بازگشت بازار جهانی در آخرین روز هفته

در انتظار رشد قیمت کالاهای پایه باشیم؟

در انتظار رشد قیمت کالاهای پایه باشیم؟
  • افزودن به علاقه‌مندی‌ها
  • اشتراک‌گذاری
  • پسندیدن

بورسان- سلیمان کرمی : معاملات بازار جهانی در هفته گذشته نیز از تورم ۹ درصدی آمریکا اثر پذیرفته بود. قیمت هر تن مس تا ۷ هزار دلار افت داشت. قیمت طلا تا ۱۷۰۰ دلار رسید. نفت برنت ۱۰۰ دلار را رها کرد. قیمت روی حتی به ۲۸۰۰ دلار نیز نزدیک شده بود. ارزش یورو برای زمان اندکی حتی از دلار نیز کمتر شده بود. قیمت سنگ آهن به ۱۰۰ دلار رسید. سایر مقاطع فولادی نیز در مسیر نزولی قرار داشتند. در بازار پتروشیمی‌ها قیمت متانول ۳۰۰ دلار را رها کرد. قیمت پلی پروپیلن فوب خلیج فارس به کمتر از هزار دلار رسید. قیمت محصولات نفتی مانند بنزین و گازوییل نیز افت محسوسی را تجربه کردند.

جمعه مثبت بازار جهانی

با این حال روز جمعه در پایان معاملات هفتگی پس از افت‌های پیاپی در روزهای قبل شاهد تحرکات مثبت در بازار جهانی بودیم و کالاها اندکی از افت قیمت خود را جبران کردند. رشد قیمت‌ها در بازار سهام و کالایی با امید به عدم واکنش شدید فدرال رزرو به تورم بالاتر از ۹ درصدی آمریکا بود. گرچه اجماع روی افزایش ۰.۷۵ درصدی نرخ بهره توسط فد وجود دارد اما جهش نرخ تورم در ماه گذشته میلادی حتی احتمال افزایش بیشتر نرخ بهره (یک واحد درصد) را پیش کشید.

با این حال اعضای فدرال رزرو تا حدودی موضوع افزایش یک درصدی نرخ بهره را فعلا غیرلازم مطرح کردند. گرچه آمار خرده‌فروشی آمریکا از داغی سمت تقاضا حکایت داشت. همین موضوع باعث شد که بار دیگر قیمت‌ها مسیر صعودی را در پیش بگیرند. نکته جالب توجه این‌که بازار جهانی و قیمت نفت و بنزین ( به عنوان محرک اصلی رشد نرخ تورم آمریکا در ماه گذشته)‌ به واسطه انتظارات و نه وقوع رکود مسیر تند نزولی را در پیش گرفتند و بعید نیست اگر شائبه برخورد نرم فدرال رزرو مطرح شود دوباره صعودی شوند و شاخص تورم آمریکا را صعودی کنند.

سناریو رشد قیمت‌ها فعلا مطرح نیست؟

حالا این موضوع مطرح می‌شود که آیا سقوط بازار جهانی کالاها تمام شده است. آیا باید منتظر رشد دوباره قیمت کالاها بود. واقعیت این است که رشد دوباره قیمت کالاها (فضای صعودی بازار جهانی) می‌تواند دوباره نرخ تورم را در اقتصادهای بزرگ مانند آمریکا صعودی کند و برخورد شدیدتر فدرال رزرو و سایر بانک‌های مرکزی جهان (تشدید سیاست‌ انقباضی) را به دنبال داشته باشد. بر این اساس شاید در شرایط کنونی سناریو افزایش قیمت کالاها باید کنار گذاشته شود. اما در خصوص ثبات قیمت‌های کنونی باید گفت بر اساس تصمیمات آتی فدرال رزرو و شاخص‌های سلامت اقتصادی جهانی به خصوص آمار بیکاری آمریکا می‌تواند وضعیت آتی قیمت‌ها را مشخص کرد.

اخبار مرتبط
پیشنهاد سردبیر