اکونومیست: بیشترین افزایش هزینه زندگی در دنیا برای تهران بوده است
گرانترین و ارزانترین شهرهای دنیا برای زندگی کدامند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان : واحد اطلاعات اکونومیست سالی دو مرتبه با بررسی قیمتهای ۲۰۰ کالا در ۱۷۳ شهر دنیا، گرانترین و ارزانترین شهرهای دنیا را برای زندگی معرفی میکند. در آخرین گزارش این واحد تلآویو، پایتخت رژیم صهیونیستی، تبدیل به گرانترین شهر دنیا برای زندگی شده است و تهران هم ضمن این که در بین کل شهرهای دنیا بیشترین صعود در افزایش هزینه زندگی را داشته، بیست و نهمین شهر گران دنیا برای زندگی شده است. با این رشد عجیب، هزینه زندگی در تهران تنها ۲۰ درصد از نیویورک کمتر است.
افزایش کمسابقه هزینه زندگی انسانها
به گفته واحد اطلاعات اکونومیست، شاخصWCOL که نشاندهنده سطح هزینه زندگی در شهرهای مختلف است، همچنان نسبت به تغییرات ناشی از شیوع کرونا که هزینه زندگی در شهرهای بزرگ جهان را بالا میبرد، حساس است. اگرچه اکثر اقتصادها به واسطه واکسیناسیون در حال بهبود هستند، اما شهرهای بزرگ جهان همچنان رشد هزینه زندگی را تجربه میکنند. افزایش موارد ابتلا به کرونا که باعث ایجاد محدودیتهای اجتماعی مجدد میشود، در بسیاری از شهرها باعث اختلال در عرضه کالا و در نتیجه کمبود کالا و رشد قیمت آنها میشود.

داده های این نظرسنجی اکونومیست بین ۱۶ آگوست تا ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۱ جمعآوری شده است؛ یعنی زمانی که هزینه حمل کالاها از چین به ایالات متحده به شدت افزایش یافته و در نتیجه منجر به افزایش قیمت کالاها شده بود. این شاخص اکونومیست که هزینه زندگی شهرهای مختلف را در برابر هزینه زندگی در شهر نیویورک میسنجد، به وضوح تأثیر موارد مذکور را نشان میدهد.
در بین کل شهرهایی که برای آنها دادههای قابل مقایسه وجود دارد (البته به جز چهار شهری که از تورم بسیار بالا رنج میبرند، یعنی کاراکاس، دمشق، بوئنوس آیرس و تهران) متوسط قیمت کالاها و خدمات تحت پوشش شاخصWCOL در حالی ۳.۵ درصد افزایش یافته که سال گذشته در مدت مشابه تنها ۱.۹ درصد افزایش داشت.
همچنین شاخص دستههایی مانند تفریح، تنباکو و لوازم مراقبت شخصی افزایش تندی داشته است. در سمت مقابل لباس تنها دستهای بوده که با افت شاخص قیمت مواجه شده است. البته به نظر میرسد این افت شاخص بیشتر به دلیل رشد بالای قیمت لباس در نیویورک، به عنوان شهر مرجع برای مقایسه قیمتها، باشد.

۷ نکته از شاخص هزینه زندگی اکونومیست
هزینه حمل و نقل با افزایش ۳.۸ درصدی در بین ده دستهبندی شاخص هزینه زندگی اکونومیست، بیشترین رشد را تجربه کرده است. این اتفاق در پی افزایش ۲۱ درصدی متوسط قیمت هر لیتر بنزین در جهان بوده است. هر چند که هزینه حمل و نقل عمومی تقریبا ثابت مانده است.
شاخص هزینه زندگی شهرها (WCOL index)، بیشترین رشد طی پنج سال گذشته را داشته است. به طوری که در حالی شاهد رشد ۳.۵ درصدی قیمتها بر اساس ارزهای محلی هستیم که این عدد در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ تنها ۱.۹ درصد و در سال ۲۰۱۹ هم ۲.۸ درصد بوده است.
به اعتقاد اکونومیست ۳ دلیل اصلی این تورم، مشکلات زنجیره تامین، تغییرات نرخ ارز و تغییر تقاضای مصرفکننده بوده است. سریع ترین افزایش در شاخص WCOL برای حمل و نقل بوده است که به واسطه رشد ۲۱ درصدی قیمت هر لیتر بنزین رخ داده است.
تل آویو، پایتخت رژیم صهیونیستی، برای اولین بار در صدر ردهبندی WCOL قرار گرفته و آن را تبدیل به گرانترین شهر جهان برای زندگی کرده است. این شهر اسرائیلی سال گذشته از جایگاه پنجم صعود کرد و با سبقت از پاریس، همراه با پایتخت سنگاپور به رتبه دوم رسید. رشد هزینه زندگی در تل آویو عمدتا به علت رشد تند قیمت ارز است. همچنین قیمت ملک (که در محاسبه این شاخص لحاظ نشده است) افزایش یافته است.
مانند سال گذشته، امسال هم تهران بیشترین رشد جهان در هزینه زندگی را داشته است. به طوری که تهران از رتبه ۷۹ گرانترین شهرهای دنیا به رتبه ۲۹ رسیده است. به اعتقاد اکونومیست اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران که منجر به کمبود کالا و در نتیجه افزایش قیمت کالاها به ویژه کالاهای وارداتی شده است، علت اصلی این رشد سرسامآور هزینه زندگی در تهران است. شاخص هزینه زندگی در تهران با افزایش عجیب ۱۹ واحدی به عدد ۸۱ رسیده است.
اکثر شهرهای ایالات متحده در مقایسه با سال گذشته در رتبهبندی افت کردهاند و شاهد کاهش هزینههای زندگی هستند. این اتفاق در پی واکنش دولت آمریکا به شیوع کرونا رخ داده است. دولت آمریکا با تزریق پول بیشتر به اقتصاد این کشور، منجر به پایین آمدن ارزش دلار در مقایسه با ارزهای اروپایی و آسیایی شده است. به عنوان مثال تورم حمل و نقل در آمریکا به طور چشمگیری پایینتر از متوسط جهانی بوده است.
دمشق (سوریه) و طرابلس (لیبی) که ارزانترین شهرهای جهان هستند، هر دو با چالشهای اقتصادی و سیاسی مواجهاند.