام نیز محور گفتوگوها خواهد بود؟
رحمن قهرمانپور، متخصص روابط بینالملل در این رابطه به «بورسان» توضیح میدهد.
اخباری که نباید از دست داد: