در این قسمت از چهارراه به بحران میکروچیپها و اثر مخرب آن بر صنعت خودروی جهان پرداختیم. از این رو ورود نخستین خودروهای وارداتی به کشور پس از ۴ سال احتمالا در خلال کمبود جهانی خودرو انجام خواهد شد. در بخش دوم همراه با آرمان علایی، عضو تحریریه بورسان به نکات اجاره خانه میپردازیم.
چرا خرید خودرو در دنیا سخت شده است؟
آزادسازی واردات خودرو برای اولین بار از سال ۹۷ اگرچه خبری خوب برای بازار و متقاضیان خرید اتومبیل است، اما شانس چندان با ما همراه نبوده و این اتفاق مثبت در میانه کمبود خودرو در دنیا میافتد. ماههاست خرید خودرو در دنیا - چه نو یا دست دوم - دشوارتر از حد معمول شده است. ماجرا آن است که تولیدکنندگان با کمبود ریزتراشه مواجهاند و به همین دلیل سرعت تولید کاهش پیدا کرده است و تعداد کمی خودروی نو در دسترس است. در نتیجه آن، برخی خودروسازان همچون مرسدس بنز تحویل محصولات خود را به تاخیر انداختهاند. فورد و جنرال موتورز همین سه ماه پیش برخی کارخونهها را به طور موقت تعطیل کردند. علاوه بر رشد قیمت خودروهای نو، قیمت خودروهای کارکرده نیز چنان رشد کرده که برخی کارشناسان از آن به نام حباب قیمت ماشینهای کارکرده یاد میکنند.
دلایل شکلگیری بحران میکروچیپ
افزایش تقاضا برای لوازم الکترونیکی در طول همهگیری کرونا و کاهش عرضه گاز نئون موردنیاز برای ساخت میکروچیپها پس از جنگ اوکراین -که ۶۰ درصد گاز نئون دنیا را تولید میکند- در کنار مواردی همچون کولاک شدید در تگزاس و آتش گرفتن یک کارخانه سازنده نیمههادیها در ژاپن از دلایل شکلگیری بحران میکروچیپ هستند.
در حال حاضر ریزتراشهها به اندازه فولاد، آلومینیوم و پلاستیک برای ساخت خودرو ضروری محسوب میشوند. هر خودرو چند ده ریزتراشه دارد که برای کنترل قطعات استفاده میشوند. از بالابر پنجره گرفته تا سیستمهای GPS، صفحه نمایش، مدیریت سوخت و کنترل پایداری، همه مدیون وجود ریزتراشهها هستند. وسایل نقلیه لوکس و ماشینهای دارای تجهیزات پیشرفته مانند سیستمهای ایمنی پیشرفته و ویژگیهای کمک راننده ممکن است بالغ بر ۱۰۰ میکروچیپ داشته باشند.
سه راهکار خودروسازان
غولهای اتومبیلسازی دنیا در مواجهه با این بحران عموما سه مسیر را در پیش گرفتهاند:
۱) تاخیر در تحویل خودرو و تعطیلی موقت کارخانهها
۲) حذف برخی آپشنها و تجهیزات خودروها
۳) در اولویت قرار دادن تولید خودروهای نو و لوکستر
خبر بد برای واردات خودروهای کارکرده
با توجه به آنکه احتمالا واردات خودرو به ایران با سقف قیمتی و محدودیت حجم موتور همراه باشد، یکی از راهکارها برای واردات خودرو در محدوده قیمتی مجاز وزارت صمت، پیشنهاد وارد کردن خودروهای کارکرده به کشور بود. اما قیمت خودروهای کارکرده در دنیا چنان در ماههای گذشته افزایش یافته است که حتی شاهد اتفاقی عجیب در این بازار هستیم: در برخی موارد قیمت یک ماشین دست دوم از یک ماشین کاملا نو بیشتر شده است! چراکه مشتریان نمیدانند چه مدت پس از ثبت سفارش، خودروی نوی خود را تحویل خواهند گرفت. از این رو اقبال در دنیا به سمت ماشینهای کم کارکرد رفته است.