تغییرات یارانهها از زبان وزیر جهادکشاورزی
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
سید جواد ساداتی نژاد گفت: هدف اصلی از اجرای طرح جدید دولت، عدالت در حوزه یارانهها است البته یارانهها حذف نمیشود بلکه از روی کالاها به افراد منتقل میشود تا بتوانند مدیریت بهتری را داشته باشند.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه دغدغه جدی ما امنیت غذایی است و باید آن را حفظ و پایدار کرد، گفت: به طور قطع دهکهای پایین بهرهمندی بیشتری از یارانهها نسبت به دهکهای بالاتر خواهد داشت و در مورد موضوع نان، تمامی دهکها یعنی همه مردم ایران از یارانه بهرهمند خواهند شد و به گونهای اقدام خواهد شد که افراد با قیمت فعلی نان را خریداری کنند بنابراین هیچ افزایش قیمتی در خرید نان برای خانوادهها وجود ندارد.
سید جواد ساداتی نژاد در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در مورد حوزه امنیت غذایی و حفظ آن برای کشور گفت: امروزه با دو مسئله در دنیا؛ یکی در مورد افزایش قیمتهای جهانی در مورد محصولات کشاورزی به ویژه غلات و روغن و آنچه که پارامترهای مهم غذایی کشور است؛ این شتاب قیمت از انتهای سال گذشته و در اسفندماه رشد شتابان و بیسابقهای داشته است و برخی از ارقام از ابتدای سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۲۰ درصد رشد داشته است.
افزایش قیمت ۳۵ تا ۸۰ درصدی انواع مختلف غلات و روغن در دنیا
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: از ابتدای دولت سیزدهم تا امروز در موضوعات مختلف اجزای امنیت غذایی و غلات بین ۳۵ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت در انواع مختلف غلات و روغن در دنیا داشتیم؛ بحث جنگ روسیه و اوکراین هم بر این موضوع اثرات شگرفی گذاشته زیرا آن مناطق ۷۰ درصد روغن جهان و همچنین ۳۰ درصد غلات جهان را تأمین میکرد؛ در سالهای آینده هم کمبود تولید غلات در منطقه تداوم خواهد داشت بنابراین امروز دنیا با کمبود حوزه تولید غلات و محصولات اساسی کشاورزی و افزایش قیمت آن مواجه است.
او یادآور شد: طبیعی است که تمامی دولتها و کشورها برای حفظ و نگهداری غلات در کشورهایشان و همچنین پایداری سفره و امنیت غذایی تلاش میکنند؛ البته خشکسالیها هم که از سال گذشته در منطقه با آن مواجه هستیم استمرار دارد؛ در سال ۹۹حدود ۸.۵ میلیون تن و در سال ۱۴۰۰ حدود ۴.۵ تن گندم خریداری کردیم و پیشبینیهای امسال هم حدود ۴.۵ میلیون تن را نشان میدهد و این اهمیت خاص در حوزه گندم را برای ما نمایش میدهد البته با توجه به اینکه طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها موضوع مورد توجه مجلس و دولت است که باید اجرا شود و در قانون بودجه ۱۴۰۱ هم این الزام وجود دارد، بیشک مجلس و دولت نیازمند تلاش، نزدیکی و همکاری مضاعف با همدیگر هستند. در دولت ستادی برای این کار به ریاست معاون اول وجود دارد که برای این کار برنامهریزی مناسبی را انجام میدهند تا به بهترین نحو برای جبران هزینه مازاد خانوار به عنوان سبد حمایتی در نظر گرفته شود و به طور قطع زمانی که این طرح اجرا میشود قبل از آن برای دو ماه یارانه به حساب خانوارها واریز میشود تا دغدغهای برای مردم پیش نیاید.
عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: همچنین اطلاعرسانی لازم هم در زمان اجرای طرح به مردم انجام خواهد شد و هدف اصلی از اجرای این طرح عدالت در حوزه یارانهها است البته یارانهها حذف نمیشود بلکه از روی کالاها به افراد منتقل میشود تا بتوانند مدیریت بهتری را داشته باشند؛ رانت و فساد زیادی در حوزه یارانهها وجود دارد و هیچ خبری از عدالت در آن وجود ندارد و باعث شده بهرهوری در کشور کاهش و صادرات بیرویه از محل یارانهها، نهادهها و کالاها انجام شود و همچنین ضایعات زیادی در این حوزهها به دلیل عدم اهمیت کیفیت و قیمت پایین و قاچاق فزایندهای به دلیل پایین بودن قیمت به کشورهای همسایه صورت گرفته است.
ساداتی نژاد با بیان اینکه دغدغه جدی ما امنیت غذایی است و باید آن را حفظ و پایدار کرد، گفت: اجرای طرح مورد هدف ما است تا مردم بتوانند عادلانه از آن بهرهمند شوند، به طور قطع دهکهای پایین بهرهمندی بیشتری از یارانهها نسبت به دهکهای بالاتر خواهد داشت. در مورد موضوع نان، تمامی دهکها یعنی همه مردم ایران از یارانه بهرهمند خواهند شد و به گونهای اقدام خواهد شد که افراد با قیمت فعلی نان را خریداری کنند بنابراین هیچ افزایش قیمتی در خرید نان برای خانوادهها وجود ندارد.
وزیر جهاد کشاورزی یادآور شد: برنامهریزی برای مردمسازی و توسعه عادلانه در حال انجام است و به طور قطع در زمان لازم و بعد از اقناعسازی و اطلاع رسانی انجام خواهد شد؛ البته اتفاقی که در مورد صنف و صنعت افتاد؛ در کشور به حدود ۱۲ میلیون تن گندم نیاز داریم که گندم خبازی ۹ میلیون تن و همچنین گندم صنف و صنعت ۲ میلیون تن و گندم نان صنعتی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن مصرف میشود و مابقی نیز گندم بذری است بنابراین در کشور حجم زیادی از گندممان در حوزه خبازی و نانواییها است و این حوزه نیاز به افزایش کیفیت بهتر نان است و در این رابطه با معضل قاچاق آرد به خارج از کشور به دلیل قیمت مواجه هستیم.؛ قیمت یک کیسه آرد برای توزیع نانواییها ۳۸ هزار تومان است و در بیرون کشور تا حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد. از سویی ضایعات زیادی در نانواییها وجود دارد و جایگزینی که به عنوان خوراک دام استفاده میشود بنابراین موضوع گندم برای ما به عنوان مسئله استراتژیک بسیار مهم است و باید برای حفظ آن برنامهریزی منسجمی داشته باشیم تا مشکلی برای کمبود پیش نیاید.
او با بیان اینکه باید گندم را به عنوان مسئله مهم امنیت غذایی و سفره مردم مورد توجه قرار داد، تصریح کرد: برای اینکه تا زمان اجرای طرح، زمان را در نگهداری و حفظ کالاهای استراتژیک از دست ندهیم بحث مربوط به صنف و صنعت و آزادسازی آن را انجام دادیم که در سبدی که برای توزیع عادلانه یارانهها انجام خواهد شد، یارانهها لحاظ میشود البته برای صیانت از گندم این موضوع را سرعت دادیم و جلو انداختیم تا بتوان پایداری و نیازمان را در حوزه گندم برای حفظ امنیت غذایی مردم مد نظر قرار دهیم و بتوانیم در حوزه صنف و صنعت بهرهوری را با سرعت بیشتری پیش ببریم.
عضو کابینه دولت سیزدهم ادامه داد: موضوع مربوط به مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها مورد توافق مجلس و دولت است و موضوع بسیار مهم و الزامی است که باید با توجه به شرایط اقتصادی کشور و افزایش قیمتهای جهانی و همچنین بیعدالتی در توزیع و قاچاق این اقلام خارج از کشور را باید با قوت و قدرت و رعایت همه جوانب انجام داد و یارانهها را عادلانه بین مردم توزیع کنیم.
هیچ کدام از نمایندگان با ارز ۴۲۰۰ موافق نبودند
ساداتی نژاد در بخش دوم صحبتهای خود گفت: هیچ کدام از نمایندگان با ارز ۴۲۰۰ و استمرار آن موافق نبودند و کاری که میخواهد اتفاق بیفتد یک اصلاح بزرگ اقتصادی بوده و به نفع مردم است به خصوص به نفع مردم مستضعف ما در جامعه، البته که کار سختی است.
او افزود: این کار سخت واجب و اصلاح اجتناب ناپذیر است و باید انجام شود و همه نخبگان، اقتصاددانان و همه و همه در زمانی که ارز ترجیحی راه افتاده بود تا به امروز تذکر میدادند که فساد ایران را باید از ارز ترجیحی نجات داد. استمرار این وضع امکانپذیر نیست و این روش، روش غلطی است و به حق مجلس شورای اسلامی هم این را تاکید کرد و در بودجه ۱۴۰۱ آن را آورد و ما باید از ارز ترجیحی عبور کنیم، لذا برای انجام کار در دولت تیم و ستادی تشکیل شد و برنامهریزی انجام میگیرد.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: وزرای مربوطه و مسئولان در این ستاد عضو هستند و هر کسی مسائل مربوط به خود را مدیریت میکند و انسجام و وحدت در بدنه دولت برای اجرای این طرح و این اصلاح بزرگ اقتصادی وجود دارد و مجلس شورای اسلامی هم حمایت کرده و میکند و این کار باید با وحدت، همدلی و هم افزایی دولت و مجلس انجام بگیرد تا بتواند اثر مثبت خود را در اقتصاد ایران و اقتصاد خانوار نشان بدهد.
ارز ترجیحی کدام اقلام حذف میشود؟
او با اشاره به اقلامی که قرار است ارز ترجیحی آن حذف بشود، گفت: برخی از دوستان اظهارکردند که دولت ارز فولاد و سیمان را حذف کند در حالی که فولاد و سیمان ارز نیمایی دریافت میکند و آنچه که در بودجه ما موظف به اجرای آن هستیم حذف یارانه از کالاهایی است که یارانه میگرفتند یعنی، نهادههای دامی، روغن، گندم، مرغ، تخممرغ و شیر بنابراین هدف از اجرای این طرح مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها روی این کالاها است. البته کار سختی است ولی با همت میتواند انجام شود.
ساداتی نژاد خاطرنشان کرد: ما تعامل نزدیکی را با اتحادیهها آغاز کردیم و از سال گذشته این کار در حال انجام است و نظر تمام اتحادیهها اخذ شده تا تولید آسیب نبیند و کمترین هزینه برای این بخشها ایجاد شود، یکی از موضوعاتی که لازم است حمایت شود تامین سرمایه در گردش این بخش است لذا ما آمدیم برای این کار با بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار صحبت کردیم تا موانعی را که برای دادن تسهیلات به این بخش وجود دارد را رفع کنیم و مشکلاتی نظیر سقف تسهیلات برای صنایع تا پایان سال را حذف کردیم، همچنین آمدیم از صندوق حمایت از سرمایهگذاری بخش کشاورزی یعنی صندوق طیور و صندوق دامپروری استفاده کردیم تا بین دامدار و مرغدار متوسط کوچک و بانک قرار گیرد تا به راحتی تامین نقدینگی صورت گیرد.
او ادامه داد: نگرانی دیگر این است که ممکن است مازاد تولید وجود داشته باشد و در شروع این طرح ممکن است میزان خرید و مصرف خانوار کاهش پیدا کند لذا ما باید برای حفظ تولید این مازاد را جذب کنیم و شرکت پشتیبانی امور دام برای جذب و خرید مرغ و تخممرغ و شرکت سازمان تعاون روستایی برای جمع آوری شیر مازاد تمهیدات لازم را انجام میدهد و ماموریت دارد این کار را صورت دهد تا تولید در کشور آسیب نبیند، همچنین یکی دیگر از دغدغههای مرغداران غیرفعال شدن سامانه بازارگاه در توزیع نهادهها بود لذا قرار شد هر زمان این طرح اجرا شود این را ما حفظ کنیم تا این سامانه فعال باشد و برای صادرات تولید مازاد نیز عوارض و موانع صادراتی را در بخش دام و طیور حذف میکنیم.
وزیر جهاد کشاورزی در پایان تاکید کرد: انجام این طرح توزیع عادلانه یارانه است، یارانه حذف نمیشود بلکه از کالا و نهاده حذف میشود اما به افراد داده میشود.
منبع: خبرگزاری خانه ملت