کدام صنایع در کانون توجه سهامداران خواهند بود؟
پیش بینی بورس در هفته سوم مهر 1400
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 3 پسندیدن
شاخص کل بورس در هفتهای که گذشت 51 هزار واحد صعود کرد و با رشد 3.5 درصدی به سطح 1488 هزار واحد رسید. به این ترتیب شاخص کل یک مقاومت تکنیکالی دیگر را پشت سر گذاشته و در صورتی که بتواند بالای این محدوده تثبیت شود از لحاظ نموداری موقعیت مناسبی خواهد داشت. در ادامه وضعیت سایر متغیرهای حاکم بر بورس این هفته را مرور خواهیم کرد تا برآوردی از مسیر این هفته بازار سهام به دست آوریم.
بورسان: در هفته گذشته چندین خبر مهم منتشر شد. انتخاب علی صالحآبادی به سمت ریاست بانک مرکزی، خبر توافق ایران و عربستان برای کاستن از تنشها و آغاز برخی همکاریهای منطقهای، توافق مسئولان کشور با طالبان برای پیگیری روابط اقتصادی و همینطور ابلاغ نرخ خوراک و محصولات به پالایشگاهها از جمله مهمترین اخباری بودند که انتظار میرود برخی از این اخبار عمومیت بازار و برخی دیگر گروههای خاصی را در بورس تحت تاثیر قرار دهند.
دلار به زیر مرز 28 هزار تومان بازگشت
در تغییرات نرخ دلار طی هفته گذشته، دو عامل را باید اساسی قلمداد کرد. اول خبر دستیابی ایران و عربستان به توافقهای اولیه برای کاهش تنشها و از سرگیری روابط تا حدودی دلار را در مسیر نزولی سوق داد و در ادامه انتشار خبر انتصاب علی صالحآبادی به سمت رئیس کلی بانک مرکزی توانست نرخ دلار را به کانال 27 هزار تومان برگرداند.
روابط ایران و عربستان از زمان حمله عدهای به سفارت عربستان در سال 94 به شدت به سردی میل کرد و از آن زمان عربستان به صورت آشکار در سویه مخالف برجام قرار گرفت و تلاشهای بسیاری برای در انزوا قرار دادن ایران کرد. انتخاب جو بایدن به ریاست جمهوری آمریکا باعث شد تا کشورهای منطقه خلیج فارس موضع ملایمتری در برابر ایران اتخاذ کنند و ایران نیز به دنبال حل برخی مشکلات منطقهای رفت. به گفته منابع عراقی این تلاشها تا حدود قابلتوجهی موفقیتآمیز بوده است. احتمالا توافق ایران و عربستان به خودی خود نمیتواند بر مشکلات اقتصادی کشور اثر خاصی داشته باشد. با این حال میتواند راه را برای دستیابی به توافقی جامع و زودرس در وین باز کند.
مساله انتخاب رئیس بانک مرکزی از این جهت حائز اهمیت است که نشان میدهد برخی بلاتکلیفیهای دولت سیزدهم در رابطه با سیاستهای پولی مرتفع شده و به هر حال این خبری است که میتواند در کوتاهمدت به کمک ریال بیاید. با این حال ارزیابی وضعیت ریال در بلندمدت به عملکرد صالحآبادی در این منصب مهم ارتباط زیادی خواهد داشت. از آن جا که علی صالحآبادی رزومه قابلتوجهی در مسائل و امور بانکی ندارد قضاوت عملکرد وی از پیش دشوار است. اما بیشتر جامعه بورسی به این تغییر خوشبیناند. چرا که وی بیشترین تجربه مدیریتی خود را در زمان زمامداری سازمان بورس کسب کرده و بورسیها از این دوران خاطرات نسبتا خوبی دارند.
بورسان طی یک پرونده ویژه به بررسی نظرگاهها و سابقه علی صالحآبادی پرداخته که میتواند راهنمای خوبی برای سرمایهگذاران باشد.
در این رابطه بخوانید: چرا بورسیها به ریاست صالحآبادی خوشبیناند؟
اما در رابطه با موفقیت صالحآبادی در کنترل تورم و تقویت قدرت ریال باید به تناقضهایی که در اهداف دولت سیزدهم وجود دارد اشاره کرد. تناقضهایی که دستکم یکی از دو هدف رشد اقتصادی از طریق هدایت اعتبار به سمت تولید و کنترل تورم را غیرمحتمل میکند.
در این رابطه مطالعه نوشتار زیر بسیار مفید خواهد بود: دیدگاه اقتصادی صالحآبادی چقدر با تیم رئیسی هماهنگ است؟
به هر صورت، امروز و در معاملات عصرگاهی بازار ارز، آخرین نرخ دلار فردایی 27950 تومان گزارش میشود که احتمالا نشان از آمادگی دلار برای تعیین مسیر جدی دارد و برای پیشبینی این مسیر باید چشم به اخبار سیاسی داشت. جدا از این که دلار مرز 28 هزار تومان را بار دیگر پشت سر میگذارد یا خیر، باید تاکید کرد که مرز 27 هزار تومان به یک حمایت بسیار معتبر برای ارز آمریکایی تبدیل شده و احتمالا برای شکست آن به سمت پایین نیاز به اخبار کاملا جدی از مذاکرات وین باشد. تا هنگامی که دلار این سطح را از دست نداده به نظر نمیرسد بازار سهام از زاویه نرخ دلار با تهدید جدی مواجه باشد. در همین حال تا هنگامی که دلار در نیمه دوم کانال 28 هزار تومانی تثبیت نشود نمیتوان انتظار داشت که نرخ ارز محرک اصلی رشد دوباره بازار سهام باشد.
بازار جهانی در برزخ
نوسانات بازار جهانی در چند هفته اخیر شدت قابلملاحظهای گرفته است. چندین هفته است که قیمت مس تا سطح 9 هزار دلاری در هر تن نیز نزول میکند و بعد از آن با یک جهش خیرهکننده به بالای 9300 دلار باز میگردد. این مسیر در رابطه با قیمت فلزات در بازار جهانی تقریبا مشترک است.
اما نفت و گاز مسیر کاملا متفاوتی را طی هفتههای گذشته تجربه کردهاند و این مساله بیش از هر چیز به موضوع بحران انرژی در اروپا، چین و آمریکای جنوبی باز میگردد. قیمت نفت در روزهای اخیر توانسته به سقف 7 ساله برسد، یعنی زمانی که اوجگیری نفت شیل، قیمت طلای سیاه را با ریزش شدید مواجه کرد. حالا بعد از سالها مرور این پرسش که آیا دوران نفت به سر آمده و جهان به سرعت به منابع جدید انرژی کوچ خواهد کرد، بحران انرژی شگفتیهای زیادی را پیش روی سیاستمداران، اقتصاددانان و عموم مردم قرار داده که یک جنبه آن اوجگیری قیمت نفت بوده است.
در آخرین معاملات بازار جهانی قیمت هر بشکه نفت برنت در محدوده 83.3 دلار قرار دارد و حتی شاخص نفتی وست تگزاس نیز مرز 80 دلار را پشت سر گذاشته است.
در همین حال قیمت گاز طبیعی بعد از سپری کردن یک دوره گاوی مطلق (Bullish) چند روزی است که با آرامش بیشتری همراه شده و علت آن نیز به اعلام آمادگی رئیسجمهوری روسیه برای حل مشکل گاز اروپا باز میگردد. همچنان نسبت به این مساله که جهان زمستان امسال را بدون معضل خاصی در تامین انرژی سپری میکند یا خیر، اطمینان خاصی وجود ندارد و این مساله حامی قیمت محصولات پتروشیمی و پالایشی بوده است.
همین موضوع سبب شده که در معاملات هفتههای اخیر بورس تهران تمرکز معاملهگران به این صنایع کشیده شود. البته دلیل دیگری نیز برای توجه خاص به سهام پالایشی وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
ثبات سود بدون ریسک در کانال 22 درصدی
طی روزهای اخیر نرخ بازدهی اخزا در بازه 22 تا 23 درصدی در نوسان بوده و اگر چه با شیب ملایمی نزولی بوده، همچنان این سطح را حفظ کرده است. به نظر میرسد افزایش سود سپرده در کوتاهمدت دور از انتظار است، اما بالا بودن نرخ فریریسک همچنان بازار را تا حدودی تحت تاثیر قرار میدهد.
انتظار طولانی برای انتشار صورتهای مالی پالایشیها
همانگونه که پیشتر اشاره شد طی هفته گذشته، بالاخره نرخ خوراک و محصولات شرکتهای پالایشی در 5 ماه نخست سال به شرکتهای این حوزه ابلاغ شده و پالایشیها اعلام کردهاند که طی هفته پیش رو صورتهای مالی 3 ماهه خود را روانه کدال خواهند کرد.
با توجه به دستورالعمل جدید وزارت نفت، انتظار میرود این شرکتها سود قابلتوجهی را در گزارش فصلی بهار اعلام کنند؛ این موقعیت در کنار وضعیت مطلوب محصولات پالایشی در بازار جهانی این انتظار را به وجود آورده که این گروه یکی از پربازدهترین صنایع بورس در نیمه دوم سال 1400 باشد. با این حال شرط اول این پیشبینی، تحقق سود مورد انتظار در بهار است و لازم است سهامداران این حوزه در این هفته کدال را با دقت رصد کنند.
بورس در این هفته چه وضعیتی خواهد داشت؟
با توجه به مطالبی که در بالا مرور شد انتظار میرود از بین گروههای بزرگ بازار، سهام پالایشی معاملات پر تب و تابی را تجربه کنند؛ در رابطه با نمادهای پتروشیمی و شیمیایی تغییرات قیمتی 3 گروه محصول اوره، متانول و پلیمرها تعیینکننده خواهد بود و اگر قرار باشد قیمت این محصولات در بازار جهانی به روند صعودی جهشوار خود ادامه دهند بعید نیست این گروه نیز در جذب تقاضا سهم بزرگی داشته باشند.
در همین حال انتظار میرود معاملات گروه فلزات در نمادهای بزرگ، همچنان کمرمق دنبال شود. به خصوص که جریان اطلاعاتی از گزارشهای ماهانه و صورتهای مالی این گروه در میانه ماه نیز ضعیف است.
این وضعیت احتمالا توجه به سهام کوچکتر بازار را تقویت خواهد کرد و بعید نیست که تغییرات شاخص هموزن نسبت به شاخص کل در این هفته چشمگیرتر باشد؛ مشابه اتفاقی که طی روزهای معاملاتی اخیر شاهد آن بودیم.
در نهایت اگر متغیرهای فعلی تغییر محسوسی را تجربه نکنند، احتمالا همچنان ارزش معاملات محدودی را پیش رو خواهیم داشت و تغییرات شاخص کل نیز محدود خواهد بود.
تحلیل تکنیکال شاخص کل

شاخص کل بورس پس از برخورد به حمایت مستحکم خود در نقطه ۱.۴۸ میلیون واحدی توانست برگشت خوبی به سمت بالا داشته باشد.
اکنون شاخص برای ادامه روند صعودی خود نیاز دارد که از خط مقاومتی (خط آبی) پیشرو، که همتراز با مقاومت استاتیک ۱.۴۹۰ میلیون واحدی است، عبور کند. در صورت وقوع این اتفاق اهداف کوتاه مدت بعدی، ۱.۵۰۰، ۱.۵۴۳ و ۱.۵۸۷ میلیون واحد است.
اندیکاتور MACD کراس صعودی زده و خطوط اندیکاتور به هیستوگرام برخورد کرده که میتواند باعث افزایش قدرت روند شود. اندیکاتور RSI نیز در محدوده خوبی قرار دارد و تا مرز ۷۰، مقاومت خاصی آن را تهدید نمیکند.
به طور کلی به نظر میرسد که شاخص برای صعود بیشتر مشکل جدی بر سر راه خود نداشته باشد، اما احتمالا این اتفاق با سرعت متعادلی پیش رود.
*نگارنده در تغییرات سهام پالایشی ذینفع است. لازم است این موضوع مد نظر خوانندگان قرار داشته باشد.