پس از احیای برجام چقدر طول میکشد تحریمها رفع شوند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
بورسان: به نظر میرسد راهی تا احیای برجام نمانده است. پنجمین دور مذاکرات وین با این خبر به پایان رسید که «احتمال دارد دور بعدی گفتوگوها، دور پایانی باشد». این را عراقچی، رئیس هیات کشورمان گفت و البته سایر حضار در این نشست از جمله انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا نیز چنین احتمالی را تایید کردند. از این رو اگر در جلسات آتی (که از آخر هفته بعد از سر گرفته میشوند) روند مثبت مذاکرات حفظ شود، باید تا کمتر از دو هفته دیگر انتظار بازگشت آمریکا به برجام را داشت.
حال سوالی که پیش میآید آن است که از زمان نهایی شدن توافق، چه مدت زمان خواهد برد تا تحریمها برداشته شود؟ کوروش احمدی، دیپلمات اسبق ایران در سازمان ملل متحد و کارشناس ارشد روابط بینالملل در گفتوگو با بورسان به این سوال چنین پاسخ داد:
در دور قبل شش ماه طول کشید تا ایران برنامه هستهای خود را مطابق تعهداتی که ذیل برجام پذیرفته بود ساماندهی کند. یعنی حدود 10 تن اورانیوم غنیشده زیر 5 درصد را به خارج بفرستد (بفروشد یا انبار کند) و حدود 300 کیلو را نزد خود نگه دارد، تعداد سانتریفیوژها را به 5060 عدد در نطنز کاهش دهد، غنیسازی در فردو را متوقف کند و در رآکتور اراک نیز تغییراتی دهد. این کارها حدود شش ماه طول کشید: توافق در 23 تیر 94 نهایی و در 26 دی رسما وارد مرحله اجرایی شد.
اکنون ممکن است شرایط به لحاظ فنی آسانتر از زمان باشد. اما میتوان گفت موضوع بیشتر بر سر چند هفته و چند ماه است. یعنی احتمالا چند ماه طول خواهد کشید تا ایران برنامه هستهای خود را با تعهداتی که در جریان مذاکرات فعلی میپذیرد تطبیق دهد. از این رو شاید اگر بگوییم این فرآیند چند ماه طول میکشد چندان اغراق نکردهایم.
بخشهایی دیگر از مصاحبه این دیپلمات اسبق با بورسان را در لینکهای زیر بخوانید:
موضوعات سخت باقیمانده در مذاکرات وین کدامند؟