خبرنامه اقتصاد ایران - شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱
زنگ خطر ۱۰ میلیارد دلار خروج سرمایه در ۹ ماه
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 1 پسندیدن
چرا خونریزی در اقتصاد ایران متوقف نمیشود؟
سالهاست زنگ خطر کاهش سرمایهگذاری در اقتصاد ایران به صدا درآمده است. در این شرایط که اقتصاد ایران به شدت به سرمایهگذاری نیاز دارد، وضعیت اقتصاد کلان و روابط بینالملل کشور هر ساله میلیاردها دلار سرمایه را از کشور فراری میدهد. گزارش بانک مرکزی درمورد نماگرهای اقتصادی پاییز ۱۴۰۰ هم نشان میدهد ده میلیارد دلار خروج سرمایه فقط در نهماهه سال ۱۴۰۰ رخ داده است. این حد از خروج سرمایه در شرایطی که سرکوب ارزی چندانی هم در کار نیست، زخم عمیقی را در پیکره اقتصاد ایران نشان میدهد.
کلید قفل برجام
المانیتور مینویسد در حالی که به نظر میرسد ایالات متحده و ایران بر سر تحریمهای سپاه پاسداران به بنبست رسیدهاند، یک راه خروج برجام از بنبست میتواند در سیاستهای منطقهای ایران، از جمله مذاکرات تهران با عربستان باشد. باربارا اسلاوین، مدیر «ابتکار آینده ایران» در شورای آتلانتیک هم در مصاحبه با المانیتور گفت: بعید است ایران تضمین خاصی بدهد که آمریکاییهایی را که معتقد است مسئول ترور سردار سلیمانی هستند، هدف قرار ندهد. اما تهران به دنبال تنشزدایی با رقبای عرب خود به ویژه عربستان سعودی بوده و از آتشبس در یمن حمایت کرده است، «بنابراین ایران میتواند بیانیهای مبهم درباره نیاز منطقه به حل مناقشات خود از طریق این کشور صادر کند».
سیگنال بورس به حذف قیمتگذاری دستوری
امروز شاخص کل هموزن بورس تهران رشد نزدیک به ۰.۹ درصد را تجربه کرد؛ در حالیکه شاخص کل بورس تهران رشد کمتر از ۰.۱ درصدی را به ثبت رساند. رشد نمادهای کوچکتر به عنوان دلیلی برای رشد شاخص کل هموزن مطرح میشود. ابراهیم رئیسی به حذف دلار ۴۲۰۰ اشاره کرده و به این واسطه سهام مرتبط از گروههای غذایی، زراعت و همچنین دارویی با استقبال بازار مواجه شدند. گروههای لاستیک و شویندهها نیز که با قیمتگذاری دستوری مواجه هستند به واسطه انتظار برای افزایش قیمت مصوب با استقبال خریداران سهام همراه شدند. برخی کارشناسان اعتقاد دارند که اگر قیمتگذاری دستوری به صورت کامل از اقتصاد حذف شود میتواند یکی از معضلات همیشگی بورس را کنار زده و فضا را برای رونق فضای اقتصادی در کشور فراهم آورد.
افت قیمت مسکن؛ آمارهای بانک مرکزی دروغ میگوید؟
طبق آمارهای جدید بانک مرکزی، متوسط قیمت مسکن در فروردین با افت ۲.۴ درصدی مواجه شده و به کانال ۳۴ میلیون تومانی برگشته است. بررسیها نشان میدهد این افت نه بهخاطر کاهش انتظارات تورمی در بازار بلکه به علت روش آمارگیری بانک مرکزی رخ داده است. طبق بررسیها افزایش سهم خانههای مناطق ارزانقیمت در معاملات مسکن تهران و افزایش متوسط سن خانههای خریداری شده در ماه اول سال، دو عامل اصلی افت متوسط قیمت معاملات بودند. در همین حال اما طبق دادههای آگهیهای فروش مسکن، متوسط قیمت پیشنهادی فروش که نشاندهنده انتظارات تورمی در بازار مسکن است، در فروردینماه ۳.۵ درصد افزایش داشته است.افت قیمت مسکن؛ آمارهای بانک مرکزی دروغ میگوید؟
راه نجات بیت کوین و رمزارزها از رکود
محبوبیت و پذیرش ارزهای دیجیتال در جهان به اشباع نسبی رسیده است و بخش اعظمی از افرادی که ممکن بود به سمت این بازار جذب شوند تاکنون با آن آشنا شدهاند. در سمت دیگر مشاهده میکنیم که سازمانها و نهادهای سیاستگذار و نظارتی به سختی قوانین خود را تغییر میدهند و خود را با ویژگیهای رمزارزها انطباق میدهند. این دو موضوع درکنار هم سبب شده است که بازار ارزهای دیجیتال برای اینکه بتواند به رشد و بقای قانونی خود فکر کند، نیاز است که متولیانش یعنی کسب و کارهای بزرگ و فعال این حوزه با سیاستگذاران و ناظران تعامل سازندهای را شکل دهند. در نهایت میتوان گفت که صاحبان کسب و کار در بازار کریپتوکارنسی برای نجات بازار خود میبایست به گفتگوی سازنده و آموزش فکر کنند. در این خصوص بخوانید: راه نجات بیت کوین و رمزارزها از رکود
اخباری که نباید از دست داد: