ریشهیابی هیجان بازار ارز
ترس دلار از قطعنامه واقعی است؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 4 پسندیدن
بورسان: نرخ دلار در معاملات غیررسمی روز گذشته تا مرز ۳۳ هزار تومان نیز رشد داشت. در عین حال شایعاتی در خصوص برگزاری جلسه فوقالعاده مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص مذاکرات و تحریم دیروز برگزار شده است. دلار دوباره در حال واکنش به اخبار سیاسی پیرامون مذاکرات و تحریم است. اما در شرایطی که اقتصاد کشور نیز در وضعیت فعلی نیز تحریم است علت واکنش هیجانی دلار چیست؟
گرچه اصلاحات اقتصادی دولت رییسی امید به بهبود نسبی وضعیت اقتصادی و کاهش التهاب را به وجود آورده بود اما طی هفتههای گذشته دوباره با کمرنگ شدن احتمال احیای برجام و مهمتر از آن احتمال اجماع بینالمللی علیه پرونده هستهای ایران دوباره نرخ دلار به عنوان دماسنج سیاسی اقتصاد کشور اوج گرفت. گرچه نرخ دلار در بازار رسمی اختلاف فاحشی با نرخ دلار غیررسمی و کانالهای تلگرامی دارد با این حال تب بالای بازار آزاد ارز نگرانی زیادی را به وجود آورده است. این نگرانی به حدی اوج گرفته که دیروز شاهد رکورد خرید سکه و صندوقهای طلا در بورس بودیم که نشان از اوجگیری انتظارات تورمی بود.
داستان « فصل هفتم » چیست؟
شایعهای مطرح شده که روز گذشته برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح خروج ایران از NPT (معاعهده منع گسترش سلاح هستهای) را ارائه دادهاند. گرچه همچنان شایعاتی در خصوص مخالفت برخی از اعضای مجمع با این طرح به گوش میرسد با این حال هراس از چنین اقدامی و صدور دوباره قطعنامه علیه کشور شاید مهمترین دلیل اوجگیری نرخ دلار بود. قطعنامه شورای حکام علیه ایران در روز چهارشنبه و چنین شایعاتی از صحبتهای سیاسیون این نگرنی ایجاد کرده که مسیر برای قطعنامههای بعدی علیه ایران و حتی اوج گرفتن اختلافات ایجاد کند. به این ترتیب حتی نگرانی از ورود دوباره ایران به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد وجود دارد.
ایران کشوری که بدون جنگ از فصل هفتم خارج شد
کشورهایی که ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار میگیرند به عنوان مخل امنیت و صلح جهانی شناخته میشوند. ایران پیش از این تجربه قرار گرفتن ذیل فصل هفتم را داشت. با این حال در روند توافق هستهای (برجام) ایران شاید تنها کشوری بود که به فاصله چند سال و بدون درگیری نظامی توانست از این فصل هفتم خارج شود. برای مثال عراق در سال ۹۶ پس از ۲۷ سال در حالی از فصل هفتم منشور سازمان ملل خارج شد که ۱۴ سال از تغییر رژیم این کشور میگذشت. بر این اساس برخی خروج ایران از ذیل فصل هفتم در سال ۹۴ را اتفاقی کاملا شگرف و معجزهآسا میدانند. کارشناسان مطرح میکنند قرار گرفتن ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل توسل به اصول ۴۱ و ۴۲ را مشروعیت میبخشد. در اصل ۴۱ تحریم و قطع روابط سیاسی و اقتصادی و سایر موارد مطرح است. در اصل ۴۲ اما امکان استفاده از نیروی نظامی علیه کشور ذیل فصل هفتم نیز مطرح میشود.
بر این اساس واکنش تند دلار در روزهای گذشته را برخی از کارشناسان نگرانی از ادامه رخدادهای نامطلوب سیاسی و احتمال صدور قطنامه شورای امنیت و قرار گرفتن ایران ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل مرتبط میدانند که میتواند اثرات ویرانکنندهای را بر اقتصاد ایران داشته باشد و حتی سناریوهای بسیار بدبینانه را نیز پیش روی کشور قرار دهد. کمتر کشوری صرفا از راه مذاکره سیاسی (پیرامون برجام) مشابه ایران و بدون گزینه جنگ و اشغال توانسته از ذیل فصل هفتم خارج شود.