از مهاجرت به افغانستان تا سیگنالفروشی بیتکوین
خبرنامه اقتصاد ایران - یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
مهر تایید رهبری بر مسیر مذاکرات؟
امروز رهبر انقلاب در سالروز قیام ۱۹ دی ۱۳۵۶ بیان کردند: «اینکه با دشمن مذاکره و صحبت کنیم و تعامل کنیم یک حرف دیگر است اما در مقابل زورگویی و حرف دشمن تسلیم نشدیم و نمیشویم». معاملهگران ارز این موضوع را به نحوی تایید مسیر مذاکرات از سوی رهبری تلقی کردند و شاهد افت ۴۰۰ تومانی قیمت دلار تا ۲۷۶۰۰ تومان بودیم. سایر بازارها نیز مسیر حرکت دلار را رهگیری کردند. شاخص کل بورس نزدیک به ۲ درصد افت را تجربه کرد، سکه بورسی به زیر مرز ۱۲ میلیون تومان رفت و معاملات آتی صندوق طلا نیز شاهد شکلگیری صف فروش بود. واکنش بورس به اخبار مثبت برجامی در نوع خود حائز اهمیت است. سرمایهگذاران حقیقی نزدیک به ۵۵۰ میلیارد تومان دیگر از سرمایه خود را از بورس خارج کردند و ۱۹۰ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند.
رای نگرانکننده مجلس به بودجه رئیسی
در حالی که پیشتر گمان میرفت دولت و مجلس اختلاف چندانی با یکدیگر نداشته باشند؛ اما لایحه بودجه 1401 با 174 رای موافق، 76 رای مخالف و شش رای ممتنع از مجموع 261 نماینده حاضر در صحن رای آورد تا بدین ترتیب 30 درصد مجلس با اولین سند بودجه دولت رئیسی مخالفت کنند. این مخالفتها دلایل متعددی داشت؛ اما به نظر مساله اساسی یک چیز بود: تورم ناشی از حذف ارز 4200 . طبعا مخالفت بخش مهمی از مجلس با این سیاست دولت به معنای آن است که فرآیند اجرایی حذف ارز 4200 هنوز نیازمند گفتگو است.
چگونه یک شبه پولدار شویم؟
سیگنال و پکیجفروشی پدیدهای است که با داغ شدن بورس در سالهای اخیر پا به عرصه ظهور گذاشت و از این طریق سودهای هنگفتی را به سمت گروه خاصی از افراد سرازیر کرد. جریان سیگنالفروشی در رمزارزها به دلیل داغ و ترند بودن آنها در حال حاضر اهمیت بیشتری دارد. شاید کانالهای VIP و خریدن سیگنال به بسیاری از افراد در جهت کسب سود کمک کرده باشد، اما واقعیت این است که در اکثر موارد برآیند سود و زیانهای ایجاد شده در این کانالها به سمت صفر میل میکند. سرمایهگذرانی که از این سیستم استفاده میکنند در زمان ریزشها به دلیل عدم داشتن علم و آگاهی کافی، دچار نگرانی شدیدی میشوند و شروع به رفتارهای هیجانی خواهند کرد که در مجموع به ضرر آنها خواهد بود. بسیاری افراد تمایل دارند که یک شبه راه صد ساله را طی کنند و در واقع این موضوع پاشنه آشیل آنها خواهد بود. بنابراین تازمانی که همچین نیازی وجود دارد امکان سودجویی و سواستفاده کردن و یا کانالهای سیگنال فروشی نیز وجود خواهد داشت.
کنترل بورس و دلار در دست دولت
برجام میتواند مسکنی برای زخمهای عمیق اقتصاد ایران باشد یا اینکه مسیر را برای شکوفایی و عبور از بحرانهای کنونی باز کند. تقریبا همه کارشناسان اقتصادی بر این عقیدهاند که برجام به تنهایی دوای دردهای اقتصاد ایران نیست. شاید حتی ابزار خطرناکی باشد که در دست دولت میافتد و مشابه با دولت نخست روحانی از برجام و ارزهای نفتی برای سرکوب دلار استفاده کند. در عین حال با بالا نگه داشتن نرخ سود، تورم را به صورت مصنوعی پایین نگه دارد. در چنین شرایطی نباید انتظار رونقی از بورس داشت و اما مصیبتهای سالهای اخیر دوباره در آیندهای نهچندان دور برای اقتصاد کشور تکرار میشود.
ایرانیها چرا به افغانستان مهاجرت میکنند؟
وزیر خارجه طالبان دیروز در رأس یک هیأت بلندپایه ٢٦ نفره وارد تهران شد. سفری که از همان آغاز با حواشی همراه بود. گفته شد که سفیر سابق افغانستان در ایران با آمدن طالبان به تهران، کشور را ترک کرد و سفارت افغانستان به طالبان تحویل شد، این درحالی است که هنوز ایران طالبان را به رسمیت نشناخته است. واکنشهای تند به این سفر منجر به پاسخگویی وزارت امور خارجه شد. براساس اعلام وزارت امور خارجه در این سفر، دو طرف درباره همکاریهای سیاسی و اقتصادی مذاکره کنند. وزارت خارجه تأکید کرده که قرار است درباره موضوعات مختلف اقتصادی و تجاری از قبیل همکاریهای بانکی، بازارچههای مرزی، معادن، تجارت و همکاریهای ورزشی توافقاتی حاصل شود. پیگیریها در این زمینه از سازمان توسعه تجارت بینتیجه ماند و بنا بر این شد که وزارت صمت ماحصل هرگونه مذاکره تجاری در این زمینه را برعهده بگیرد. نکته آن است که تقریبا تجار نیز به سبب حساسیت موضوع، از اظهارنظر در این زمینه امتناع کردند و تنها دو اظهارنظر ازسوی بخش خصوصی در این زمینه مطرح شد. گفته میشود معادن افغانستان برای ایران جذابیت دارد و اخباری مبنی بر مهاجرت برخی از معدنکاران ایران به کابل و زمزمههایی از ورود ذوبآهن به افغانستان شنیده میشود.
اخباری که نباید از دست داد:
بوی توافق سعودیها را به وین کشاند