قیمت برق ۴ برابر شد؛ بورسیها چه تاثیری میپذیرند؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 6 پسندیدن
بورسان - آرمان علایی: امروز مجلس مصوبهای را برای تقریبا ۴ برابر شدن قیمت برق برای صنایع شیمیایی، پالایشی، معدنی، فولاد، آلومینیوم و مس تصویب کرد. طبق این مصوبه قیمت برق این صنایع در سال آینده از کیلو واتی ۸۰ تومان به ۳۰۰ تومان افزایش خواهد یافت.
حال این مصوبه چه تاثیری بر شرکتهای بورسی این صنایع خواهد گذاشت؟
معدنیها: شرکتهای معدنی مختلف تاثیر متفاوتی از این مصوبه میپذیرند. به عنوان مثال کگهر که بیشتر مواد بالای زنجیره، مثل کلوخه، سنگ آهن و کنستانتره میفروشد از این مصوبه تاثیر چندانی نمیپذیرد.
اما کگل که عمده تولید و فروشش گندله است از این مصوبه مقداری بیشتر تاثیر میپذیرد. البته در زنجیره فولاد، تولید گندله برق چندان زیادی نمیخواهد. به همین دلیل انتظار میرود این شرکت هم اثرپذیر چندان زیادی از مصوبه نداشته باشد.
بیشترین مصرف برق در زنجیره فولاد، مربوط به فرآیند فولادسازی و به دست آوردن شمش است. همچنین کچاد هم به عنوان یکی دیگر از غولهای معدنی، بخش عمدهای از درآمد خود را از تولید و فروش فولاد به دست میآورد. اما نکته مهمی که در خصوص کچاد وجود دارد این است که شرکت خود دارای نیروگاه برق است نه تنها از بیرون برقی نمیخرد، بلکه خود فروشنده برق است. به عبارتی دیگر هر چند افزایش قیمت گاز میتواند بر سودآوری این شرکت و افزایش هزینه تولید برق اثرگذار باشد، اما از افزایش ۴ برابری قیمت برق تاثیری نمیپذیرد. (بخوانید: افزایش نرخ سوخت صنایع به چه معناست؟ )
فلزیها: اما داستان برای شرکتهای فلزی متفاوت است. در این میان فولادسازان از جمله شرکتهایی هستند که از این مصوبه تاثیر میپذیرند. در بین این شرکتها، فولاد مبارکه تنها شرکتی است که میزان مصرف برق شفافی دارد. بررسیهای بورسان نشان میدهد افزایش ۲۷۵ درصدی قیمت برق در ۱۴۰۰ میتواند منجر به رشد بیش از ۱۸۰۰ میلیارد تومانی هزینههای مبارکه شود. البته با توجه به تعدا ۲۰۹ میلیاردی سهام این شرکت، چنین هزینهای برای هر سهم چیزی حدود ۹ تومان میشود. این یعنی به عنوان مثال اگر در آخرین گزارش اجماع تحلیلگران که توسط کیان منتشر میشود، سود فولاد برای سال آینده ۲۴۳ تومان پیشبینی شده، این مصوبه میتواند باعث کاهش ۹ تومانی سود هر سهم شود. البته باید توجه داشت که افزایش قیمت گاز هم بر میزان سود مبارکه تاثیر منفی داشته است. بقیه فولادیها هم تقریبا به همین نسبت تاثیر منفی میپذیرند. البته با توجه به نوع شرکتها که هر کدام در بخشی از زنجیره فولاد فعالند این نسبت میتواند تا حدی تغییر کند.
اما بیشترین اثرگذاری این مصوبه بر آلومینیومسازان خواهد بود. بررسی های بورسان نشان میدهد این مصوبه در صورت اجرایی شدن میتواند باعث جهش بیش از ۶۲۰ میلیارد تومانی هزینههای فایرا شود. با توجه به سرمایه ۵۲۰ میلیارد تومانی این نماد، چنین رشدی در هزینهها میتواند باعث باعث کاهش ۱۲۰ تومانی سود هر سهم آلومینیوم ایران شود.
شیمیایی: اغلب پتروشیمیهای جنوب کشور برق خود را از پتروشیمیهای مبین و فجر میگیرند. این پتروشیمیها هم برق را بر اساس قیمت گاز خوراک دریافتی از دولت تعیین میکنند. هر چند ممکن است افزایش قیمت گاز سوخت منجر به افزایش قیمت برق این شرکتها شود، اما افزایش قیمت برق صنایع تاثیر چندانی نمیتواند بر سود آن ها داشته باشد. همچنین انتظار میرود بقیه پتروشیمیهای کشور هم به علت سهم نسبتا کم برق در هزینهها خیلی از محل افزایش قیمت برق فشاری به خود احساس نکنند.
پالایشگاهها: با توجه به مصرف برق پایین و سهم کم یوتیلیتیها از بهای تمام شده این شرکتها، انتطار میرود میرود افزایش قیمت برق بر سودآوری آنها اثرچندان چشمگیری نگذارد.
