بورسان: ایران باوجودیکه در زمره بزرگترین ذخایر انرژی در جهان محسوب میشود، اما هنوز هم با چالش در این بخش روبروست، اما مشکل اصلی کجاست؟
«معضل بزرگ انرژی در ایران در اقتصاد انرژی نهفته است.» این را دکتر هاشم اورعی، استاد تمام دانشگاه صنعتی شریف و رئیس اتحادیه انجمنهای انرژی ایران در برنامه میراث سده میگوید.
او با بیان اینکه در هزینه تمامشده انرژی در ایران باید هزینه اجتماعی آن را نیز محاسبه کرد، میگوید: «باید در نظر بگیریم که اگر تولید انرژی در ایران، آلایندگی ایجاد کرد، باید در آینده هزینهای نیز صرف شود تا آن آلایندگی برطرف شود که آن هزینه در هزینه تمامشده تولید انرژی محاسبه میشود، اما در ایران از این بخش نیز غافلیم.»
دکتر اورعی با انتقاد از آنکه هنوز هیچ داده مشخصی از برآورد هزینه تولید انرژی (با ذکر مثال برق) در کشور وجود ندارد، میافزاید: «براساس برآوردهای شخصی، این هزینه در تولید برق در هر کیلووات برق، حدود ۲هزار تومان است، اما متوسط قیمت هر کیلووات ساعت برق، ۱۰۰ تومان عرضه میشود؛ یعنی پنجدرصد قیمت تمامشده.»
او هشدار میدهد که آنقدر پرداخت یارانه انرژی در ایران بالاست که تبدیل به نخستین پرداختکننده یارانه انرژی در جهان شدهایم. چین با جمعیت میلیاردی در رتبه بعدی و عربستان سعودی در رتبه سوم قرار دارد.
دولت در ایران از میزان یارانه انرژی پرداختی به مردم آگاه است، اما به آن ادامه میدهد، اما چرا؟ اورعی علت را «باج سیاسی» به مردم میداند، زیرا در غیر اینصورت دولت، مردم را از خود ناراضی میکند. البته او هشدار میدهد که حذف یارانه انرژي، یک تبصره دارد و آن چیزی نیست جز رقابتی کردن فضا که اکنون وجود ندارد.
او همچنین پرداخت یارانه به قشر ضعیف را وظیفه دولتها میداند، اما هر آنچه جز آن است را رانت مینامد.
استاد تمام دانشگاه صنعتی شریف در بخش دیگری از صحبتهایش به تجمیع مالکیت، مدیریت و نظارت نزد دولت خرده کرده و تأکید میکند که از آنجاکه دولت ناتوان است، مردم جور ضعف مدیریتی دولت در هر سه بخش را میکشند.