سقوط آزاد شاخص سهام آمریکا
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
معاملات روز دوشنبه بازار سهام آمریکا با ریزش سهمگین در ادامه پایان هفته گذشته مواجه شد. به نظر میرسد سهام آمریکا سرانجام با واقعیت سیاست انقباضی شدید فدرال رزرو روبرو شده است. شاخص S&P500 روز گذشته با افت بیش از ۳ درصدی از کف یک ساله خود عبور کرد. شاخص نزدک همراه با ریزش دستهجمعی سهام غولهای تکنولوژی بیش از ۴ درصد افت کرد. آمازون افت بیش از ۵ درصدی و تسلا افت بیش از ۹ درصدی را در معاملات دیروز به ثبت رساندند.
همراه با بازار سهام بازارهای کالایی نیز شیب تند نزولی را تجربه کردند. قیمت مس تا کمتر از ۹۲۰۰ دلار بر هر تن افت داشت. در این میان دوباره اخبار قرنطینه چین در کاهش قیمت کالاها نیز اثرگذار بوده است اما نمیتوان اثر سیاستهای انقباضی فدرال رزرو بر اقتصاد جهانی را نادیده گرفت و به نظر میرسد فعلا بازارها با سیگنالهای فد نوسان کنند. فردا آمار تورم آمریکا برای ماه آوریل منتشر میشود که میتواند اثر قابل توجهی بر نوسان بازارها داشته باشد. در حالیکه فدرال رزرو به دنبال وضعیت مناسب بازار کار برای مهار تورم سیاستهای شدید انقباضی را در پیش گرفته است اگر سیگنالی از رشد بیشتر تورم منتشر شود احتمال تشدید سیاستهای انقباضی از سمت فد وجود دارد.
در این میان برخی تورم ماه گذشته را سقف تورم سالانه مطرح کردهاند و به احتمال افت شاخص قیمت مصرفکننده در آمریکا اشاره میکنند که این موضوع میتواند سیگنالی برای کاهش شدت سیاست انقباضی فدرال رزرو باشد. برخی دیگر اما احتمال رشد بیشتر تورم به خصوص در بخش مواد غذایی و انرژی را محتمل میدانند که میتواند در تصمیمات آتی فدرال رزرو برای تشدید سیاستهای انقباضی اثرگذار باشد.
در این میان در خصوص اثر سیاستهای فد نیز اختلاف نظر وجود دارد برخی با توجه به بیاثر بودن سیاستهای فد در کنترل تورم (با توجه به مشکلات سمت عرضه) انقباض شدید بانک مرکزی آمریکا را عاملی برای رکود تورمی در اقتصاد جهانی میدانند. عدهای دیگر نیز فدرال رزرو را در مهار تورم موفق میدانند و اما احتمال ایجاد رکود را پررنگ میدانند. برخی دیگر نیز عنوان میکنند که فدرال رزرو میتواند به سلامت اقتصاد آمریکا را از مرحله بحرانی کنونی عبور دهد.
اثر این سناریوهای برای بورس تهران نیز دارای اهمیت است. سیاستهای انقباضی فدرال رزرو آمریکا میتواند اثر منفی خود را در اقتصاد جهانی و همچنین تقاضای کامودیتیها منعکس کند. در نتیجه افت قیمت کالاها سیگنال ناامیدکننده برای بورس تهران است. باید منتظر ماند که آیا کالاها به افت بیشتر خود ادامه میدهند یا خیر؟ در پی سیاستهای انقباضی فد بازارهای مجال بر بازارهای سفتهبازی تنگتر خواهد شد و در این میان رمزارزها نیز طی همین یک هفته افت سنگین را تجربه کردهاند (قیمت بیتکوین به ۳۲ هزار دلار رسیده بود). پررنگ شدن احتمال رکود یا ادامهدار شدن تورم با وجود سیاست انقباضی بانک مرکزی آمریکا میتواند پالس مثبت به طلا دهد.