در بخش نخست این برنامه چهارراه به بررسی آخرین وضعیت و اخبار بازارهای ارز، خودرو و مسکن پرداختیم. قیمت دلار و خودرو در هفتهای که گذشت ثباتی نسبی را تجربه کردند. هر چند کارشناسان اتفاقاتی همچون رفع تحریمها را لازمه تداوم این ثبات در بلندمدت میدانند.
در بخش دوم این قسمت از چهارراه «احسان همتی» مهندس سازه و پژوهشگر تکنولوژیهای نوین لرزهای به سوالاتی درباره مقاومسازی خانهها در برابر زلزله پاسخ داد.
نخستین نکتهای که متقاضیان مسکن باید توجه داشته باشند این است که ایمنی صددرصدی در برابر زلزله وجود ندارد و از این رو اصطلاح «سازه ضدزلزله» که ممکن است برخی فروشندگان املاک به کار ببرند، صحیح نیست.
به گفته همتی، برای مقاومسازی بهتر خانه در برابر زلزله میتوان از تکنولوژیهای نوین مثل جداساز لرزهای استفاده کرد که ساختمان را اصطلاحا از زمین جدا میکند.
گروه دیگری از تکنولوژیهای نوین لرزهای همچون فیوز سازهای و مهاربند کمانش تاب (BRB) نیز فناوریهایی هستند که پس از زلزله امکان تعویض دارند و از این رو هزینه احیای ساختمان پس از وقوع حادثه را به شدت کاهش میدهند.
وی تصریح کرد سازههای بسیار کمی در ایران هستند که از این تکنولوژیها استفاده کردهاند. به طور مثال وی اشاره کرد شاید تعداد ساختمانهای با تکنولوژی BRB در ایران دورقمی باشد.
این کارشناس در پاسخ به تفاوت مقاومت متریال استفاده شده در آپارتمانها میگوید سازههای فولادی و بتنی پاسخ یکسانی در برابر زلزله میدهند. اما مزیت سازههای فولادی آن است که به دلیل پوشش ضدحریقی که روی آنها اجرا میشود، در برابر آتشسوزی مقاومترند. متریال غیرسازهای نیز نقشی در مقاومت در برابر زلزله ندارند.
نکته مهم دیگر آن است که بر خلاف باور عدهای که معتقدند خانههایی که در سالهای اخیر ساخته شدهاند کیفیت و ایمنی پایینتری دارند، همتی تاکید دارد قریب به اتفاق آپارتمانهای نوساز استاندارد بالاتری به قدیمیسازها دارند.
اجرای تکنولوژیهای نوین لرزهای نه تنها ممکن است به هزینههای ساخت اضافه نکند، بلکه حتی میتواند با بهینهسازی سازه هزینهها را کاهش دهد.
آپارتمانهای ساخته شده و قدیمی نیز امکان مقاومسازی در برابر زلزله را دارند.
به خریداران مسکن توصیه میشود در صورتی که ملکی با سنبنای بیش از ۱۵، ۲۰ سال انتخاب میکنند حتما پیش از خرید تاییدیه استحکام بنا را از یک مهندس دارای صلاحیت دریافت کنند.