از فرصت‌های منطقه‌ای تا بی رمقی بورس

خبرنامه اقتصاد ایران - یکشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۱

خبرنامه اقتصاد ایران - یکشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۱
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • پسندیدن

فرصت برجامی ایران پس از سفر بایدن

سفر جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات‌متحده به منطقه خاورمیانه را می توان از چند زاویه مورد تحلیل قرار داد. تلاش برای ایجاد یک ائتلاف ضد ایرانی با محوریت اعراب و اسراییل، اطمینان از تامین امنیت انتقال انرژی از خاورمیانه و درخواست از ریاض برای افزایش عرضه نفت در میانه بحران اوکراین و تلاش برای کاهش قیمت ‌انرژی در جهان از مهم‌ترین اهداف سفر بایدن به خاورمیانه بود. با این حال به نظر می‌رسد دستاورد سفر بایدن به منطقه برای سعودی‌ها «تقریبا هیچ» بود . اکنون دستگاه سیاست‌خارجی ایران باید از فرصت ناامیدی اعراب از آمریکا استفاده کرده و ضمن پیشبرد مذاکرات منطقه‌ای با عربستان، مذاکرات مهم برجام را نیز به نتیجه رسانده و منافع خود در این توافق را به حداکثر برساند.

بی‌برقی با صنعت ایران چه می‌کند؟

چند سالیست کشور در تابستان‌ها با کسری برق مواجه است. به نظر می‌رسد به خاطر اعتراض‌های بیشتر بخش خانگی در اثر قطع برق، در سال جاری بیشتر خاموشی به سمت صنعت سوق داده شده است؛ به طوری که بسیاری از کارخانه‌ها حداقل یک روز در هفته را به خاطر بی‌برقی تعطیل هستند. از سوی دیگر، قیمت نسبی پایین انرژی در بلندمدت باعث وابستگی شدید فرایند تولید به انرژی شده که اتفاقاً به اشتغال نیروی کار هم ضربه زده است. بنابراین قطعی‌های برق در کوتاه‌مدت ضربه سنگینی به صنایع داخلی می‌زند ، بدون این که بهبودی در رفتار بلندمدت آن‌ها و بهره‌وری انرژی‌شان ایجاد کند.

چرا امارات به ائتلاف ضدایرانی نپیوست؟

همزمان با سفر منطقه‌ای بایدن به خاورمیانه و دیدار با مقامات اسرائیل و عربستان سعودی، برخی از کشورهای عربی از جمله امارات متحده عربی تلاش کرد تا موضعی متفاوت از ائتلاف ضدایرانی به خود بگیرد. در همین زمینه انور قرقاش، وزیر مشاور امارات متحده عربی در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان با بیان اینکه ابوظبی به دنبال بازسازی روابط با ایران است، گفت ابوظبی پذیرای ایجاد محور علیه هیچ کشوری در منطقه به‌ویژه ایران نیست. این اظهارنظر البته تنها منوط به این کشور نیست و حتی فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان اعلام کرد که چیزی به اسم «ناتوی عربی» وجود ندارد و صحبتی درباره ایجاد ائتلاف منطقه‌ای با اسرائیل در نشست جده مطرح نشده است و اگر هم چنین صحبتی وجود داشته باشد، عربستان در هیچ گفت‌وگویی درباره آن شرکت نخواهد کرد. دیگر کشورها همچون مصر و اردن نیز در تلاش هستند که روابط خود با ایران را گسترش دهند و سایر کشورهای عربی نیز نسبت به تشکیل ائتلاف ضدایرانی سکوت کرده‌اند. دکتر رحمن قهرمانپور، متخصص مسائل بین‌الملل و کامران کرمی، سرگروه خلیج فارس در مرکز مطالعات صلح بر این نکته تأکید می‌کند که کشورهای عربی دریافته‌اند که موضع‌گیری علیه ایران می‌تواند برای آنها گران تمام شود. بنابراین آنها به دنبال تنش‌زدایی با ایران هستند و دیگر چندان حسابی روی سیاست‌های آمریکا در خاورمیانه باز نمی‌کنند.

نقش افزایش نرخ بهره بین بانکی در ریزش بورس تهران

بورس تهران از ابتدای خرداد ماه سال جاری و پس از گذشت دو ماه صعودی، حال و روز خوشی را سپری نمی‌کند و ریزش‌های بدون توقف آن سهامدارانی را که خستگی دو سال گذشته را بر دوش می‌کشند، آزرده خاطر کرده است. برای ریزش این روزهای بورس دلایل بسیار متفاوتی مطرح می‌شود. از ریزش بازارهای جهانی و به حاشیه رفتن مذاکرات هسته‌ای گرفته تا دخالت‌های دولت در بورس کالا و جلوگیری از افزایش قیمت محصولات شرکت‌ها. در این بین اما به نظر می‌رسد یکی از عواملی که نقش مهمی را در این ریزش بازی می‌کند، نادیده گرفته شده است . روز گذشته نرخ سود بین بانکی منتشر شد و با ثبت عدد ۲۱.۱۴ درصدی، سقف ۲۰ ماهه خود را جابجا کرد. نرخی که می‌تواند سیگنال‌های مهمی از سیاست‌های پولی بانک مرکزی و دولت داشته باشد.

نکات مهم در فضای بی‌رمقی بورس

شاخص کل بورس تهران امروز در شرایطی افت ۰.۷ درصدی را تجربه کرد که ارزش معاملات همچنان در سطوح پایینی قرار داشت. رکود نسبی معاملاتی بورس تهران به عقیده برخی در نتیجه ریزش قیمت‌ها در بازار جهانی و به عقیده عده‌ای دیگر در نتیجه رشد نرخ سود در بازار بین بانکی و اثرات آن بر کل بازارها است. در فضای رخوت‌انگیز بورس تهران اما برخی از نکات جالب توجه وجود دارند که می‌تواند در کسب بازدهی به سرمایه‌گذاران کمک کند.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر