برنده افزایش نرخ بهره در ایران

  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • پسندیدن

بورسان: روح‌الله فرهادی، کارشناس ارشد بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که در شرایط حاضر که تورم بالاتر از نرخ بهره است، سیاست‌گذار جهت حمایت از بازار سرمایه چه اقدامی باید انجام دهد؟
‏بیان کرد مطابق با قانون عرضه و تقاضای پول، اگر نرخ بهره پایین باشد، تقاضا برای پول افزایش می‌یابد و بالعکس، در شرایط متعارف(نرخ بهره بالاتر از نرخ تورم)،کاهش نرخ بهره یک ابزار سیاستی انبساطی است که موجب افزایش تقاضای پول و افزایش مخارج (سرمایه‌گذاری، مصرفی، دولتی) می‌شود. به واسطه جابجایی منحنی تقاضای کل اقتصاد به سمت راست، سطح قیمت‌ها افزایش یافته و ارزش پول کاهش یافته و به‌واسطه افزایش سرمایه‌گذاری واقعی و افزایش GDP، بازار سهام نیز رشد می‌کند.

این روزها که شرایط پولی کشور نامتعارف (تورم بالاتر از بهره) است، هر گونه سیاست انبساطی اگرچه موجب افزایش GDP اسمی می‌شود، اما تورم بالا ارزش واقعی GDP را به‌شدت کاهش می‌دهد که در علم مالی به آن تنزیل (جریمه) تورم گفته می‌شود و این عامل تنزیل موجب می‌شود جریان‌های نقد اسمی سال‌های آینده فاقد ارزش واقعی شود.

پس سهامدار باید به دنبال راه دیگری باشد که الزاما از طریق نرخ بهره پایین محقق نمی‌شود. سهامدار باید برای مدتی کوتاه جریان نقد اسمی را نادیده بگیرد و جریان نقد واقعی را در اولویت قرار دهد.

سیاست انقباضی از طریق افزایش تدریجی نرخ بهره، تقاضای پول در بازار کالاها و خدمات را به تدریج کاهش می‌دهد. اگر سیاست‌گذار بتواند نرخ تورم را به نرخ بهره برساند، وضعیت به شرایط متعارف (نرخ بهره مساوی یا بالای تورم) برمی‌گردد و سیاست انبساطی جهت افزایش مخارج در اقتصاد، قابلیت اجرا پیدا می‌کند.

مشاهده برنامه کامل
اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر