چرا سهام پتروشیمی منفی شد؟
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 2 پسندیدن
در گزارش هفته گذشته بورسان به لزوم توجه به کاهش حاشیه سود پتروشیمیها اشاره شده بود. امروز سهام پتروشیمی با افزایش محسوس فشار فروش مواجه شدهاند. حاشیه سود پتروشیمیها به دلایلی مانند رشد بیشتر قیمت خوراک نسبت به قیمت فروش محصولات و جهش قیمت یوتیلیتی اشاره شده بود. طی روزهای گذشته نیز انتشار صورتهای مالی دیگر شرکتهای پتروشیمی باعث شد که قیمت سهام این شرکتها با فشار فروش همراه شود. در این میان سیگنال منفی بازار جهانی نیز جالب توجه است.
گرچه پتروشیمیها در سالهای گذشته به عنوان صنعت امنی برای سرمایهگذاری بودهاند و در شرایط کنونی نیز برخی از شرکتهای این صنعت وضعیت مناسبی دارا هستند و همچنین این صنعت در جهشهای ارزی سودهای جذابی را از رشد قیمت سهام به سهامداران خود رساندهاند با این حال نمیتوان به ریسکهای موجود بیتفاوت بود.
ادامه سقوط آزاد سودآوری زاگرس
برای مثال قیمت متانول CFR چین در هفته گذشته نسبت به هفته قبل افت ۳ درصدی را تجربه کرده است. به این ترتیب بهای هر تن متانول به ۳۳۸ دلار رسیده است و این در حالی است که بهای تمامشده هر تن متانول زاگرس بین ۳۰۰ تا ۳۱۰ دلار است و طبیعتا سود برآوردی از فروش با قیمت کنونی متانول جهانی و نرخ کنونی دلار نیما با توجه به قیمت سهم چندان مطلوب نیست. در این خصوص مطلب پیشین زاگرس را مطالعه کنید.
انتظارات مازاد در نوری؟
پتروشیمی نوری گرچه در زمستان سود ۳۵۰ تومانی به ازای هر سهم محقق کرد با این حال سود هر سهم نوری برای سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۴۶۲ تومان به ازای هر سهم رسیده است. نسبت قیمت به درآمد گذشتهنگر این شرکت در آستانه برگزاری مجمع عمومی سالیانه ۸.۷ واحد است که در سطوح بالایی نسبت به دیگر شرکتها قرار دارد. باید منتظر عملکرد بهار ماند که در گزارشهای بعد به این موضوع پرداخته میشود.
ضعف چشمگیر عملیات جم
پتروشیمی جم در یک عملکرد ضعیف ۵۳۵ تومان سود به ازای هر سهم در سال ۱۴۰۰ محقق کرد. عملکرد عملیاتی جم در زمستان ضعیف بود. حاشیه سود ناخالص این شرکت در زمستان به کمتر از ۱۰ درصد رسید در حالیکه حاشیه سود ناخالص این شرکت در پاییز ۱۴۰۰ بیش از ۲۱ درصد بود. این پتروشیمی در حالی در زمستان بیش از ۳۴۰۰ میلیارد تومان سود شناسایی کرده است که به واسطه برگزاری شرکتهای زیرمجموعه مانند جمپیلن سود بیش از ۳ هزار میلیارد تومانی را از این محل شناسایی کرده است. بر این اساس عملکرد ضعیف این شرکت را در عملیات شاهد هستیم. رشد قیمت نفت و نفتا در رشد هزینه ماده اولیه و همچنین انعکاس هزینه جهش قیمت یوتیلیتی در فصل پایانی از دلایل کاهش حاشیه سود جم است. نسبت قیمت به درآمد گذشتهنگر جم نیز به بیش حدود ۸.۶ رسیده است.
لزوم بازنگری در سودآوری برآوردی مبین و بفجر
بر این اساس باید نسبت به اشتباهات تحلیلی در محاسبه سودآوری شرکتهای پتروشیمی هشدار داد. میزان افزایش هزینهها برای این شرکتها باید توسط تحلیلگران دوباره مرور شود. همچنین باید نسبت به سودآوری انتظاری بفجر و به خصوص مبین نیز هشدار داد. سودآوری این دو شرکت تامینکننده یوتیلیتی تابعی از سودآوری شرکتهای پتروشیمی مجاور است و با وضعیت سودآوری شرکتهایی مانند زاگرس یا جم باید نسبت به افت محسوس سودآوری مبین در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ هشدار داد. با این حال همچنان انتظار برای انتشار صورت مالی ۱۴۰۰ مبین وجود دارد.