قیمت طلا، نفت و فلزات چه واکنشی به تصمیم بزرگترین بانک مرکزی جهان نشان داد؟
شوک سنگین فدرال رزرو به بازارهای جهانی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 3 پسندیدن
بورسان-سروش بهرامی: روز گذشته پس از برگزاری جلسه کمیته بازار آزاد و تقویت احتمال افزایش نرخ بهره تا سال 2023 میلادی، بازارهای جهانی روند نزولی نسبتا شدیدی را تجربه کرد.
طبق انتظارات، سیاستهای پولی فدرال رزرو پس از این جلسه تغییری نداشت اما مقامات اعلام کردند که احتمال افزایش نرخ بهره تا سال 2023 میلادی افزایش یافته است. از 18 نفر مقامات این بانک، 13 نفر اعتقاد دارند که این پارامتر مهم تا 2 سال آینده روندی صعودی به خود خواهد گرفت.
از منظر تورم نیز مقامات فدرال رزرو معتقدند که افزایش قیمتها خیلی نگران کننده نیست و وضعیتی زودگذر خواهد بود. این بانک پیشبینی کرده است که تورم در انتهای سال 2021 به 3.4 درصد خواهد رسید و این در حالیست که در ابتدای سال پیشبینیها از تورم 2.4 درصد سخن میگفتند.
عقبنشینی طلا و کامودیتیها
قیمت اونس جهانی که همواره جدال سختی با نرخ بهره آمریکا دارد، از این اتفاق تاثیر منفی زیادی گرفت. این فلز گرانبها طی معاملات دو روز گذشته با کاهش بیش از 70 دلاری به حوالی 1770 دلار رسید. هر اونس نقره نیز کاهش 1.1 دلاری را تجربه کرد و به زیر 27 دلار سقوط کرد.
بیانیه فدرال رزرو علاوه بر فلزات گرانبها، کامودیتیها و شاخصهای سهام آمریکا را نیز هدف قرار داد. اکثریت بازارها پس از این بیانه فاز ریزشی به خود گرفتند.
در بازار کامودیتیها علاوه بر بیانه فدرال رزرو، تصمیمات و سیاستهای چین برای کنترل قیمت کامودیتیها در روزهای گذشته، این بازار را نیز اکثرا قرمز رنگ کرده است. کمیسیون نظارت و مدیریت داراییهای دولتی چین (ساساک) به شرکتها و مشاغل مختلف دستور داده است که موقعیتها و قراردادهای آتی خود را به این سازمان گزارش دهند. چین همچنین اعلام کرده که اداره ملی ذخایر غذایی و استراتژیک این کشور به زودی برخی از انبارها از جمله مس، آلومینیوم و روی را آزاد خواهد کرد. بر اساس این گزارش قرار است این اقلام از این پس به طور مستقیم در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد. همین اتفاق به سرعت بازارهای آتی معاملات کامودیتیها را با صفوف فروش مواجه کرد.
مس، روی، آلومینیوم و پلاتینیوم نیز از کامودیتیهایی بودند که از این اتفاق تاثیر زیادی گرفتند. مس که دوباره توانسته بود قیمتهای بالای 10 هزار دلار را ببیند، دوباره با کاهشی 5 درصدی به حوالی 9250 دلار رسید. آلومینیوم نیز پس از ریزش و برگشتی جزئی، قیمتهای زیر 2400 را لمس کرد.
روز گذشته با بیشتر شدن احتمال افزایش نرخ بهره و ریزش بازارهای مالی، شاخص دلار روند صعودی قابل توجهی به خود گرفت و به 92 واحد رسید. نفت برنت نیز که طی هفته قبل به اعداد بالای 75 دلار به ازای هر بشکه رسیده بود، با تعدیل قیمتی در حوالی 72 دلار آرام گرفت.
زنگ خطر برای کامودیتیها
دادههای منتشر شده از سمت Credit Impulse چین در ماه می 2021 میلادی به عنوان یک شاخص پیشران، سیگنالی از احتمال زیاد کاهش قیمت کامودیتیها داده است. اعمال محدودیت اعتباری شرکتها و تاخیر ایجاد شده در صدور مجوز انتشار اوراق قرضه مربوط به استانهای چین از عوامل این موضوع بوده که باعث افت شدید تقاضا برای کامودیتیها در میانمدت و بلندمدت خواهد شد.
به نظر میرسد با توجه به پارامترهای اقتصادی مهم و تصمیماتی که سیاستگذاران در پیش گرفتهاند، میتوان انتظار تعدیل قیمتی را برای کامودیتیها داشت.