ریزشهای بیشتری در راه است؟
سیگنال نرخ اوراق قرضه آمریکا به بازارها
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 4 پسندیدن
بورسان- سروش بهرامی؛ طی ماههای گذشته و پس از خروج اقتصادهای جهانی از شوک بحران کرونا با استفاده از سیاستهای انبساطی و حمایتی دولتها برای به حرکت درآمدن چرخ تولید، اکنون تورم بالایی گریبانگیر کشورهای توسعه یافته شده است. از این رو بانکهای جهانی و در صدر آنها فدرال رزرو، اقدام به اجرای سیاستهای انقباضی برای کنترل افزایش قیمتها کردهاند.
در همین جهت، بازارهای جهانی که در بیش از یک سال گذشته افزایشهای چشمگیری را داشتند و قیمت کامودیتیها نیز به سقفهای تاریخی خود نزدیک شدند، روزهای سختی را پشت سر میگذارند. برای مثال نفت برنت که توانسته بود به حوالی ۱۲۸ دلار به ازای هر بشکه برسد، تا زیر ۱۰۰ دلار نیز سقوط کرد و اکنون در کانال ۱۰۵ دلاری نوسان میکند. مس نیز که قیمتهای ۱۰۸۵۰ دلار را لمس کرده بود، اکنون به زیر ۸۰۰۰ دلار رسیده است و طلا نیز با از دست دادن کف ۱۸۰۰ دلاری خود، حوالی ۱۷۴۰ دلار به ازای هر انس درحال معامله است.
طی هفتههای گذشته صحبت از احتمال ورود اقتصاد جهانی به رکود بسیار افزایش بافته بود و بسیاری اعتقاد داشتند که این موضوع فدرال رزرو را برای افزایش تهاجمی نرخ بهره در ماه آینده مردد خواهد کرد هرچند که سیاستگذاران هدف اصلی خود را بدون توجه به پارامتر دیگری، کنترل تورم عنوان کرده بود. روز جمعه اما نرخ بیکاری به عنوان یکی از اصلیترین شاخصههای رکود منتشر شد و با ثبت عدد ۳.۶ درصدی در حد انتظارات و مقدار ماه گذشته عمل کرد و کمی از پیشبینیها برای ورود به یک رکود سنگین را کمرنگ کرد. این موضوع البته به معنای از بین رفتن کامل تهدید رکود نیست زیرا زمانی که به دادههای تاریخی مراجعه میکنیم، نرخ بیکاری با یک تاخیر زمانی ایجاد شده است.
انتظار سرمایهگذاران برای تورم بالاتر
روز چهارشنبه هفته جاری نرخ تورم آمریکا برای ماه ژوئن منتشر میشود و حالا که نگرانژ از احتمال رکود کاهش یافته است، دست فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره بازتر از قبل خواهد بود. در صورتی که نرخ تورم برای این ماه بیشتر از انتظارات باشد، به احتمال بسیار بالایی بار دیگر شاهد افزایش ۰.۷۵ درصدی نرخ بهره باشیم و این موضوع میتواند بازارهای جهانی و کامودیتیها را با چالشی جدی مواجه کند.
اگر به نرخ سررسید اوراق قرضه ۱۰ ساله و ۲ ساله آمریکا نگاهی بیندازیم، برای سومین بار از ماه مارس، نرخ ۲ ساله از ۱۰ ساله پیشی گرفته است. طبق آخرین دادهها نرخ بازده تا سر رسید اوراق ۱۰ ساله آمریکا به زیر ۳ درصد رسیده و عدد ۲.۹۶۳ را نمایش میدهد و این درحالی است که نرخ سررسید اوراق ۲ ساله این کشور در ۳.۰۳۳ درصد قرار دارد. این موضوع نشان میدهد که سرمایهگذاران در حال فروش اوراق دوساله خود هستند و تمایل بیشتری برای خرید اوراق ۱۰ ساله دارند. دلیل این موضوع را میتوان در انتظارات سهامداران پیدا کرد. در چنین مواردی مشخص است که فعالان بازارهای مالی انتظار تورم بالاتری را میکشند که این موضوع میتواند واکنشهای جدیتری را از سمت فدرال رزرو برای افزایش بیشتر نرخ بهره ایجاد کند.
اکنون اما همه نگاهها به روز چهارشنبه دوخته شده است و باید منتظر ماند و دید که آیا نرخ تورم آمریکا بیش از پیش میتازد یا خیر.
واکنش بورس تهران چه خواهد بود؟
طی یکسال گذشته، رشد قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی یکی از محرکهایی بود که برخی از صنایع بزرگ مانند شرکتهای معدنی، پتروشیمی، پالایشی و... شد. در آن زمان نیز بسیاری صحبت از شروع یک سوپرسایکل در قیمت برخی از کالاهای پایه به خصوص مس میکردند و فارغ از اینکه آیا سوپرسایکلی اتفاق افتاد یا خیر، اکنون ریزش قیمتها همه را نگران کرده است و نبود چشمانداز مثبتی در این زمینه این نگرانی را تشدید میکند.
بورس تهران نیز نگاه خود را به روز چهارشنبه دوخته است. فعالان بازار سرمایه قطعا به این موضوع توجه ویژهای خواهند داشت زیرا کاهش قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی، تاثیر مستقیمی بر وضعیت فروش و سودآوری بر شرکتهای صادراتی کشور خواهد داشت. از این رو میتوان انتظار داشت که یکی از متهمان اصلی بیرمقی بورس تهران این موضوع باشد.