خبرنامه اقتصاد ایران، دوشنبه 12 اردیبهشت 1401
بانک مرکزی دولت رئیسی میتواند تورم را کنترل کند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- پسندیدن
گام بلند بانک مرکزی در تغییر چارچوب سیاستگذاری تورمی
بانک مرکزی در آخرین اطلاعیه خود خبر از قانون مهمی داده که مبتنی بر آن بانکها اجازه خواهند داشت روی بدهی خود از دولت اوراق منتشر کنند که مهمترین دلیل این مساله جلوگیری از روند فزاینده اضافه برداشت بانکها اعلام شده است. اگرچه وثیقهدار کردن رابطه بانکها با بانک مرکزی و اوراقسازی بدهیهای نقدناشونده به تنهایی برای مثبت بودن قانون فوق کافی است؛ اما در نگاهی وسیعتر این قانون گام بلندی است که بانک مرکزی برای تغیر چارچوب سیاستگذاری پولی خود از کنترل کلهای پولی به هدفگذاری تورمی به آن نیاز داشت. گامی که سیاستگذار پولی را به مهمترین هدف خود یعنی تاثیرگذاری حداکثری تحولات نرخ سود سیاستی بر رفتار آحاد اقتصادی و در نتیجه کنترل تورم انتظاری از این مسیر نزدیکتر خواهد کرد.
راز به گل نشستن ساخت و ساز خانه در تهران
آمارهای جدید بانک مرکزی از روند تشکیل سرمایه در بازار مسکن تهران در پاییز ۱۴۰۰، حاکی از افت حدودا ۳۰ درصدی تشکیل سرمایه دلاری در مسکن نسبت به فصل مشابه سال قبل از آن است. البته این افت تشکیل سرمایه در بازار مسکن، مختص به پاییز سال گذشته نبوده است و این در ادامه روندی است که طی سالهای اخیر آغاز شده است. به طوری که در حالی در تابستان ۹۶ تشکیل سرمایه در بازار مسکن تهران به اوج ۱.۶ میلیارد دلاری رسیده بود که این عدد در پاییز ۱۴۰۰ به تنها ۵۷۰ میلیون دلار محدود شده است. به نظر میرسد افزایش بیثباتی و افزایش ریسک سرمایهگذاری در کنار رشد بیشتر قیمت زمین و مصالح نسبت به تورم املاک مسکونی منجر به عقبنشینی سازندگان مسکن شده است.
مهمترین رخداد بازار جهانی
بازار جهانی این هفته انتظار یکی از مهمترین جلسات بانک مرکزی آمریکا در سالهای گذشته را میکشد. چهارشنبهشب فدرال رزرو آمریکا نشست ماه می خود را برگزار میکند. انتظار افزایش نیم درصدی نرخ بهره آمریکا در این جلسه وجود دارد با این حال همچنان احتمال واکنش تند بازارها به این موضوع وجود دارد. بر این اساس بازارهای سهام جهان و بازارهای کالایی میتوانند به نتیجه نشست فدرال رزرو واکنش نشان دهند. در بورس تهران نیز خبر جدیدی نیست و همچنان انتظار برای افزایش قیمت مصوب کالاها، انتظار برای روند کرک اسپرد شرکتهای پالایشی و اخبار از واگذاری داراییهای شرکتها محور معاملات را در اختیار دارند.
نوبت کمیابی به روغن و شکر رسید
جنگ روسیه و اوکراین، گرانی در مواد غذایی را برای جهان به ارمغان آورده است. آخرین گزارش سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد نشان میدهد که قیمت کالاهایی مانند روغن، ذرت، گندم، جو، شکر و سایر مواد غذایی اساسی به بالاترین حد خود از سال ۱۹۹۰ میلادی رسیده است. پای کمبود و گرانی مواد غذایی به ایران هم باز شده است. حتی فروشگاههای زنجیرهای هم محصولات وابسته به این اقلام را سهمیهبندی کردهاند. با هر سبد خرید از فروشگاه زنجیرهای تنها یک روغن فروخته میشود . شکر و ماکارونی نیز محدودیت در فروش دارند و به نظر میرسد کمکم باید در انتظار افزایش جدی قیمتها باشیم. شاید تنها شانسی اقتصاد ایران امسال آورد، برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی بود تا این یارانه خود محملی برای قاچاق و نایابی محصولات نشود.
در ریزش بیت کوین، کدام رمزارزها داغ شدند؟
با وجود روند نزولی کریپتوکارنسی در چند ماه و به خصوص یک ماه اخیر، رمزارزهایی بودند که توانستند رشدهای چند هزار درصدی را ثبت کنند. قسمت قابل توجه در این حیطه این است که تقریبا تمام ۱۰۰ کوینی که بیشترین بازدهی را در یک ماه اخیر ثبت کردند رتبه بالای ۳ هزار از لحاظ حجم بازار داشتند و بعضا برخی از آنها حتی از تاریخ عرضه اولیه آنها بیش از یک ماه نیز نمیگذرد. از طرف دیگر اگر نگاهی به رمزارزهای برتر بیاندازیم میبینیم که بهترین بازدهی یک ماهه ثبت شده به زحمت به ۲۵ درصد میرسد اما از طرف دیگر برخی از آنها تا حوالی ۸۰ درصد از ارزش خود را تنها در یک ماه از دست دادهاند. در بین ۱۰۰ رمزارز برتر تنها ۴ کوین، بازدهی مثبت در طی یک ماه داشتهاند 0
اخباری که نباید از دست داد: