کلهری بر ریسک بالای خرید بدون بررسی شرکتهای کاغذی تأکید میکند
استراتژی تدافعی یک سهم در بین شرکتهای سرمایهگذاری
- افزودن به علاقهمندیها
- اشتراکگذاری
- 5 پسندیدن
بورسان : «صنعت سرمایهگذاری همانطور که میدانید طیف گستردهاست. در داخل شرکتهای سرمایهگذاری، شرکتهایی داریم که پرتفوی بورسی دارند و شرکتهایی که اتفاقا پرتفوی بورسی آنها تمرکز خاصی دارد که بازار هم با همان تمرکز به سهام آنها نگاه میکند.» این جمله مرتضی کلهری، کارشناس بازار سرمایه در برنامه «زنگ پایان» است که در عین بررسی بازدهی سهام شرکتهای سرمایهگذاری با نرخ دلار در جهش ارزی که 660درصد رشد کرده بود، به ریسک بالای خرید سهام این شرکتهای کاغذی اشاره میکند.
او همچنین به استراتژی تدافعی سهام وصنعت نیز اشاره میکند که از میانه تابستان آغاز شده و ادامه دارد.
سدبیر : شرکت سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان، در یکسال اخیر نزدیک به 432درصد رشد داشته و از ابتدای 99 نیز 365درصد (دو برابر شاخص کل) رشد کرده است. نکته قابل توجه در مورد این سهم آن است که این سهم، اصلا ریزشی نداشته و از زمان اوج بازار، افتی همپای شاخص را تجربه کرد و بعد نه تنها آن را جبران کرد که حتی به 152درصد رسید که نشان میدهد کماکان تقاضای بالایی نسبت به این سهم وجود دارد. این سهم احتمالا از آن سهمهایی است که چون رشد کرده، خریداران فکر میکنند سود آن ادامهدار خواهد بود، اما توجه کنید که این سهمها، عمدتا طوری هستند که ممکن است یکدفعه سهامداران خود را غافلگیر کنند. این سهم نسبت به جهش ارزی در مهر 96، 5.4 برابر شده است. البته اصل سوددهی آن در داخل 99 رخ داده است و به نظر میرسد چندان در سال 98، جذاب نبوده است.
ونیکی : شرکت سرمایهگذاری ملی ایران، مدت زمان طولانی نرخ پایانی برای آن درج نمیشد و نزدیک به 40-50 روز، هر روز هم خریداران آن را صف خرید میکردند و هیچکس هم عرضه نمیکرد. این نماد تقریبا 10درصد ریزش داشته، اما در مقابل 5.4برابر دلار در جهش ارزی، رشد کرده است. ونیکی در دو سه سال اخیر و در جهش ارزی و رونق گرفتن بازار، پرتفوی خود را تا حد خوبی پالایش کرد و از سهامداری سهمهایی که بازدهی خوبی نداشت، خارج شد. این نماد از ابتدای سال 99، 292درصد رشد کرده که در مقایسه با رشد 428درصدی یکساله آن، نشان میدهد در سال جاری، بازدهی بالاتری را برای خود رقم زده است.
وتوصا : شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران در جو رشد استارتاپها، رالی خوبی را امتحان کرد، اما در ریزش بازار، ریزش شدیدی داشت بهطوری که وارد قانون گره شد. براساس این قانون، دامنه نوسان سهم را کامل باز میکنند و این سهم بین 30 تا 40درصد منفی خورده بود. از آن زمان تاکنون، رشد را آغاز کرده و سقف قبلی خود را شکسته و به 9درصد بالاتر از اوج خود رسیده است. وتوصا از جمله سهامی است که از ریزش خود فراتر رفته و بازدهی بالاتری را به نام خود ثبت کرده است. این سهم 5.2برابر دلار در زمان جهش ارزی رشد کرده است. رشد یکساله 417درصد و رشد 75درصدی آن از ابتدای سال تاکنون نشان میدهد که تمام بازده اصلی آن معطوف به سال 98 بوده است.
آریان : در مورد ساختار تو در توی شرکت سرمایهگذاری پارسآریان بارها صحبت شده است. این سهم در دو هفته اخیر، رالی خوبی را طی کرد. آریان با وجود اقبال بالایی که داشت و همینطور رالی که در دو هفته اخیر طی کرد، بازهم حدود 30درصد ریزش داشت. رشد 622 درصدی یکساله این شرکت و رشد 290درصدی از ابتدای سال این سهم نشان میدهد که رشد این سهم مناسب بوده است. آریان حدود 2.7برابر دلار در جهش ارزی رشد کرده که با توجه به پتانسیل شرکتهای زیرمجموعهای که دارد، عدد خوبی است. بسیاری از سهامداران آن اعتقاد دارند که ارزندگی واقعی سهم آریان در یکی دو سال آینده که طرحهای میتکو و سایر طرحها به نتیجه برسد، خود را نشان میدهد.
گوهران : شرکت سرمایهگذاری توسعه گوهران امید، یک شرکت سرمایهگذاری است که فقط پرتفوی بورسی متنوع دارد. این سهم جز سهامی بود که با ریزش 46درصدی، بسیار دوران بدی را گذراند که نشان از تخلیه هیجان در خروج نقدینگی از این سهم دارد. گوهران نیز نسبت به دلار در جهش ارزی، 2.3برابر شده است که عدد مناسبی است، اما رشد 187درصدی یکساله و رشد 103درصدی از ابتدای 99 تاکنون آن نشان میدهد که چندان برای فعالان بازار، جذاب نبوده است.
وصنعت : شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت نیز با ریزش 52درصدی به بلای گوهران گرفتار شد، اما توانست تا حدودی خود را جبران کند. یک اقدام وصنعت در سال 99، اثر قابل توجهی در این سهم داشت. وصنعت در اوج بازار و نقدشوندگی خوب آن، دو سهم شکلر و خاورمیانه خود را خلاص کرد و پول خود را به صندوق درآمد ثابت و طلا منتقل کرد و کمی نیز سهم خریداری کرد. پرتفوی این نماد هنوز هم تغییر خاصی نکرده است و تلاش کرده با یک استراتژی تدافعی به بازار از اواسط تابستان تاکنون رفتار کند. مجامع این نماد برگزار میشود و احتمالا سود خوبی هم تقسیم کند.
وخارزم : شرکت سرمایهگذاری خوارزمی با ریزش 57درصدی، رکورد ریزش را در بین نمادهای مشابه خود کسب کرد. وخارزم و وگستر را تکنیکالیستها در زمانهای مختلف داغ میکردند و سودهای بالاتری را برای آن نوید میدانند، اما اکنون ریزش جدی که تجربه کرد، رشد اندک 300درصدی یکساله و رشد 79درصدی از ابتدای 99 آن را جبران کرد. این سهم 1.9برابر دلار در جهش ارزی رشد کرده و به نظر نمیرسد که چندان جذابیت ویژهای نسبت به سایر سهام در بازار داشته باشد، اما به هر حال نسبت به ارز خوب عمل کرده است.
وسبحان : شرکت سرمایهگذاری سبحان هم مثل بسیاری از سهام دیگر، امسال داغ شد. رشد 52درصدی از ابتدای سال 99 آن را اگر با رشد 70درصدی دلار از ابتدای سال تاکنون محاسبه کنیم، خواهیم دید که نسبت به دلار عقب مانده است. این سهم رشد 177درصدی یکساله ران تجربه کرده است.
وسکاب: شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کارکنان بانکها، با ریزش 35درصدی باز هم در بین همگروهیهای خود بهتر عمل کرده است. رشد 200درصدی یکساله و رشد 130درصدی این سهم به سبب اقبالی که در بازار داشت، عدد خوبی بود. این سهم در اوایل 98 و اواخر 97 بسیار مورد توجه بود و سودآوری خوبی داشت، اما بعد از آن، گویا از اقبال افتاد. در هر حال رشد 1.5برابری آن در مقایسه با بازدهی دلار نشان میدهد
وگستر : شرکت گسترش سرمایهگذاری ایرانیان نیز یکزمان ارقام بالایی را برای آن اعلام میکردند. این سهم ریزش چندانی نداشت و فقط 14درصد ریزش را تجربه کرد. رشد 228درصدی یکساله و رشد 183درصدی از ابتدای سال تاکنون این سهم رقم مناسبی است و تقریبا همپای شاخص رشد کرد. این سهم 1.3برابر دلار در زمان جهش ارزی رشد کرده است.
وکادو : پرتفوی شرکت سرمایهگذاری تکادو بیشتر از سهام ذغال سنگ مملو است که با افزایش نرخ دلار و شمش، مورد توجه خاصی بودند. این هلدینگ ذغالسنگی 26درصد ریزش را تجربه کرده است. رشد 1.3برابری نسبت به دلار در جهش ارزی مناسب است. این سهم 186درصد رشد یکساله و 99درصد از ابتدای سال جارس تاکنون رشد کرده است.
حواسمان باشد که سهام شرکتهای سرمایهگذاری را در داغی بازار خریداری نکنیم. این سهمها به ذات ارزشی ندارند، بلکه شرکتهای کاغذی است که دارایی شرکتهای بورسی را در اختیار دارند. بنابراین حتما باید برای خرید آنها به پرتفوی آنها رجوع کرد. برخی از این شرکتهای سرمایهگذاری، شرکتهای غیربورسی در سبد خود دارند که بسیار ارزنده است. فراموش نکنید که انگار با یک واسطه، سهام را خریداری میکنید، بنابراین باید یک تخفیفی نسبت به بقیه برای آنها در نظر گرفت. این شرکتها عمدتا گزارش فصلی خوبی ندارد. حال اگر کسی خریدار این سهام است، باید با ددر نظر گرفتن تمام این ریسکها آن را خریداری کند.
